İmamoğlu, sağanak sonrası Eminönü’nde: Alt yapıyı tümüyle gözden geçireceğiz

Yayın tarihi: 18 Ağustos 2019 Pazar 11:11 am - Güncelleme: 18 Ağustos 2019 Pazar 11:11 am

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün İstanbul’da hayatı felç eden sağanak yağışın ardından,  Eminönü alt geçidine gelerek incelemelerde bulundu. İmamoğlu, İstanbul’un alt yapısını tümüyle gözden geçireceklerini söyledi.

Canlı yayında CNN TÜRK Muhabiri İsmail Umut Arabacı’nın sorularını yanıtlayan İmamoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

“Fatih bölgesine 114 kilo civarında bir yağış düştü. Diğer ilçelerimizde de 40-45 kilogram bir yağış oldu. Arkadaşlarım 3800 civarındaki personel İstanbul’daki bu bölgelere müdahale etti. Yoğun bir emek gösterdiler.”

Ama tabi burada Meteoroloji’nin 12.30 itibariyle uyarısı ulaştı, biraz geç kalındı. Hatta oradaki uyarıda 40 kilonun altında bir yağış uyarısı vardı. Burada gecikme olması bizi üzdü açıkçası.

‘YENİ İKLİM DÜZENİNE GÖRE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLERİ PLANLAYACAĞIZ’

Daha sıkı ve yoğun iletişim ve tespit süreci oluşmalı diye düşünüyorum. Bir başka şey İstanbul’un uzun yıllardır bu ve buna benzer manzaraları, hatta ne yazık ki onlarca insanımızın öldüğü afetler yaşandı. Bu bir seferberliktir. Yeni iklim düzenine, yağış düzenine göre alınması gereken tedbirleri planlayıp hayata geçireceğiz.

Özellikle bulunduğumuz bölümde, tarihi yarım adada pis ve yağmur suyu kanalları iç içe. Tümüyle bunları ele almamız gerektiğinin farkındayız.

‘GEÇİCİ DEĞİL KALICI BİR ÇÖZÜM’

Uyarı dediğim mekanizma da tam onun için. Bu tür uyarılar sağlıklı işlediği takdirde bu tür yerlerde biz; bir kısım pompa ve bunun gibi aletlerle bekleme şansımız olurdu. Buradaki uyarı mekanizması geç işlemiştir. Buradaki esnafımızın sıkıntısını görüyoruz. Yeraltı geçişleri, özellikle burada deniz seviyesinin altına inilen noktalarda ne kadar aşılabilir, kurulması gereken düzen. Burada pompayla çözüm değil. Buralara kalıcı çözüm – biçim oluşturmamız lazım.

‘ÇOK BASİT, SEVİYESİ DÜŞÜK CÜMLELER’

İmamoğlu, dünkü sağanak yağış ve sonrasında yaşananlar sırasında İstanbul’da olmadığına yönelik eleştirilere ise şöyle yanıt verdi:

İnsan oğluyuz. Başka yerde de olabilirdik. Ailemin yanında tatile gitmiştim birkaç günlüğüne. Ondan önce de iki gün Nevşehir’deydim. Hacı Bektaş Veli anmalarına katıldım. O da tatil diye geçiyor. Ama sorumluluklarımız da var. Aileye karşı sorumluluğumuz da var. Ama insanların sadece bu bir yağmur düzeni yani yaklaşık 40 günlük görev süremizde, yağmur düzenini ve burada yaşanan olayları; 20-25 yıldır kenti yöneten anlayışın sonrasındaki 40 güne yüklemenin anlamı neyse, benim tatilde oluşumu yadırgayanların söylediklerinin de anlamı o kadar. Çok basit cümleler, seviyesi düşük cümleler.”