İmamoğlu: Metro projelerine gümbür gümbür devam edeceğiz

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2022 Cuma 7:59 pm - Güncelleme: 19 Ağustos 2022 Cuma 8:05 pm

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanlığı genelgesi sebebiyle müteahhitlerin tek taraflı olarak feshettiği metro hatlarından bir tanesinin izninin geldiğini belirterek, “Hızlıca ihalelerimizi yapıp yolumuza gümbür gümbür devam edeceğiz” ifadelerini kullandı” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattında tünel delme makinesinin (TBM) çalışmasını başlattı. Muhalefetin metro projelerinin durdurulduğu yönündeki iddialarına cevap veren İmamoğlu, “Biz, metro hattı durdurmadık. Pendik-Tuzla metro hattımız ve karşıdaki Kirazlı-Halkalı metro hattımız; Cumhurbaşkanlığı’nın yayınladığı genelgeden dolayı, yüzde 15’in altında ilerleme olduğu için sözleşmeyi tek taraflı müteahhitler feshetti. Feshedilen hatlardan bir tanesinin izni geldi. Hızlıca ihalelerimizi yapıp yolumuza gümbür gümbür devam edeceğiz” dedi.

İmamoğlu yapımı duran metro hatlarındaki gerçeği anlattı

Haziran 2019’da yapımı yüzde 4 seviyelerinde durmuş haldeyken Ocak 2020’de finansman sorunları çözülerek yeniden yapım aşamasına geçilen Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metrosunda TBM, bugün törenle çalışmaya başladı. Törene, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yanı sıra CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Pelin Alpkökin, Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık, yüklenici firma yetkilileri ve çalışanlar katıldı.

İstanbulluların hayat kalitesini, ulaşım konforunu yukarı taşımak için büyük bir atılımla 10 metro inşaatına aynı anda devam edildiğini söyleyen İmamoğlu, yıl içerisinde Bostancı-Dudullu metro hattı ve Rumeli Hisarüstü-Aşiyan füniküler hattının tamamen, Kabataş-Mecidiyeköy hattının ise kısmen açılacağının müjdesini verdi.

İmamoğlu’nun konuşması satır başlarıyla şöyle:

“BU YIL ÜÇ METRO HATTI AÇILACAK”

Hızlı, konforlu bir seyahat için, yolculuk için metrolar çok önemli imalatlar. Bir gerçekliğin altını çizelim. ‘Biz metroları, ne yazık ki 10 metroyu birden çalıştırıyoruz’ derken gerçekten biz, 10 metroyu birden çalıştırıyoruz ve 10 metroyu birden hayata geçiriyoruz. Bu sene ikisinin tamamı, bir tanesinin kısmen olmak üzere üç açılış yapacağız metrolarımızda. Bir tanesi Dudullu Bostancı hattı, çok önemli. Yaklaşık yüzde 60’a yakını bizim dönemde toparladığımız bir çalışma. Yine çok büyük zorluklarla, -hikayesinin açılışta anlatacağım- çok ciddi katkılarla Hisarüstü-Aşiyan fünikülerini açacağız. Ve yine Mecidiyeköy’den Kabataş’a doğru ilerliyoruz. Beşiktaş’taki kazıdan dolayı biraz daha uzayacak bir işimiz var orada. Ama biz, Mecidiyeköy’den yıldız yokuşuna olan kısmı da açarak insanların en azından Beşiktaş’a hızlı erişimini kısmen de olsa sağlayacağız.

Ulaştırma Bakanlığı, Danıştay’ın kararını uygulamadı

YANDAŞ MEDYANIN METRO HATTI DURDU HABERLERİNE CEVAP

Diğer hatlarda da güçlü bir şekilde devam ediyoruz. ‘İstanbul’da iki tane metro hattı durduruldu’ diye haber yapıldı. Biz, metro hattı durdurmadık. Pendik-Tuzla metro hattımız ve karşıdaki Kirazlı-Halkalı metro hattımız; Cumhurbaşkanlığı’nın yayınladığı genelgeden dolayı, yüzde 15’in altında ilerleme olduğu için sözleşmeyi tek taraflı müteahhitler feshetti. İki tanesi feshedildi. Örneğin bir tane müteahhidimiz feshetmedi, Allah ondan razı olsun. O yoluna devam ediyor. Biz işi durdursak çıkar açıklarız, gizlemeyiz. Ama açıklamaya gerek yok, feshedildi. Feshedilen hatlardan bir tanesinin izni geldi. Şimdi ihalesini yapacağız. Daha güçlü, daha prensipli bir ihale yapıp yolumuza gümbür gümbür devam edeceğiz. Hızlı bir ihale yapmamız lazım. Umut ediyorum ki en doğru şekliyle onları da yoluna koyup tam gaz devam edeceğiz.

BEYLİKDÜZÜ METROSUNA 1,5 SENE SONRA BAKANLIK ONAYI ÇIKTI! ŞİMDİ SIRA DİĞER ONAYLARDA

Beylikdüzü Belediye Başkanı’mız özellikle metro işlerine geliyor ki ‘Beylikdüzü metrosunu unutmayın, yani hafızanızda dursun’ diye. Unutmuyoruz, Beylikdüzü metrosunu da adım adım takip ediyoruz. Sonunda bakanlık onayı çıktı. Ama bundan sonraki onay aşamaları var; Cumhurbaşkanlığı yatırım planı, Cumhurbaşkanlığı yatırım planından sonra Hazine onayı. Bunları da takip ediyoruz. Kaynağımız var, gücümüz yerinde. Allah’a şükür gençliğimiz de var, heyecanımız da yüksek. Yani bunu hızlıca yaparız. Ama yürümesi gereken işlemler var, onları da takip ediyoruz. Tabii Beylikdüzü, 1,5 seneye yakın bir bakanlık sürecinde bekledi. İki kere iki dört. Bu iş daha erken olurdu. Yani her ne kadar birtakım gerekçeler, teknik gerekçeler sunulsa da daha önce o teknik gerekçeler istenmeden onayların verildiği aşamaları biz biliyoruz. O bakımdan istemek hakkı mıdır? Evet isteyebilir. İstemeden de yol verebilir mi? Ve projenin tüm detaylarıyla tamamlanmasını daha sonra sağlayabilirler miydi? Onu da yapabilirlerdi. Bir tercihti. Neyse sağlık olsun.

“SULTANBEYLİ’DE BİR SONRAKİ SEÇİMDE RÜZGARIMIZ BAŞKA ESECEK”

Ama dediğim gibi, daha önceki bu projede, -2017 ihalesidir ve 2015’te projelendirilmiştir- sahada biz yüzde 4 ilerlemeyle bu şantiyeyi devraldık. Bunu en iyi Sultanbeyli’de yaşayanlar bilir. Yüzde 4. Hatta bu projenin ‘acaba Sultanbeyli’ye zaman gelir’ diye bir muamma süreci de vardı. Biz, gerçekten hem finansman yükünü bu anlamda toparlayarak hem borçlanmayla ilgili birtakım sıkıntı da yaşasak başka bir boyutta borçlanmayla yöneterek ki devamıyla ilgili de çok sağlam hazırlıklarımız var, inşallah tamamına erdirmeyi hızlıca istiyoruz ve İstanbul’un en doğusunun, Sultanbeylilinin bir an önce İstanbul’un her merkezine ulaşabilecekleri raylı sistemle bağlantısını sağlamak istiyoruz. En az oy aldığımız ilçelerden birine hizmet etmenin heyecanını daha yüksek yaşıyorum. Çünkü onları ikna etmenin, ‘daha doğrusunu, daha iyisini biz yaparız’ anlayışını onlara hissettirmenin heyecanını yaşıyorum. Bunu da başaracağız Allah’ın izniyle. Göreceksiniz, Sultanbeyli’de bir sonraki seçimde rüzgarımız başka esecek. Şimdiden hissediyorum. Çünkü tek bir kavramımız var; daha iyisini yapmak, daha doğrusunu yapmak, daha hızlısını yapmak. Umut ederim ki her sahadaki koşu böyle centilmence, böyle iyiliğin arandığı bir sürecin izlendiği bir kulvara dönüşür. O zaman bundan Sultanbeyli de kazanır, İstanbul da kazanır, ülkemiz de kazanır. Bakış açımız bu. En büyük dileğimiz, dediğim gibi biz, buradan hızlı bir şekilde işi bitirerek İstanbul’a bu güzel hattı hediye etmek.

“BÖYLE GİDERSE İSTANBUL, METROSUYLA ÜNLENECEK”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da törende, dünyanın önde gelen şehirlerinin metrolarıyla öne çıktığını söyleyerek, “Sayın İmamoğlu, böyle giderse Londra, New York, Paris, Moskova’nın tahtını sallayacak. Ben buna inanıyorum. O enerjisiyle bu çalışmalar, bu hız, bu sürat, bu enerji, bu şevk, öyle görülüyor ki bir iki yıl sonra İstanbul’u metrolarıyla ünlü dünya kentleri kategorisinde çok üst bir noktaya çıkaracak” dedi.

 “2023’TE İLK ETABI AÇILIYOR”

Törende konuşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Pelin Alpkökin de çalışmaların mevcut durumunu, “Hattımızın açılışını ilk etapta 6 ay kadar geriye aldık. Hatlarımızı optimize etmeye çalışıyoruz. İlk etabımızı 2023’ün ikinci yarısında açacağız. İkinci etabımız ise 2024’ün sonuna kadar, yani Sultanbeyli’ye kadar olan bölüm için çalışmalarımız devam ediyor” diyerek anlattı.