İmamoğlu: Kimse ‘Cumhuriyet’ fikrini yok edemeyecek

Yayın tarihi: 29 Ekim 2022 Cumartesi 10:41 pm - Güncelleme: 29 Ekim 2022 Cumartesi 11:07 pm

İBB tarafından düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu katılımıyla gerçekleşti. Üsküdar Meydanı’nda gerçekleşen kutlamalarda konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhuriyet’i hedef alan AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal’a göndermede bulunarak “Cumhuriyet 85 milyonluk bu eşsiz ve bu güzel cennet vatanın varlık sebebidir. Milli iradeyi hiçe saymak, adil rekabete dayalı ve çoğulcu bir siyaseti ortadan kaldırmak hevesi taşıyan bir avuç insan haddini bilecek” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Cumhuriyet’in 99. kuruluş yıldönümü nedeniyle Üsküdar Meydanı’nda büyük bir kutlama töreni düzenledi. Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında sanatçı Selda Bağcan ve Anadolu Ateşi sahne aldı. Yurttaşların büyük bir coşkuyla alanı doldurduğu törende İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

“CUMHURİYET’İN 100. YILI İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLIYORUZ”

Ekrem İmamoğlu konuşmasına, “Bugün geri sayıma başlıyoruz. Neyin geri sayımına başlıyoruz? Cumhuriyetimizin 100. yılının geri sayımına başlıyoruz hep birlikte” sözleriyle başladı.

Cumhuriyet‘in bu ülkenin varlık sebebi olduğunu vurgulayan İmamoğlu “Cumhuriyet her şeyden çok değerli bir fikirdir. Basit, sade ama çok güçlü bir fikir. Kökenimiz, inancımız, cinsiyetimiz ve yaşam biçimimiz ne olursa olsun eşitiz. Hepimzi bu ülkenin onurlu evlatlarıyız. Bu ülkeyi kimin yöneteceğine kim karar verir? Biz karar veririz. Cumhuriyet işte bu fikirdir. Cumhuriyet işte bu fikre inanan özgüvenli ve erdemli insanların kendilerine layık gördüğü hayatının adıdır. Cumhuriyet 85 milyonluk bu eşsiz ve bu güzel cennet vatanın varlık sebebidir” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin dört bir yanında kutlandı! İşte il il Cumhuriyet coşkusu

“EŞİTLİK VE ADALET HAKİM OLSUN DİYE MÜCADELE VERİYORUZ”

Ekrem İmamoğlu konuşmasının devamında cumhuriyetin açtığı yolda eşitlik ve adaletin her alanda hakim olması için mücadele verdiklerini belirtti.

İmamoğlu şöyle konuştu:

Cumhuriyetin önemini anlamayanlar ve cumhuriyetin ana fikrini benimsemeyenler her dönemde oldu. İnsanlarını eşit görmeyenler, başka insanlara hükmetmeye hakları olduğunu zannedenler milletin iradesini görmezden gelenler ve hatta o iradeyi gasp etmek isteyenler imtiyazlarını kaybetmek istemeyenler, ayrıcalıklı olmak isteyenler cumhuriyete karşı kör bir taassupla sürekli direndiler. Hepimiz izliyoruz. O direnç şekil değiştirerek, kendini gizlemeye çalışarak bugün de devam ediyor. Cumhuriyetin ilke ve devrimlerini sindirememiş, cumhuriyetin kazanımlarını, kıymetini bilmeyen bir anlayış bu ülkeye asla ve asla huzur ve mutluluk getiremez. Bu ülkeyi geleceğe taşıyamaz. Bu gençlere, özgürlük isteyen gençlere hizmet edemez. Biz 1923’ten bugüne kanun önünde herkesin eşit olduğu bir cumhuriyette yaşıyoruz ve bununla gurur duyuyoruz. Bir asırdır cumhuriyetin açtığı bu yolda yürüyor ve bu ülkede eşitlik ve adalet hayatın her alanında hakim olsun diye mücadele ediyoruz.”

Başkentte Cumhuriyet’in 99’uncu yılı Kenan Doğulu eşliğinde kutlandı

“CUMHURİYET FİKRİ TAM YÜZ YIL ÖNCE AKILLARA GİRDİ”

Ekrem İmamoğlu, yüz yıl önce akıllara ve beyinlere giren cumhuriyet ve demokrasi fikrini kimsenin yok edemeyeceğini ifade etti.

İmamoğlu konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

“Bu ülkede cumhuriyet ve demokrasi fikri tam yüz yıl önce akıllara ve beyinlere girdi. Kimse ama kimse o fikri asla yok edemez, edemeyecek.

Son yıllarda ne kadar aşağıya çekilirse çekilsin ayakta kalabildiysek, hala gücümüzü kuvvetimizi ve inancımızı hala diri tutabiliyorsak o güçlü cumhuriyet temelleri sayesindedir.

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken hep birlikte yeni ve büyük bir adım daha atmaya hazırlanıyoruz. Hedefimiz belli. Cumhuriyetin ilke ve değerleri üzerinde yükselen demokratik ve güçlü bir devlet olacağız. Hep birlikte olacağız. Bu topraklar önünde yaşayan herkes hem kanunlar önünde hem de gerçek hayatta eşit ve özgür yurttaşlar olacak. Bu ülkenin kaderini cumhuriyetin değerini bilen milyonlar belirleyecek. Sizler belirleyeceksiniz.”

EŞİK, Cumhuriyet’in 99’uncu yılında muhalefete seslendi: Anayasa değişikliğine karşı çıkın

“CUMHURİYET, YÖNETİCİLERİNİN HADLERİNİ BİLDİĞİ REJİMİN ADIDIR”

Ekrem İmamoğlu son olarak cumhuriyetin “yöneticilerinin hadlerini bildiği rejimin adı” olduğunu söyledi.

İmamoğlu, “Milli iradeyi hiçe saymak, adil rekabete dayalı ve çoğulcu bir siyaseti ortadan kaldırmak hevesi taşıyan bir avuç insan haddini bilecek. Cumhuriyet aynı zamanda nedir biliyor musunuz? Yöneticilerinin hadlerini bildiği rejimin adıdır. Az kaldı! Millet ne derse o olacak. Bu cennet vatanda, bu güzel ülkede güneş, 29 Ekim 1923’te çok güzel doğmuştu. Yine öyle olacak. 100’üncü yılda her şey çok güzel olacak” şeklinde konuştu.