İmamoğlu: İstanbul Sözleşmesi’ni bir avuç insan paramparça hale getirdi

Yayın tarihi: 10 Haziran 2022 Cuma 2:13 pm - Güncelleme: 10 Haziran 2022 Cuma 2:25 pm

‘Mor Zirve’de konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “Ne yazık ki bu İstanbul Sözleşmesi‘ni Ankara’daki arkadaşlar yine bir avuç insan her konuda olduğu gibi paramparça hale getirdiler” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB tarafından düzenlenen ve ilki ‘İstanbul Sözleşmesi’ni temel alan ‘Mor Zirve’de konuştu. İmamoğlu burada “Tarih bize değerli bir şans verdi. İstanbul Sözleşmesi. Onu da elimize yüzümüze bulaştırdık ne yazık ki” ifadelerini kullandı.

‘BİR AVUÇ İNSAN PARAMPARÇA HALE GETİRDİ’

İstanbul Sözleşmesi’nin fesh edilmesine de değinen İmamoğlu, şunları söyledi: “Bu kadar asil ve bu kadar dünyada vitrine konacak bir sürecin, içinde cinsiyet eşitsizliğini gideren bir tanımın olduğu ve kadının olduğu, çağdaş bir meselenin çözüme kavuşturulması temelinin oluşturulduğu bir sürecin tarifi; İstanbul Sözleşmesi dendi. Ne yazık ki bu İstanbul Sözleşmesi’ni Ankara’daki arkadaşlar, yine bir avuç insan her konuda olduğu gibi paramparça hale getirdiler. Ama mücadelesi ve çözüme kavuşturulmasıyla ilgili adımları devam etmekte.”

İmamoğlu, şöyle devam etti:

“Kadınların sosyal hayatta, iş dünyasında ikinci planda durduğu ve de ‘tacize uğrayan kadınlar, şiddete uğrayan kadınlar, cinayetlere kurban edilen kadınlar’ şeklinde can yakan meselelerle gündeme geliyor.Bu konuda yaşadığımız acı travmayla konuşulmasında ziyade zihniyet değişikliğine ihtiyaç duyuyoruz. Çözüme kavuşması gereken mesele erkeklerin tavırları ya da bir karşı cinsin konumu veya durumu değil tek başına. Zihniyet değişikliği meselesini ele aldığınızda bu bütüncül bir mesele, toplumsal bir mesele. Sürece böyle bakmadığımız zaman gerçekten yeni yanılgılara düşeriz. Her erkeği de yetiştiren bir anne ve bir baba. Bir zihniyet değişiminin yuvada, aileden, sokağa, mahalleye, okula ve bütün süreçlerine yaygın bir şekilde ulaştığının farkına varır ve çözümü o anlamda planlamaya başlarsa gerçek başarıya hep birlikte kavuşuruz.

‘CUMHURİYETİN İLK YILLARINI ARATACAK HALE DÖNDÜK’

Gururla ifade edebileceğimiz birçok hamle cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda yapıldı. Toplumun kadınlarında ve yöneticilerinde başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kadına dair atılan adımlar dünya ölçeğinde çok önde konuşulan bir seviyedeydi. Bugün ise önde konuşulacak seviyeden çok daha gerilere arkalara düşen, o günü bile çokça aratacak tavırlara ve hallere dönmüş bir durumdayız. Biz ne için bu duruma düştüğünü konuşmamız ve düşünmemiz lazım.”

Danıştay savcısı İstanbul Sözleşmesi kararına ilişkin talebini yineledi