İmamoğlu şova izin vermedi! ‘Kapatın mikrofonu’

Yayın tarihi: 25 Kasım 2021 Perşembe 3:39 pm - Güncelleme: 19 Ocak 2022 Çarşamba 1:16 pm

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu İBB Meclisi’nde bütçe görüşmeleri oturumuna başkanlık yaptı. İmamoğlu ile AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu’nun karşı karşıya geldiği anlar ise dikkat çekti. İmamoğlu şov diyen bir AKP’linin de mikrofonunu kapattırdı.

İmamoğlu’nun konuşması sırasında araya giren Tevfik Göksu, “Bakın siz burada bu meclisin en büyük grubunu gereksizlikle itham ettiniz. Sizi seçen İstanbul halkı buradakileri de seçmiştir. Buradaki meclis üyelerine saygı durmanız gerekmektedir” dedi. İmamoğlu ise, “Bakın yalan söylüyorsunuz yalan. ‘Gereksiz’ değil ‘gereksiz ifadeler kullanıldı’ dedim.” şeklinde yanıt verdi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu İBB Meclisi’nde bütçe görüşmeleri oturumuna başkanlık yaptı. Başkan İmamoğlu, Sermaye giderleri olarak 2022 yılında 18 milyar 240 lira olarak hedeflendiğini belirtti. Başkan İmamoğlu konuşmasında “Sosyal yardım bütçesi pandemi başlangıcında 3 milyar 139 TL bu yıl sonunda 3 milyar 840 liraya ulaşacaktır. Yardım bütçesiyle vatandaşlarımızın en zor anlarında yanında olacağız. 2022 yılında ise 4 milyar 98 milyona yükseltmeyi planlıyoruz. İBB olarak gelirimizin yüzde 9.4’ü ihtiyaç sahipleri vatandaşlarımız için kullanacağız.” dedi.

Gider bütçesinin 29 milyon lira personel gideri ödüyoruz diyen İmamoğlu, iç borç durumuna dikkat çekerek “Bizden önceki yönetimden devraldığımız borçları düzenli olarak ödüyoruz. Göreve geldiğimizde 4 milyar 780 milyon TL olan borç Eylül 2021 itibariyle 3 milyar 182 milyon TL’ye inmiştir. Dış kredi borcumuz 2 milyar 544 Euro’dur bunun 2 milyar Euro’su bizden önceki dönemden devralınmıştır. 23 haziran 2019’da 6.6 olan Euro ne yazık ki bugün 14 lira civarındadır. 2 buçuk yılda kötü ekonomi yönetiminin kur farkından İstanbullulara yüklediği fırtına 20 milyar 150 milyon lirayı aşmıştır.”

” SON ÜÇ AYDA DIŞ BORÇ 1 TRİLYON 740 MİLYAR LİRA ARTTI”

“Uzun bir süredir faizleri düşürerek, kuru yükseltmeye çalışıyor, bunun bir strateji olduğunu söylüyor adına da yeni ekonomi programı diyorlar. Bu uygulama cari açığın düşeceğini kur yüksekliğinin ithal ikamesi gibi bir sonuç yaratmayı planlıyorlar. Piyasa aktörlerinin tamamı iktidarın yanlış yaptığını söylüyor. Bu ülkede ekonomi ve finans dünyasında yıllardır bilinen aklı selim uzmanlar bu gidişatın ekonomide yeni sorunlar ve yıkıcı sonuçlar yaratacağını, dış borçların yükünün artacağını, her vatandaşın, kurumun sırtına büyük yükler bineceğini, kurun yerli yönetimi engelleyeceğini, enflasyonu tetikleyeceğini söylüyorlar. 1960-80’ler tecrübeleriyle bunu defalarca kanıtladığını ve deneyimlerle anlatıp, kuru ve faizi düşürmenin yolu bu değildir diyorlar. Ama maalesef hepimizin gözü önünde. Son üç ayda politika faizi 3 kez düşürdüler. Dolar önce 8.88, sonra 9.59 ardından 12.70′ e yükseldi. Her 1 TL’lik artış Türkiye’nin yükünü 450 milyar liraya kadar çıkardı. Sadece son 3 ayda  dış borç 1 trilyon 740 milyar lira arttı. Kötü ekonomi yönetiminin sonucudur bu. Aynı sürede 3 ayda yüzde 45 döviz kuru atmış ve yine aynı yıl 10 yıllık tahvilleri faizi süresi yüzde 14,5 oranında yükseldi.”

“ASGARİ ÜCRET BENİM ÇOK CANIMI YAKIYOR”

Bu ülkede asgari ücret 200 doların altına inmek üzere. Avrupa’da cebine 100 dolar koyan İstanbul’da bir hafta doya doya tatil yapıyor. Bu konuları dinlemek zorundasınız. Ülkemizde kişi başına düşen milli gelir 5 bin doların altına inmeye gidiyor. 20 yıla yakın bir süredir ülkeyi yönetiyorsunuz. Tabi ki eksikleriniz oldu, artılarınız oldu. Ama bakın, ülkenin kişi başına gelen milli geliri 11-12 bin dolarları bulduğu anlardan sonra bugün 5 bin doların altına indiğinde yorumlamayacak mısınız? Asgari ücret benim canımı çok yakıyor. Hepimiz başımızı iki elimizin altına koyup düşünmemiz gereken günlerdeyiz. O bakımdan döviz artışı enflasyon artışı demektir unutmayın. 3 gündür sektörler durdu, fırıncı ekmek üretemeyecek duruma geldi, matbaalar kitap basamıyor, ilaç sıkıntısı baş göstermek üzere. Hükümeti uyarıyorum, sağlık açısından da acilen tedbir almalıdırlar. “dedi.

Artan akaryakıt fiyatlarına da değinen İmamoğlu “Sadece mazotun litre fiyatına 1,6 kuruş zam geldi. 300 milyon lira civarından vatandaşın cebinden sadece bir gecelik zamla bu ücret çıkıyor” dedi.

KAPATIN MİKROFONU

İmamoğlu, oylamaya geçince AKP’li Muhammet Kaynar ayağa kalkarak ısrarla söz istedi. İmamoğlu “Yerine otur, nefes al, söz vereceğim” dedi. Kaynar mikrofonu açılına “Yılda bir defa buraya gelip burada şov yapmaya çalışmayın, burası meclis” deyince İmamoğlu mikrofonu kapattırdı. İmamoğlu’nun kararına AKP grubu masalara vurarak tepki gösterdi. Sonrasında ise AKP-MHP grubunun oyları ile “ısrar karar” olarak tahsis kararı geçti.

İmamoğlu: Bir an önce yaz/kış saatine geçilmeli