İmamoğlu davasının hakimine ‘telkin’ iddiası Meclis gündeminde

Yayın tarihi: 8 Kasım 2022 Salı 1:26 pm - Güncelleme: 8 Kasım 2022 Salı 2:00 pm

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında açılan davanın hakimi Hüseyin Zengin’e ‘ceza telkini’ iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında açılan davanın hakimi Hüseyin Zengin’e, bazı savcılar tarafından İmamoğlu’na iki yıldan fazla ceza vererek, onu siyasi yasaklı hale getirmenin telkin edildiği, Zengin’in bunu kabul etmeyeceğinin anlaşılması üzerine Samsun’a sürgün edildiğine yönelik iddialar TBMM’ye taşındı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında 31 Mart seçimlerinin iptal edilmesinin ardından Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla İstanbul Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bir sonraki duruşmasının 11 Kasım’da görüleceğini hatırlatan CHP’li Özel, duruşma öncesinde gündeme gelen “telkin” iddialarına ilişkin Adalet Bakanı Bozdağ’dan şu soruların yanıtlarını talep etti:

“BU İDDİALAR İNCELENECEK Mİ?”

“-İstanbul Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hüseyin Zengin, hangi tarihte İstanbul’a atanmıştır? Hakim Zengin’in, hangi gerekçe ile Samsun’a ataması yapılmıştır?
-İstanbul Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hüseyin Zengin’in kendisine telkinde bulunulduğuna yönelik ulusal basına yansıyan ifadeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu harekete geçmiş midir? Bu iddialar incelenecek midir?
-Hakim ve savcılara yönelik siyasi baskılara ilişkin olarak Bakanlığınıza ya da Hakimler ve Savcılar Kurulu’na 24 Haziran 2018’den bu yana kaç şikayette bulunulmuştur? Bu şikayetlerle ilgili ne işlem yapılmış, hangi sonuçlara ulaşılmıştır?
-Aynı dönemde, kaç hakim ve savcı özlük haklarına aykırı bir şekilde, bulunduğu ilden başka bir ile atanmıştır? Bu atamaların ardından kaç hakim ve savcı mesleğini bırakmıştır?”

‘Siyasi yasak’ iddiaları sonrası Ekrem İmamoğlu’nun avukatından açıklama