İmamoğlu davasına bakan hakim sürgün edildi iddiası

Yayın tarihi: 19 Temmuz 2022 Salı 10:32 am - Güncelleme: 19 Temmuz 2022 Salı 10:32 am

Gazeteci Barış Yarkadaş, Ekrem İmamoğlu’nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davaya bakan hakimin tayininin çıkarıldığını yazdı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun eski Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven ve kurul üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı dava 21 Eylül tarihine ertelenmişti. Korkusuz yazarı Barış Yarkadaş davadaki ilginç gelişmeyi kaleme aldı.

Yarkadaş bugünkü yazısında, bir kaynağının kendisine İmamoğlu’nun davasına bakan hakimi istemediği halde Samsun’a tayin ettiklerini söylediğini ifade etti.

“İMAMOĞLU 1 YILI AŞKIN CEZA ALIRSA BAŞKANLIK AKP’YE GEÇİYOR”

Yarkadaş yazısında şu ifadeleri kullandı:

“CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı, siyasi iktidarın da ‘yakın takip’te olduğu “Ahmak’’ davasının yeni duruşması 21 Eylül tarihinde görülecek. İmamoğlu, bu davada Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine “Ahmak” demek ve kamu görevlilerine hakaret etmekle suçlanıyor. CHP’li başkan bu dava sonucunda 1 yılı aşkın bir ceza alırsa ‘siyasi yasaklı’ haline gelecek. Dolayısıyla belediye başkanlığı da ‘düşecek.’

Mesele yukarıda da ifade ettiğim üzere ‘hayli ciddi’ olduğu için davanın seyri herkes açısından önem taşıyor. Zira; İmamoğlu’nun ceza alması ve başkanlığının düşürülmesi halinde, meclis çoğunluğu AKP’de olduğu için, belediye başkanlığı da CHP’den AKP’ye geçiyor.”

“HAKİME 2 YIL CEZA VERMESİ KONUSUNDA TELKİNLER VAR”

Ekrem İmamoğlu’na 2 yıl ceza vermesi için hakime baskı yapıldığını öğrendiğini yazan Yarkadaş, şu şekilde devam etti:

“1 Haziran 2022 tarihinde İstanbul Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, CHP’li İmamoğlu için 4 yıla kadar hapis istenmiş ancak davanın Hakimi Hüseyin Zengin, uzman görüşünü içeren raporun incelenmesi için dosyayı savcılığa göndermişti. Hakim Zengin, duruşmayı da 21 Eylül 2022 tarihine ertelemişti.

Doğrusu, duruşmanın yapıldığı 1 Haziran günü herkes karar çıkmasını bekliyordu. Hakim duruşmayı erteleyince, adli çevreleri iyi bilen bir dostumu aradım ve “Karar neden çıkmadı?” diye sordum. Yargı çevrelerinde etkili olan kaynağım, “Hakim Bey, belli ki bunaldı. İktidar bu işin bir an önce sonuçlanmasını istiyor. İddialara göre, Ekrem Bey’e 2 yıl ceza vermesi yönünde ciddi telkinler var. Hakim Bey’in yakın çevresine telkinlerden dolayı bunaldığını söylediğini biliyorum. Davayı erteleyerek zaman kazanmak istiyor olabilir’’ dedi. Kaynağım, “Çok bunalırsa tayinini de isteyebilir. Böyle şeylere çok tanık olduk’’ ifadesini kullandı.

“HAKİM BEY BU TAYİNİ İSTEMİYORMUŞ”

Bu konuşmanın üzerinden neredeyse 50 gün geçti…

Biz gözlerimizi 21 Eylül’e çevirmişken, önceki gün arayan başka bir kaynağımın verdiği bilgi ise olayın seyrinin değiştiğini gösteriyordu.

Hukukçu kaynağım, “Ekrem Bey’in davasına bakan hakimin tayinini çıkardılar. Hakim Bey, Samsun’da görevlendirildi” bilgisini verdi.

Ankara’da yaşayan ve adli çevrelerdeki gelişmeleri yakından takip eden kaynağım, “Hakim Bey bu tayini istemiyormuş. Ancak buna rağmen, duruşmadan iki hafta sonra, 19 Haziran 2022 tarihli kararname ile görev yeri değiştirilmiş” dedi.

Kaynağımın iddiasına göre, beklemediği bir anda tayini çıkarılan Hakim Zengin, itiraz için HSK’ya başvurmuş. Yakın çevresi ve mesai arkadaşlarına iktidarın adliye içindeki uzantılarının davaya yönelik ilgisinin kendisini bıktırdığını söylediği belirtilen Hakim Zengin, buna rağmen Kartal Adliyesi’ndeki görevinde kalmak istiyormuş. Kaynağıma göre, Hakim Zengin, mevcut görevinde kalabilmek için HSK’ya giderek sözlü talepte de bulunmuş.”

İddiaları sormak için Hakim Hüseyin Zengin’e ulaşmaya çalıştığını dile getiren Yarkadaş şöyle devam etti:

“Ankaralı kaynağıma “Hakim Bey’in Samsun’a gönderilmesi nasıl yorumlanmalı?” diye sordum. Yargıda yaklaşık 35 yıl aktif görev alan ve şu an büyük bir şirkete danışmanlık yapan kaynağım, “İsteğin dışında gönderildiğin her yer sürgündür’’ cevabını verdi.

Dün gün boyunca Hakim Hüseyin Zengin’e ulaşmaya çalıştım. İddiaları doğrulatabilmek için kendisiyle konuşmak istedim. Ancak bendeki telefon numarası sürekli kapalıydı.

Zengin’e ulaşamayınca Anadolu Adliyesi’nde görev yapan kaynaklarımı aradım. Onlar da yukarıdaki ifadelere benzer iddiaları dile getirerek davanın seyrinin ilginç bir hal aldığını belirttiler.

Bilindiği üzere TBMM’de yapılan son seçimlerde CHP ve İYİ Parti de HSK’ya 3 temsilci yolladı. Her iki partinin HSK’ya yolladığı hukukçular acaba bu gelişmeler karşısında ne yapıyor?

Eminim ki; bu yazı yayımlandıktan sonra Adalet Bakanlığı bir açıklama yapacak ve “Tayin, doğal seyri içinde gerçekleşmiştir’’ diyecek.

Ancak Hakim Zengin’in yakın çevresine tayin beklemediği ve görev yerinde kalmak istediğini söylemesi ise meselenin boyutunu değiştiriyor.”

İmamoğlu’nun aile mezarlığında gamalı haç provokasyonu