İmamoğlu 2027 Avrupa Oyunları’nın İstanbul’da düzenleneceğini duyurdu

Yayın tarihi: 27 Mart 2024 Çarşamba 10:57 am - Güncelleme: 27 Mart 2024 Çarşamba 11:59 am

Haber: Özlem Aktürk

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, düzenlediği basın toplantısında, 2027 yılında Avrupa Oyunları’nın İstanbul’da düzenleneceğini duyurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) çalışmaları doğrultusunda Avrupa Olimpiyat Komiteleri Birliği (EOC) 2027 Avrupa Oyunları’nın İstanbul’da düzenlenmesini kararlaştırdı. Kararı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu duyurdu. İmamoğlu, Saraçhane’de düzenlediği basın açıklamasında şunları söyledi:

Değerli İstanbullular, bugün sporumuz, İstanbulumuz ve ülkemiz adına tarihi bir günün sevincini ve gururunu yaşıyoruz. Bugün dünyanın en güzel kentine adına yaraşır bir spor organizasyonunu kazandırmanın müjdesini vermek için burada, 16 milyonun evi olan tarihi saraçhane binasında bir aradayız. İnanıyorum ki bu gün itibarıyla duyuracak olduğumuz etkinlik İstanbulumuza çok özel bir sportif değer katacaktır. Bugün buradan İstanbul’a ve ülkemize 2027 Avrupa Oyunlarını getirmenin gururunu tüm milletimizle ve şehrimizle paylaşmak istiyoruz. İnanıyorum ki bu büyük başarı sadece kentimizin değil, spor camiamızın, ülkemizin, milletimizin ve devletimizin ortak bir zaferi olarak tarihteki yerini alacaktır. İBB ekipleri olarak 2027 Avrupa Oyunları’nı çok titiz bir süreci geride bırakarak ülkemize kazandırdık.

Aslında 2023’ün ortalarında Avrupa Olimpiyat Komiteleri nezdinde başladığımız temaslar kısa sürede sonuç vermiş ve 2027’de oyunları düzenleyici şehir olması yolunda ön onayları birer birer almıştık. Buradan ilk olarak gösterdikleri sıcak ilgi ve yapıcı yaklaşım için değerli EOC Avrupa Olimpiyat Komiteleri Başkanı Spyros Capralos nezdinde tüm olimpiyat yetkililerine 16 milyon İstanbullu adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. EOC ile görüşmelerimiz sürerken bir yandan da ülkemizdeki çeşitli otoriteleri ikna çabalarımız devam etti. Türkiye’nin büyük organizasyon düzenleme konusundaki kaslarını yeniden harekete geçirmek üzere çalışmalarımız sürdü. Tüm büyüklüğüne rağmen, bugüne kadar 5 kere olimpiyat oyunlarına aday olmasına rağmen, bugüne kadar çok branşlı bir spor etkinliğine ev sahipliği yapmamış İstanbul için çok önemli bir gelişme için çalıştık. Kısa sürece önce toplanan EOC yönetim kurulu İstanbul’un 2027 Avrupa Oyunları’nın ev sahibi olduğunu bize bildirdi. Bu dakikalarda aynı duyuruyu tüm dünyayla paylaşıyorlar.

Bu hafta sonu yapılacak olan yerel seçimler nedeniyle resmi imza törenini önümüzdeki haftaya ertledik. Hiç kuşkusuz bu kadar büyük bir organizasyonu gerçekleştirmek büyük bir koordinasyon ve dayanışma gerektiriyor, biz bunu biliyoruz. Bunu da yoğun uğraşlar sonucunda sağlamaktan dolayı da çok memnunuz.

“SPOR BENİM İÇİN SİYASET ÜSTÜDÜR”

2027 Avrupa Oyunları’nı el ele vererek, tarihin en iyisi olarak gerçekleştireceğimizden hiçbir şüphem yok. Tabii İstanbul olarak bu organizasyona çok büyük değer katacağımızın altını çizmek isterim. İstanbul Avrupa Oyunları 2027 konuya katkı sağlayan herkes için ciddi bir başarı hikayesi olacaktır. Aylar süren çalışmalarımızın tam da 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi sonuç vermesi bazılarının konuyu siyasi bulmasına da yol açabilir. Onlara herkesin de bildiği ancak bazen de çok üzerinde durmadığı şu temel gerçeği hatırlatarak yanıt vermek isterim ki; spor benim için her zaman siyaset üstüdür. Gerçekten de konunun siyasetle doğrudan bir ilgisi asla yoktur zira uzun süreli bir mücadelenin sonuca ulaştığı bir dönemdir. Siyaset kurumları tabii ki gerekli planlamaları ve düzenlemeleri yaparak bir organizasyonun ülkeye kazandırılmasında kolaylaştırıcı görevler üstlenirler. Ama bir ülkenin büyük spor organizasyonları düzenlemesi siyaseti her zaman aşar. Bu noktada Olimpiyatlar, Avrupa Oyunları ve diğer büyük spor organizasyonlarının etkileri bizim güncel siyaset konularımızın çok ötesinde bir durumdur. Böyle hissetmeliyiz ve böyle hissettirmeliyiz. Önemli bir spor organizasyonun bu kente kattıkları ve katacakları her türlü seçimin, oyun, partinin çok üzerinde bir durumdur. İyi bir organizasyon milyonlarca gencimizin önüne rol modeller koyuyor ve bu çok değerli bir durum.

Avrupa Oyunları ile kentimizinde ilk kez bu kadar büyük çoklu spor organizasyonu düzenleyeceğiz. Sadece bir salon ya da stadyum değil kentimizin dört bir yanı sporla dolacak. Çok kritik bir coğrafyada yaşadığımızın farkındayız ama spor sınırları ortadan kaldırıyor, kültürleri birleştiriyor ve insanları çok güzel bir biçimde bir araya getiriyor. Sadece kentimizin değil, yaşadığımız coğrafyadaki herkesin spor yoluyla verilecek barış ve kardeşlik mesajlarına da çok ihtiyaçları olduğunu görüyorum. Birlikte daha güzel bir geleceğe doğru ilerlemek için 2027 Avrupa Oyunları ve daha sonrasında inşallah 2036’da devasa adımları hep birlikte atıyor olacağız. Avrupa Oyunları’nın daha önümüze sayısız fırsatlar açan organizasyon olabileceğini hissediyorum.

İmamoğlu’nun ilçe turu mitinge döndü!

Kaynak: TELE1