‘İmam hatip öğrencileri daha saldırgan’

Yayın tarihi: 27 Kasım 2019 Çarşamba 3:24 pm - Güncelleme: 27 Kasım 2019 Çarşamba 3:24 pm

Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde yapılan bir yüksek lisans tezi ortaokullarda okuyan imam hatiplilerin akranlarına göre daha saldırgan olduğunu ortaya koydu. Ortaokul öğrencilerinin saldırganlık düzeylerinin açıklanmasında sahip oldukları değerlerin rolü başlıklı tez Mehmet Balcı tarafından yazıldı. Tezde 2 bini aşkın öğrenciyle görüşüldü.

BirGün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre,  Tezin sonuç metninde “Öğrencilerin saldırganlık algılarının okul türü değişkeni bazında farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. İmam hatip ortaokullarında okuyan öğrencilerin saldırganlık algıları normal ortaokullarda okuyanlara göre daha yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır” dendi. İmam hatiplerin akademik başarısının düşük olduğunun vurgulandığı ve bu nedenle bu durumun ortaya çıktığı şu şekilde vurgulandı: “Bu çalışma kapsamında elde edilen sonuçlara göre imam hatip ortaokullarının sayısının fazla olması nedeniyle bu okullara kaydın daha kolay olmasına neden olmaktadır. Bu durumda da akademik başarısı düşük birçok öğrenci imam hatip okullarına kayıt yaptırmaktadır. Böylece akademik başarısızlık saldırganlıkla örtülmektedir.”

Tezde sınıf yükseldikçe saldırganlığın da arttığı vurgulandı. Buna göre 8. sınıftaki öğrenciler alt sınıflara, 7. sınıftakiler de 5. ve 6. sınıfa gidenlere göre daha saldırgan oluyorlar.

SINAV STRESİ

Sınıf arttıkça saldırganlaşmanın sebebi ise tezde şöyle aktarıldı: “Yapılan bu çalışmanın sonuçlarına göre sınıf düzeyi arttıkça saldırganlığın artması, çalışmaya katılan öğrencilerin bulundukları yaş düzeyi itibariyle ergenliğe yaklaşmaları ve ortaöğretime geçişte uygulanan sınav stresine daha çok maruz kalmalarıyla açıklanabilinir.”

ERKEKLER DAHA SALDIRGAN

Tezin sonuç metninde erkek öğrencilerin saldırganlık algılarının kız öğrencilerin saldırganlık algılarından daha yüksek düzeyde olduğu aktarıldı. Bunun da toplumsal cinsiyet kurallarıyla alakalı olduğu tezde şöyle aktarıldı: “Erkeklerin saldırganlık algılarının kızların algılarından fazla olması, toplumda çoğunlukla geleneksel yapının hâkim olduğu bir anlayış olan erkeklerin daha kaba, sert ve saldırgan; kızların da kendilerini ifade etmelerine bile izin verilmeyen, daha çok içe kapanık, daha uysal ve daha çok dışa bağımlı yetiştirildikleri bir anlayışın hâkim olması ile açıklanabilir.”