İmam hatip lisesinde sarıklı ayaklanma: Dedelerin, dedelerimi astı

Yayın tarihi: 20 Kasım 2020 Cuma 9:00 am - Güncelleme: 20 Kasım 2020 Cuma 9:00 am

Sarıklı-şalvarlı derse giren öğrencileri öğretmen sarığını çıkarması için uyardı. Öğrencilerden biri, “Sarığımı çıkarmam. Dedelerin, dedelerimi astı. Saçın başın açık. Kadın başına konuşma, döverim” diye tehdit etti. Adli ve idari soruşturma başlatıldı.

Aydın İmam Hatip Lisesi’nde görev yapan kadın öğretmen E. S, 15 Kasım günü, hafta sonları diğer öğrenciler gibi müfredat derslerini okulda gören açık imam hatip lisesi 9-C sınıfı öğrencilerinin, Arapça dersine girdi. Sınıftaki öğrencilerden 3’ünün şalvarlı-sarıklı sınıfta oturduğunu gören öğretmen, “Ortaöğretim Yönetmeliği’ne” göre, sarıklarını çıkarmalarını istedi. Öğrencilerden M.H.K, “Sen benim sarığımı çıkaramazsın. Kadın başına konuşma, zaten saçını başını açıp gelmişin, kadın-madın demem döverim” diyerek, öğretmenin üzerine yürüdü.

DEDELERİMİZİ ASTILAR

Sözcü’den Sultan Uçar’ın haberine göre, öğretmenlerini korumak için diğer öğrenciler araya girdiğinde ise, “Eğer Müslüman iseniz karışmayın. Siz bunları bilmezsiniz, bunların dedeleri bizim dedelerimizi astı” diye bağırdı. Olaylar büyüyünce öğretmen E.S dilekçeyle durumu okul idaresine bildirdi. Okulun bulunduğu Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Hakan Özcan, “Derhal gereğini yapın” talimatı verdi.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

Milli Eğitim, idari soruşturma başlatırken, öğretmen ayrıca avukatı Burak Özdemir aracılığıyla Cumhuriyet Savcılığı’na da suç duyurusunda bulundu. 46 öğretmenin görev yaptığı okulda, hafta içi 335 normal öğrenciye, hafta sonları ise açık imam hatip lisesi öğrencilerine ders veriliyor.

ÖĞRETMEN E.S’NİN İFADESİ

“Derse girdiğimde 3 öğrenci sarıkla oturuyordu. Öğrencilerin derste şapkayla oturmasına müsaade edilmediği için sarıkla oturmalarını da uygun görmedim. ‘Şapkalarınızı çıkarır mısınız?’ dediğimde, M.H.K aniden kalkıp, el kol hareketleriyle, ‘Sen benim sarığımı çıkartamazsın. Okul beni böyle kabul ediyor. Sen kimsin ki?’ diye bağırdı. ‘Sen’ diyemeyeceğini hatırlatıp, edepli olması için uyardığımda, ‘Ben, seni hoca olarak kabul etmiyorum’ dedi. ‘O zaman dersimden çık’ dedim.

“BAŞIN AÇIK DÖVERİM”

O da, ‘Sen benim olduğum sınıftan çık. Zaten saçını başını açıp gelmişin’ diye karşılık verdi. Dersteki, öğrenciler çok rahatsız oldu ve bir öğrenci, susmasını söyledi. Bu kez o öğrenciye dönüp, ‘Sen bunları bilmezsin, bunların dedeleri bizim dedelerimizi astı. Eğer Müslüman isen sus karışma” dedi. Ardından benim üzerime yürüyüp, ‘Kadın başına konuşma sus. Kadın madın dinlemem, seni döverim’ diye tehdit etti. ‘Kolaysa döv’ dediğimde ‘O günler de gelecek, merak etme’ diye tehdidini sürdürdü. Öğrenciler, sınıftan zorla çıkardı. Cezalandırılsın…”

SARIKLA OKULA GİTMEK SUÇ

Eğitim-İş Aydın Şube Başkanı Şaban Özdemir: “Dindar gençlik yetiştirme hedefinin, kindar nesil yetişmiş haline dönüştüğünün en somut örneğiyle karşı karşıyayız. Son zamanlarda Atatürk ve Cumhuriyet’e saldırılar çok arttı. Sarıkla okula gitmek, yasada suç. Okulların yol geçen hanına dönmesine, öğretmenlerin şamar oğlanı yapılmasına, Cumhuriyetle hesaplaşanlara asla izin vermeyeceğiz. Öğretmenlerin, can güvenliği yok. Okullarda darp edilip, bıçaklanıp, öldürülüyorlar.”

‘TARİKATLAR BEYİN YIKIYOR’

Eğitim-İş Hukuk İşleri Genel Sekreteri Maksut Balmuk: “Cemaat-tarikat yapılanmaları, din kisvesi altında, öğrencilerin beyinlerini yıkıyor. 15 Temmuz’dan ders çıkarmayanlar, bu yapılara destek veriyor. Okulların bu yapılardan arınması, laik, bilimsel ve demokratik eğitim için sen- dikal ve hukuki mücadelemiz sürecek.”

TARİKATLARA YOLU BAKANLIK GÖSTERDİ

Türkiye’deki 30 tarikat ve 400 kolu, 1 milyondan fazla çocuğa, kendi kurduğu “Medreselerde” dini eğitim veriyor. Medreselerin yasal statüsü olmadığı için tarikatlar, diploma veremiyor ve yetiştirdikleri öğrenciler de devlete atanamıyordu. Bunu aşmak için MEB ve YÖK, “Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi ve Açık Öğretim İlahiyat Lisans Tamamlama Programları açtı.

YURTTA KALIYORLAR

MEB’e bağlı açık öğretim imam hatip liselerinde halen 144 bin 610 öğrenci kayıtlı görünüyor. Kayıtları açık öğretimde görünse de, hafta sonları imam hatip liselerinde derse girip, not alıp, o okulun öğrencisi kabul ediliyorlar. Olaya karışan 3 öğrencinin de, yurtta kaldığı ve yurdun da bir tarikata ait olduğu ileri sürülüyor.