İsviçre’de ülkeye kaçak girip iltica isteyen Türklerin bu oran yüzde 50'sinden fazlasına iltica hakkı veriyor. İsviçre, özellikle Şırnak ve Hakkari’den gelenlere iltica hakkı tanıyor.

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre, Türkiye'den sadece Avrupa Birliği'ne değil, İsviçre’ye de mülteci akını sürüyor. Almanya’dan iltica isteyen Türklerin sadece yüzde 8’inin ilticası kabul edilirken, İsviçre’de kabul oranı yüzde 50’yi aştı. Özellikle Şırnak ve Hakkari’den gidenlerin ilticaları onaylanıyor. Son bir yılda Türk kökenli ilticacıların sayısı hızla yükseldi ve 2023 yılında 5 bin 675 Türk vatandaşı İsviçre’den iltica istedi. 2022’de sayı 4 bin 791, 2021 yılında ise sayı bunun çok altında idi. İsviçre’ye giden Türklerin ilticaları ile ilgili bilgileri derleyen Schweizerische Flüchtlingshilfe (İsviçreli İlticacı Yardımı) adlı kuruluş, son sayıları ve ayrıntıları açıkladı. 2023 yılında yapılan iltica başvurularından 4 bin 722’sinin karara bağlandığı ve bunlardan 2 bin 57’sinin iltica hakkı aldığı, 176’sının ise geçici kabul aldığı belirtildi. Böylece iltica kabul oranı 50.3’ü buldu. https://tele1.com.tr/almanyaya-iltica-basvurularinda-artis-turkler-ikinci-sirada-986840/

ŞIRNAK VE HAKKARİ'YE İSTİSNA

İsviçre hükümeti, ilticası reddedilenlerin Türkiye’ye iadesini makul buluyor ve Türkiye’yi güvenli ülke statüsünde sayıyor. Bunun tek istisnası ise, Irak sınırından gelenlerle, Güneydoğu’dan ve özellikle Şırnak ile Hakkari’den gelenlere uygulanıyor. Bu iki kentten gelenlere genelde iltica hakkı tanındığı belirtiliyor. Bu arada, ilticası reddedilen bazı Türklerin de ileride zorla sınır dışı edilerek, tekrar giriş hakkını kaybetmemek için gönüllü olarak ülkeyi terk ediyor. Türkiye’den İsviçre’ye iltica akınının 2013 yılından sonra düzenli olarak artış gösterdiği, 2016’daki FETÖ'nün kanlı darbe girişiminden sonra artışın hızlandığı belirtildi.
Kaynak: TELE1