İlker Başbuğ’un yargılandığı davada duruşma görüldü

Yayın tarihi: 22 Kasım 2022 Salı 4:48 pm - Güncelleme: 22 Kasım 2022 Salı 5:09 pm

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ‘un, bir kitabıyla ilgili yapılan söyleşideki sözleri nedeniyle 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı dava karar için ertelendi.

Kitabının tanıtımına ilişkin yaptığı söyleşide kullandığı sözler nedeniyle AKP’li il başkanları ile hükümet temsilcileri tarafından ‘darbe iması’ olduğu iddiasıyla savcılığa şikayet edilen eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un yargılandığı davanın duruşması görüldü.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanık İlker Başbuğ katılmazken, avukatları hazır bulundu.

Duruşmada mütalaaya karşı savunma yapan Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer, müvekkilinin kitap tanıtımıyla ilgili bir gazeteye verdiği röportajda değerlendirme yaptığını söyledi.

Müvekkili hakkında 65 ilden şikayet dilekçesi gönderildiğini belirten Sezer, şöyle devam etti:

“Savcı bey müvekkilimin hiçbir kitabını okumamış. Müvekkilim Genelkurmay başkanlığı yapmış, 27 Mayıs’a darbe demiş ilk adam. Sadece bu suçlamanın yöneltilmesi bile müvekkilime yapılmış en ağır cezadır. Böyle bir yargılama olmaz. Röportajdan sadece bir cümleyi seçmek hukuki bir tavır değil. İfade tarihsel bir çözümlemedir. Kin ve düşmanlıktan söz etmenin mümkün olmadığı söylemlerdir. Biz beyanın suç içermediğine inanıyoruz. Mahkemenin ifade özgürlüğünden yana bir tavır takınmasını diliyoruz.”

Dava dosyasının karar verilmek üzere incelemeye alınmasına hükmeden mahkeme, duruşmayı 14 Şubat 2023’e erteledi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu’nca hazırlanan iddianamede, İlker Başbuğ şüpheli sıfatıyla, aralarında AKP Rize İl Başkanlığı, AKP İl ve İlçe Başkanları ile Kadın Kolları Başkanlarının da bulunduğu toplam 166 kişi de müşteki sıfatıyla yer aldı. İddianamede, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un 4 Ocak 2021’de Cumhuriyet Gazetesi’ne “Eğer Menderes, 25 Mayıs 1960 günü Eskişehir’de erken seçim tarihini açıklasaydı, 27 Mayıs askeri darbesi büyük bir olasılıkla önlenebilirdi. Çünkü erken seçim kararı alınmış bir hükümete karşı bir askeri darbenin gerçekleştirilmesi açıkça milletin siyasi idaresine de vurulacak bir darbe olurdu” ifadelerini kullandığı kaydedildi. Başbuğ’un söyleşisinde darbe imasında bulunduğu belirtilerek Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme veya aşağılama suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi istendi.

BERAATİNİ TALEP ETMİŞTİ

24 Şubat’taki duruşmaya katılan İlker Başbuğ ifadesinde, “Bu siyasetçilerden birisi de 27 Mayıs’ın en güçlü isimlerinden biri olan Alparslan Türkeş’tir. Darbe sonrası Türkeş, ‘Bu konuda eğer seçim kararı alınıp yeni bir hükümet kurulsaydı biz 27 Mayıs’ı yapamayacaktık’ demiştir. Görüldüğü gibi hakkımdaki suç duyuruları hiçbir temele dayanmadığı gibi tutarsızdır. İddianameye konu değerlendirmeyi bugünkü olaylar arasında herhangi bir ilişki kurulması mantık dışıdır. Bir Anadolu şehrinde doğan halk çocuğuyum ve TSK’ya şerefiyle komutanlık etmiş biriyim. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçlamasını tarih hiçbir zaman affetmeyecektir. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatimi talep ediyorum” demişti.

İlker Başbuğ’a 3 yıla kadar hapis istemi