İlker Başbuğ TELE1’de: Çıkışı yine Atatürk’te buldum

Yayın tarihi: 24 Mayıs 2022 Salı 8:30 pm - Güncelleme: 25 Mayıs 2022 Çarşamba 12:56 am

26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ‘Mustafa Kemal Anlatıyor Savaş ve Barış‘ kitabını “Ümitsizliğe kapıldığınız anlar olmuyor mu. O anda bir çıkış arıyorsunuz. Ben o çıkışı Atatürk’te buldum” diye anlattı.

Tuba Emlek’in sunduğu Mercek Özel’in konuğu 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ oldu. Başbuğ programda ‘Mustafa Kemal Anlatıyor Savaş ve Barış’ kitabına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başbuğ kitabına ilişkin “Ümitsizliğe kapıldığınız anlar olmuyor mu? O anda bir çıkış arıyorsunuz. Ben çıkışı yine döndüm dolaştım Mustafa Kemal Atatürk’te buldum” ifadesini kullandı.

‘İKİ TEMEL AMACIM VAR’

Başbuğ, son kitabıyla ilgili şunları söyledi: “İki temel amacım var. Birincisi özellikle genç nesile Mustafa Kemal Atatürk’ü daha anlaşılabilir tarzda anlatabilmek. Çünkü bizim temel sorunumuz bu. İkincisi ise kitabımda da değindim… Yetersizliklerin ve sıradanlığın her yerde görüldüğü ve kabul edildiği bir dünyada kendinizi yapayalnız hissetmiyor musunuz? Ümitsizliğe kapıldığınız anlar olmuyor mu? O anda bir çıkış arıyorsunuz. Ben çıkışı yine döndüm dolaştım Mustafa Kemal Atatürk’te buldum. Bence bilginin kaynağı kitap. Kitabın yerini ben hiçbir şeyin tutacağına ben inanmıyorum.

‘BANA GÖRE MUSTAFA KEMAL’İN DÖRT TEMEL PRENSİBİ VAR’

Mustafa Kemal’i daha iyi daha yeterli anlayabilmemiz onun düşünce dünyasına girmeniz gerekir. Peki nasıl gireceksiniz düşünce dünyasına? Onun bir konuda söylemi varsa onun tümüne bakacaksınız. Bizde Mustafa Kemal Atatürk birkaç cümleyle anlatılmaya çalışılıyor. Halbuki tüm düşünce dünyasına girmelisiniz. Söylemlerine, günlük notlarına… En önemlisi pek bilinmiyor ama Mustafa Kemal bizzat yazdığı ve yazdırdığı hatıralar var. Şimdi Çanakkale Savaşı’nı bizzat o hatıralardan mı yoksa ikinci üçüncü elden mi daha iyi öğrenirsiniz…

Kitabımda Mustafa Kemal’in vazgeçmediği, asla taviz vermediği taa başlangıçta sona kadar ana prensipler nelerdi? Bunları bulmaya çalıştım. Bana göre dört temel prensibi var Mustafa Kemal’in… Tam bağımsızlık, aklı ve bilimi esas alan laik dünya görüşü, devrimcilik ve halkın meşruiyetini temel alan bir yönetim şekli.”