İlk seçim ihlalleri geldi!

Yayın tarihi: 14 Mayıs 2023 Pazar 11:17 am - Güncelleme: 14 Mayıs 2023 Pazar 5:35 pm

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinde oy kullanmaya başladı. İlk seçim ihlalleri de gelmeye başladı. İlk seçim ihlali haberi Giresun ve Gaziantep’ten geldi.

Oy verme işlemi, Türkiye genelinde saat 08.00’de başladı. Yurttaşlar saat 17.00’ye kadar sürecek. Seçim sandıklarında oy verme kullanma işlemleri sona erince de oyların sayımı başlayacak. İşte dakika dakika ihlaller:

16.15: Mersin’de MHP Gülnar İlçe Başkanı Celal Kadim, kayıtlı olduğu sandıkta oy kullanıp 2019’daki seçmen kağıdı ile başka bir sandıkta oy kullandı. Kadim hakkında tutanak tutulup suç duyurusunda bulunuldu.

İki kez oy kullanan MHP’li başkan hakkında suç duyurusu

 

“AKP’LİLERİN JANDARMA EŞLİĞİNDE AÇIK OY KULLANDIRDIĞINI TESPİT ETTİK”

15.52: HDP YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, bugün parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Tiryaki, şunları söyledi:

HDP YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, bugün parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Tiryaki, şunları söyledi:

“Seçim propaganda yasaklarının başlamasından sonra seçim yasaklarını ihlal eden devlet kurumlarının gücünü Erdoğan lehine propagandaya çeviren Fahrettin Altun ve Savcı Sayan başta olmak üzere tüm saray yetkilisi ve AKP’liler ilgili suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyuna deklere ediyoruz.

“OY KULLANAN GÖREVLİLERDEN MUTLAKA 142 BELGESİNİ ALIN”

Sandık ve okullarda görevli polis memurlarının 142 No’lu belgeyi oy kullandıktan sonra sandık görevlilerine teslim etmediklerine dair yaygın bilgi aldık. Bunun nedeni seçimlerin ikinci tura kalması durumunda ‘Bu belgeyi kullanacağız’ demeleridir. Bu açıkça hukuka aykırıdır.

“URFA’NIN SİVEREK İLÇESİ ÇİNHİSAR MAHALLESİ’NDE, ÇİNHİSAR İLKOKULU’NDA AÇIK OY KULLANDIRILDIĞINI TESPİT ETTİK”

Urfa’nın Siverek ilçesi Çinhisar Mahallesi’nde, Çinhisar İlkokulu’nda açık oy kullandırıldığını tespit ettik. AKP’li yöneticiler ve ortakları açık oy kullandırılmak istenmesine karşı gerekli hukuksal girişimlerde bulunduk.

“GİRESUN’DA ERDOĞAN PUSULALARINA ÖNCEDEN MÜHÜR VURULDUĞU İDDİA EDİLİYOR”

Yine Giresun’da Erdoğan pusulalarına önceden mühür vurulduğu iddia ediliyor. Bu sadece Giresun’da değil başka yerlerde de sandık kurulu başkanı ve sandık kurulu üyeleri tarafından sabah oy pusulaları mühürlenirken bilinçli olarak veya bilinçsizce bu biçimde mühürlendiklerini tahmin ediyoruz. Çok sayıda oy pusulasında bu nedenle hile yapıldığı iddia ediliyor. YSK nezdinde girişimde bulunduk.

“MARDİN KIZILTEPE İLÇESİ’NE BAĞLI KIRSAL EŞME MAHALLESİ’NDE AKP ADAYININ YAKINLARI TOPLUCA OY KULLANMAK İSTEDİ”

Yine Kahta’ya bağlı Eskitaş köyünde AKP Adıyaman İl Başkanı’nın kardeşleri jandarma görevlilerinin eşliğinde köye açık oy kullandırdığını tespit ettik. Hakimin köye gidip sandık kurulu üyeleriyle ilgili işlem yaptığı yönünde de duyumumuz var. Bunu da yakından takip ediyoruz. Yine Mardin Kızıltepe İlçesi’ne bağlı kırsal Eşme Mahallesi’nde oy kullanma işlemi sırasında AKP adayının yakınları topluca oy kullanmak istedi, duruma karşı çıkan müşahitlerimiz yaşananları telefonla kayıt altına almak istedi. Bu sırada AKP adayının yakınlarından oluşan onlarca kişilik grup müşahitlerimize fiili saldırıda bulundu. Saldırı esnasında iki arkadaşımız yaralandı ve arkadaşlarımızın tedavisi Kızıltepe Devlet Hastanesi’nde devam ediyor.”

15.20: CHP’li Salıcı: AKP’li Halfeti Belediye Başkanı seçmene baskı yapma talimatı verdi

,

ERZURUM’DA ONLARCA KİŞİ AYNI ANDA KABİNE GİRDİ

14.30: Erzurum Palandöken’de okuma yazma bilmeyen bir yurttaş ile birlikte sandık başkanı ve memurla birlikte oy kabinine girdi. Usule aykırı şekilde oy kullanıma CHP itiraz etti. TELE1’in ulaştığı CHP Milletvekili Burak Erbay,  “Sandık kurulu başkanı, kalabalık bir şekilde kabinin arkasına geçip çoklu oy kullanma ortamını oluşturmuş. Başkanın yönlendirmesi var. Yerine oy basılan kişi okuma yazma bilmeyen kişi. Bölgeye gidip itiraz edip tutanağı getirttirdik. Seçim kurulu itirazı devam ediyor. yakın takipteyiz” dedi.

 

ŞANLIURFA VALİLİĞİ: TOPLU OY KULLANIMI SÖZ KONUSU DEĞİL

Şanlıurfa’da toplu oy kullanıldığı iddialarına ilişkin iddialar gündeme geldi.

Şanlıurfa Valiliği tarafından yapılan açıklamada toplu oy kullanımı söz konusu değil denildi:

Şanlıurfa Valiliği, sosyal medyada paylaşılan ve Harran ilçesine bağlı Minare köyünde çekildiği öne sürülen toplu oy kullanım videosu üzerine açıklama yaptı. Açıklamada, sosyal medyada paylaşılan görüntülerin ardından İlçe Seçim Kurulu ve siyasi parti temsilcileri ile söz konusu 1113 nolu sandığa gidildiği belirtilerek, “Harran ilçesi, Minare köyünde toplu oy kullanıldığı ve sandık kurulu üyelerinin darp edildiği iddialarına istinaden açıklama gereği duyulmuştur. Sosyal medyadaki paylaşımlar üzerine, Minare köyündeki 1113 sayılı seçim sandığına İlçe Seçim Kurulu Başkanı ve siyasi parti temsilcileri ile gidilerek yapılan tahkikatta toplu oy kullanılmadığı ve sandık görevlilerinin darp edilmediği ekteki tutanakla tespit edilmiştir. Sosyal medyadan paylaşım yapan kişiler ile ilgili adli işlemler başlatılmıştır” denildi.

“AKP’LİLER OKULDA MASA KURUP AKP ROZETİYLE DOLAŞARAK SEÇMENİ YÖNLENDİRDİ”

14.06: Bursa Osmangazi’deki İnönü Ortaokulu’nda masa kuran AKP üyelerinin rozetle dolaşıp seçmenleri yönlendirdiği iddia edildi. AKP’lilere tepki gösteren Yeşil Sol Parti Bursa milletvekili adayı Cahit Kırkazak, “Seçim kanununa aykırı” diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

“Burada masa kurarak kendi rozetleriyle okul içerisinde gezerek insanları yönlendiriyorlar” diyen Kırkazak, “Sandık bölgesine giderek başkanlara müdahale ediyorlar. Yüksek Seçim Kurulu ve Seçim Kanunu’na aykırı bir şekilde bu insanlar burada insanları iradelerine ipotek koyacak şekilde yönlendirip baskı  kuruyorlar” dedi.

11.56: Muğla Marmaris’teki okullardaki tutanak defterlerinde “Cumhurbaşkanı seçimi ikinci oylama ve referandum” yazıldı. Duruma  itiraz edilerek, yenisi talep edildi. T24’ün haberine göre; tutanak defterinin yenisinin gelmemesi durumunda oylama işlemine bu defter ile devam edilecek.

11.30: Halkların Demokratik Partisi Gaziantep’te yaklaşık bin kişi bilgileri dışında Vatan Partisi adına Sandık Kurulu üyesi olarak bildirilmesine dair açıklama yaptı. Açıklamada seçmemelerin bu nedenle kayıtlı oldukları sandıklarda oy kullanmadığı belirtildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Kayıtlı oldukları sandıklara gittiklerinde durumdan haberdar olan seçmenler ellerinde 142 belgesi de olmadığı için görevli oldukları sandıklarda da oy kullanamamıştır. Duruma ilişkin tutanak tutulmuştur. İlçe Seçim Kurulu “düzenleyeceğimiz belgeyi alırlarsa oy kullanabilirler” cevabını vermiştir. Muhalif seçmenin oy kullanmasını engellemeye yönelik bu hamleye karşı HDP ve Yeşil Sol Parti Seçim Takip ve Koordinasyon Merkezi gerekli girişimlerini sürdürmektedir.”

11.27: CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, sosyal medya hesabından bir sandık kurulu başkanının seçmene verdiği pusulaya kendisi oy kullanmaya kalktığı için başkanlığının iptal edildiğini ve gözaltına alındığını duyurdu.

10.40: İzmir Ahmet Ragıp Üzümcü İlkokulu’nda oy kullanıldığı sırada AKP logolu kalem dağıtan bir şahıs polisler tarafından okuldan uzaklaştırıldı.

9.54: Gaziantep’in Şahinbey Mahallesi’nde bulunan Kazım Karabekir İlkokulu’nda 58 seçmenin, Vatan Partisi adına başka bölgelerde sandık kurulu üyesi gösterilmesi gerekçesiyle kayıtlı oldukları sandıkta oy kullanmalarına izin verilmedi.

9.50: Giresun’da Sandık Kurulu tarafından Cumhurbaşkanı adaylarının yer aldığı 100 pusulaya vurulan mühürlerin, pusulanın arkasındaki Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın üzerine taştığı görüldü. Olayın ardından sandık görevlilerinin bilgilendirildiği ve gerekli itirazın yapıldığı öğrenildi.

Türkiye sandık başında! Dakika dakika gelişmeler