İlk programda hiçbir hedef tutmamıştı! ‘Damat’ Albayrak’tan Yeni Ekonomi Paketi…

Yayın tarihi: 30 Eylül 2019 Pazartesi 7:35 am - Güncelleme: 30 Eylül 2019 Pazartesi 8:39 am

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) bugün saat 11.00’da açıklayacağı duyuruldu. Açıklanan ilk Yeni Ekonomi Programın’da hemen hemen hiçbir hedef tutmamıştı.

YEP ile 2020-2022 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro göstergeler belirlenmiş olacak. YEP’in açıklanmasıyla 2020 yılı merkezi yönetim bütçesine ilişkin süreç de belli bir noktaya getirilecek. Bakanlık ve kurum bütçelerinin hazırlanmasında, programın amaç ve öncelikleri esas alınacak.

S&P, Albayrak’ın ekonomik reform paketini yetersiz buldu

YEP ile uyumlu olmak üzere gelecek 3 yıla ilişkin toplam gelir ve gider tahminleriyle hedef açık ve borçlanma durumu, kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarını içeren Orta Vadeli Mali Plan da Resmi Gazete’de yayımlanacak.

BAŞKANLIK SİSTEMİNDEN SONRA HİÇBİR HEDEF TUTMADI

Birgün’den Rıfat Kırcı’nın haberine göre; Başkanlık sistemine geçişle birlikte açıklanan Yeni Ekonomi Programı bir yıl geride kalırken hemen hiç bir alanda hedefler tutturulamadı. Gözler şimdi açıklanması beklenen yeni ekonomi programında. Uzmanlara göre yeni paket de işe yaramayacak

Damadın reform paketinden fatura çalışana çıktı

Ekonomi gündeminde gözler, Yeni Ekonomi Programı’na (YEP) ve 2020 yılı merkezi yönetim bütçesine çevrildi. Ekonominin yol haritası niteliği taşıyan YEP’in önümüzdeki hafta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ardından açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nda bir yıl geride kalırken, belirlenen hedefleirn hemen hiçbirisi tutturulamadığı gibi, ekonomi daha da krize sürüklendi.

Şimdi ekonomide gelecek üç yılın yol haritası niteliği taşıyan YEP’in Bakan Albayrak tarafından duyurulması öngörülüyor. YEP ile 2020-2022 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro göstergeler belirlenmiş olacak. Genel ekonomik koşulların gerekleri doğrultusunda hazırlanan planda, temel ekonomik büyüklükler yanında, makro politikalar, ilkeleri ve hedefler de yer alacak. YEP’in açıklanmasıyla 2020 yılı merkezi yönetim bütçesine ilişkin süreç de belli bir noktaya getirilecek. Bakanlık ve kurum bütçelerinin hazırlanmasında, programın amaç ve öncelikleri esas alınacak.

YEP ile uyumlu olmak üzere gelecek 3 yıla ilişkin toplam gelir ve gider tahminleriyle hedef açık ve borçlanma durumu, kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarını içeren Orta Vadeli Mali Plan da Resmi Gazete’de yayımlanacak.

BÜTÇE SÜRECİ BAŞLAYACAK

Program ve mali plan yayımlandıktan sonra kamu idarelerinin bütçe tekliflerini ve yatırım programını hazırlama sürecini yönlendirmek üzere, bütçe çağrısı ve yatırım genelgesi de yine Resmi Gazete ile ilan edilecek.

Merkezi yönetim bütçe kanun teklifinin de 17 Ekim’e kadar TBMM’ye sunulması öngörülüyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ikinci bütçesi, TBMM’de komisyonlarda ve Genel Kurulda yapılacak görüşmelerin ardından 1 Ocak’tan itibaren uygulanmaya başlanacak. Önümüzdeki yıla ilişkin yatırım programı da yine ocak ayı içinde açıklanacak.