İlk kez uzaydan Dünya'ya elektrik ışınlanmıştı: Afetten etkilenen bölgelere hızlı şekilde enerji sağlanabilir
Uzaydan Dünya'ya ilk defa enerji ışınlanmasıyla uzay bazlı güneş enerjisi istasyonlarının kapısı aralanırken uzak bölgelere, hatta afetten etkilenen alanlara enerji sağlama potansiyeli doğuyor.
Düşük Yörünge için Güç Transferi Mikrodalga Dizisi Deneyi (MAPLE) adı verilen deneyde uzaydan yeryüzüne kablosuz enerji ışınlandı. Uzayın sonsuz boşluğunda, güneş enerjisini toplayıp bunu Dünya'ya ileten bu deney, bilim ve teknolojinin sınırlarını zorluyor. Geçen haziran ayında başlatılan bu deneysel çalışma, yörüngede dönen bir uydu üzerindeki güneş panelleri aracılığıyla Dünya'ya enerji iletimi sağlıyor. Bu deney, uzaydan güneş enerjisinin iletimini mümkün kılan bir dönüm noktasını işaret ediyor. Bu tarihi adım, güneş enerjisinin yörüngeden Dünya'ya başarılı bir şekilde iletilmesinin ilk örneğini oluşturuyor ve gelecekte uzayda kurulabilecek güneş enerjisi istasyonlarının önünü açıyor. Ocak 2023'te başlatılan deneyde, iki ay sonra, 100 miliwatt değerinde enerjinin uzaydan Yeryüzü'ne iletimi başarıyla gerçekleştirildi.
Cumhuriyet'te yer alan habere göre, uzaydan Dünya'ya kablosuz enerji transferi yapabilme potansiyelini araştırmak için geliştirilen Uzay Güneş Enerjisi Göstericisi (SSPD) projesinin lider araştırmacısı ve eş-direktörü Ali Hajimiri, "İnternetin bilgiye erişimi demokratikleştirdiği gibi, kablosuz enerji transferinin de enerjiye erişimi demokratikleştirmesini umuyoruz. Bundan faydalanmak için herhangi bir enerji iletim altyapısına ihtiyaç olmayacak. Bu, enerjiyi uzak bölgelere ve savaş veya doğal afetle harap olmuş alanlara gönderebileceğimiz anlamına geliyor" dedi.
Eğer bu teknoloji yaygınlaşır ve geliştirilirse, afetten etkilenen alanlar hızlı ve etkin bir şekilde elektrik sağlama imkanına kavuşabilir. Altyapısı zarar görmüş veya tamamen yok olmuş bölgelerde, acil durum yardım çalışmaları ve temel ihtiyaçların karşılanması için gerekli enerji, uzay bazlı güneş enerjisi istasyonlarından kablosuz olarak sağlanabilir.
Bu da afet sonrası toparlanma süreçlerini hızlandırarak felaketten etkilenen topluluklara yardım ulaştırılmasına olanak tanıyabilir.