İlk Bilgisayar ne zaman yapıldı? İlk kişisel Bilgisayar ne zaman satıldı?

Yayın tarihi: 15 Temmuz 2019 Pazartesi 2:04 pm - Güncelleme: 19 Temmuz 2019 Cuma 11:16 pm

İstanbul, Eminönü’nde bir vatandaşın Atatürk Bilgisayar kullanmayı biliyor muydu? sözleri sonrası kullanıcılar ilk Bilgisayar ne zaman yapıldı ya da ilk bilgisayar ne zaman satıldı gibi sorular sormaya başladı. İlk bilgisayarın ne zaman yapıldığını merak eden kullanıcılar arama motorlarından sık sık bu konuda bilgi alamaya çalıştılar. Bugün anladığımız anlamda ilk bilgisayar 1946 yılında yapılırken ilk kişisel bilgisayar satışı ise 1965 yılında yapıldı.

Hesaplamaya yardımcı cihazlar tarih boyunca insanların yardımcısı olmuştur. Ticaretin gelişmesiye ve satışların büyük miktarlara ulaşmasıyla insanlar karmaşık sayma işlemlerine ihtiyaç duydular ve Babil İmparatorluğu döneminde (M.Ö. 2400’lü) bilgisayarın atası olarak kabul edilen abaküsü kullanmaya başladılar. Takip eden yıllar boyunca insanoğlu bugünkü anlamda bilgisayarın gelişmesine yardımcı olan birçok mekanik ve elektro-mekanik aletler geliştirdi.

 

Beyin yakan sözler: Atatürk bilgisayar kullanabiliyor muydu?

İLK BİLGİSAYAR

Bugün anladığımız anlamda ilk dijital bilgisayar icat tarihi ise 1946’dır. ENIAC adlı ilk bilgisayar ABD Ordusu’nun top atışları hesaplamalarına yardımcı olması için Amerikan Ordusu’nun desteği ile geliştirilmiştir. Kendinden önceki elektro-mekanik cihazların bin katı işlem gücüne sahip olan ENIAC’ın geliştirmesi zamanın parasıyla 500 bin dolar tutmuştur. Bu miktarın bugünkü değeri 6 milyon dolardır. ENIAC, 1955 yılının ekim ayına kadar kullanılmıştır.

İLK KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ BİLGİSAYAR SATIŞI

Satışa sunulan ilk kişisel bilgisayar İtalyan firması Olivetti’nin ürettiği Programma 101’dir. Proje 1962 yılında başlamış, 1965 yılında ise üretim süreci tamamlanalarak, üretim kapasitesi büyük miktarlara ulaşmıştır. Programma 101’in satış fiyatı piyasaya çıktığında 3,200 dolardı, bu miktar bugünün dolar değeriyle 23,000 dolara eşittir. 40 bin ünite satılmış ve satışların yüzde 90’ı ABD’de gerçekleşmiştir.

NASA, Apollo 11’in aya inişi için gereken hesaplamalarda kullanmak üzere 10’dan fazla Programma 101 kullanmıştır. Ay’a ilk insanı taşıyan Apollo 11’in bilgisayarının işlemci frekansı sadece 1 Mhz’di. Günümüzle ise en iyi bilgisayar işlemcileri bir yana cep telefonlarının işlemcileri bile 1 Ghz’den (1000 Mhz) daha hızlı.

Bilgisayarın tarihi gelişimi, takip eden yıllarda devam etmiş oda büyüklüğündeki eski bilgisayarlar zamanla ufalarak bugün cepleremize giremeye başlamıştır. Boyutları ufalarkın yapabildikleri işler ise devasa boyutlarda gelişmiştir. Gelişme artarak sürekli devam etmiş, zamanın en iyi bilgisayar işlemcisi bir süre sonra yüzüne bakılmıyacak hallere gelmiştir.

Türkiye’de kullanılan ilk; bilgisayar ise 1960 yılında Karayolları Genel Müdürlüğün’de kullanılmak amacıyla ülkeye getirilmiş IBM 650-Data’dır.

İLK BİLGİSAYAR VİRÜSÜ

Kabul edilen ilk bilgisayar virüsü internetin atası sayılan ARPANET’teki (Amerikan Gelişmiş Savunma Araştırmaları Dairesi Ağı) “The Creeper” adlı virüstür. The Creeper 1971 yılında deney amaçlı olarak geliştirilmiştir ve zararsızdır. İlk kontrol dışı geliştirilen virüs ise 1982 yılında Apple DOS 3.3 işletim sistemine sahip bilgisayarlara bulaşan “Elk Cloner” adlı virüstür. Virüs şaka amaçlı geliştirilmiş olup, bulaştığı bilgisayarlarda kısa bir şiir göstermiştir.

Seo Nedir ? SEO, Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir terimdir. Türkçe çevirisi “Arama Motoru Optimizasyonu” olan Seo, temel olarak web sitelerinin organik arama sonuçlarında ücret ödenmeden üst sıralarda yer alması, görünürlüğünün arttırılması için yapılan işlemler dizisidir diyebiliriz.