Günler sonra 9 işçinin bulunamadığı alana giden Özhaseki: Özür dilemem gerekiyorsa özür dilerim

Yayın tarihi: 21 Şubat 2024 Çarşamba 12:54 pm - Güncelleme: 21 Şubat 2024 Çarşamba 2:53 pm

Erzincan’ın İliç ilçesinde altın madeninde 13 Şubat Salı günü saat 14.28’de toprak kayması meydana geldi. Maden ocağındaki toprak kaymasında kaybolan 9 işçiye ulaşmak için başlatılan çalışmalara ara verildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, güvenli bir çalışma ortamı sağlanınca çalışmaların yeniden başlayacağını söyledi. Günler sonra 9 işçinin bulunamadığı alana giden Özhaseki, “Özür dilemem gerekiyorsa bütün kamuoyundan özür dilerim” dedi.

Erzincan’ın İliç ilçesinde, Anagold Madencilik şirketi tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması meydana geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı altın madeni sahasında meydana gelen göçük alanındaki 9 işçinin arama-kurtarma çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı.

BAYRAKTAR: HEYELANA İLİŞKİN GÖZALTI SAYISI ARTABİLİR

Bakan Bayraktar, heyelana ilişkin gözaltı sayısının artabileceğini söyledi. “Şu anda 6’sı tutuklu 3’ü adli kontrol şartıyla serbest olmak kaydıyla 9 kişi hakkında adli işlemler devam ediyor.” diyen Bayraktar, “Bu süreç büyük bir titizlikle devam ediyor. Maden faaliyetleri durduruldu. Temel odaklandığımız konu heyelana uğramış toprağın tekrar depolanmasıdır…” ifadesini kullandı.

YERLİKAYA: KAYMAYA VESİLE OLAN YERDEKİ STABİLİTE HİÇBİR ŞEKİLDE DURMADI

Bakan Yerlikaya, “Çok büyük bir seferberlik ruhu buraya geldi. İnsan kaynakları açısından yaklaşık 3 bine yakın, araç-gereç açısından da 800’ün üzerinde bir mevcutla burada ilk andan itibaren arama-kurtarmaya başladık.” dedi. Yerlikaya, sismik ölçümlerle sahada sürekli kayıt alındığını söyledi, “2 günden beri Sabırlı Deresi bölgesinde faaliyetlere ara verilmişti. Sebebi nedir? Biz önce arama işini yapan arkadaşlarımızın güvenliğini önceliyoruz. Kaymaya vesile olan yerdeki stabilite hiçbir şekilde durmadı.” ifadelerini kullandı.  Yerlikaya, güvenli çalışma ortamı sağlanıncaya kadar arama çalışmalarına ara verildiğini söyledi.

ÖZHASEKİ: ARKADAŞLARIMIZ HER GÜN 9 NOKTADAN NUMUNE ALIYORLAR

Bakan Özhaseki ise bölgede yapılan ilk işin, heyelan alanında biriken toprağın nehirle buluşmasını engellemek olduğunu söyledi. “Toprağın herhangi bir şekilde insan sağlığı ya da çevreye zararı var mı sorusuna cevap olabilmek amacıyla, arkadaşlarımız her gün 9 noktadan numune alıyorlar.” diyen  Özhaseki, şu ana kadar bölgede tehlike oluşturacak zehirli bir atığa rastlanılmadığını söyledi.

Gazetecinin “Birçok siyasi çevre sizi eleştiriyor buraya geç gelmenizden dolayı. Çevre bakanının ilk gelmesi gerektiği yönünde tepkiler var. Bu konuda ne diyeceksiniz?” sorusuna yanıt veren Özhaseki, şunları söyledi:

“Arkadaşlar özellikle kendi özelimle ilgili bir şey söylemek istemezdim. Ancak bir ay kadar önce 8 saat süren bir operasyon geçirdim. Ve buradaki hadisenin vuku bulduğu gün de devamında 2 saatlik bir operasyon daha geçirdim. Hastanede kalıp, doktorların nezaretinde uzunca bir süre tedavi oldum. Mecburen bu tür hadiseler olduğu için de dışarı çıkarak şu gördüğünüz kara gözlüklerle gezmeye devam ediyorum. Kusura bakmayın ondan dolayı ama olayın olduğu ilk andan itibaren, narkozun tesirinden kurtulmamla birlikte çevreden sorumlu bakan yardımcısı arkadaşımızı, ÇED Genel Müdürü, Çevre Yönetimi Genel Müdürü, bilim adamları ekibimiz burada olduğu için anbean olayları takip ettim. Ve buradaki olayların hepsinden de sonuna kadar tabii ki haberim var. Gelememe nedenim sadece özel sağlık nedenleri. O yüzden özür dilemem gerekiyorsa bütün kamuoyundan özür dilerim.”

BAKAN YUMAKLI: SEDDE 8 METREYE ULAŞTI, 11 METREYE KADAR ULAŞTIRACAĞIZ

Bakan Yumaklı da ilk andan itibaren Devlet Su İşleri yöneticilerinin acil eylem planı oluşturduğunu söyledi. Yüzey sularının baraja akmaması için sedde yapımına başlanıldığı bilgisini veren  Yumaklı, “Sedde 8 metreye ulaştı, 11 metreye kadar ulaştıracağız. Önünde ve arkasında birikme ihtimali olan suları da atık havuzuna aktarmak üzere pompa sistemi de kurulmuş vaziyette.” dedi.

BAKAN IŞIKHAN: BURADA İHMALİ OLAN KİM VARSA HUKUK ÖNÜNDE HESAP VERECEK

Bakan Işıkhan ise olayın gerçekleşmesi noktasında müfettişlerin çalışmalarının sürdüğünü söyledi.  Işıkhan, “Burada ihmali olan kim varsa hukuk önünde hesap verecek.” dedi.

iliç

Erzincan’ın İliç ilçesinde altın madeninde 13 Şubat Salı günü saat 14.28’de toprak kayması meydana geldi. Maden ocağındaki toprak kaymasında kaybolan 9 işçiye ulaşmak için başlatılan çalışmalara ara verildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, güvenli bir çalışma ortamı sağlanınca çalışmaların yeniden başlayacağını söyledi.

KTÜ İliç’te saha çalışması yaptı: Dünyada böyle bir liç seviyesi yok

 

Kaynak: TELE1