İliç Savunucusu Sedat Cezayirlioğlu gözaltına alındı

Yayın tarihi: 14 Şubat 2024 Çarşamba 2:58 pm - Güncelleme: 14 Şubat 2024 Çarşamba 4:04 pm

Erzincan’ın İliç ilçesindeki madene karşı mücadelesiyle bilinen Sedat Cezayirlioğlu gözaltına alındı.

Erzincan’ın İliç ilçesinde altın madeninde meydana gelen facianın ardından İliç Savunucusu Sedat Cezayirlioğlu gözaltına alındı.

Veryansın Tv’nin aktardığına göre, facianın ardından bögeye giden ve yabancı ortaklı maden şirketine direnen Sedat Cezayirlioğlu, jandarma engeliyle karşılaşmıştı.

Köyüne giremeyen Cezayirlioğlu,“halkı yanlış bilgilendirmekten” gözaltına alındı.

‘DÜNYANIN EN BÜYÜK FELAKETİ YAŞANDI’

İki yıl önce İliç’ki altın madenini gündeme getiren ve uyarılarda bulunan Cezayirlioğlu, dün X hesabından videolu bir mesaj paylaşmıştı.

Siyasilere ve yetkililere tepki gösteren Cezayirlioğlu, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Yıllardır ‘Türkiye’yi felakete sürükleyeceksiniz’ diye bas bas bağırıyorum. Şu anda Türkiye’yi değil, dünyayı felakete sürüklediniz. Dünyanın en büyük 3. altın madeni. Çöpler Altın Madeni’nde dünyanın en büyük felaketi yaşanıyor. Milyarlarca ton, 39 çeşit kimyasal ölümcül madde patladı. Altında göçük oluştu. Altında iş makineleri, kamyonlar kaldı. Ölüler var. Geçen yıl dosyamı kapatan İliç Savcısı, Ahmet Çalık’ı aklamıştın. Şimdi git bedelini öde. Dosyalarımı kapatan Erzincan Mahkemesi, gidin bedelini ödeyin. Binali Yıldırım, benimle ilgili açıklama yapmıştın. Bu felaket yaşanıyor şu anda. Türkiye’nin değil, dünyanın en büyük felaketi yaşandı.”

TELE1’E KONUŞMUŞTU

Facianın ardından TELE1’e konuşan Cezayirlioğlu, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bu maden 2021 yılında kapasite ayrımına gitmişti. Dünyanın en büyük üçüncü büyük madeni oldu. Yüzde 80’i Rockafeller ailesinin, yüzde 20’si Çalık grubunun. 39 çeşit ölümcül kimyasal kullanılıyor. 2022 yılında siyanür borusu patladı. Şu anda Erzincan İliç’te sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en büyük faciası yaşanıyor. Fırat Nehir ve Barajı’na mesafesi 350 metre. Milyarlarca ton siyanür döktükleri topraklarda heyelan oldu. 350 metre altındaki Keban, Atatürk, Karakaya, Karkamış barajlarını bekleyen Fırat Nehir ve Barajı’na gidiyor. 2022 yılında mahkemeye açtığım dava sonunda 210 bin litre siyanür Fırat Nehir ve Barajı’na karıştı. Bu, Türkiye’nin iki büyük nehrinden biri. Fırat Nehir ve Barajı Karasu kolu. Bu baraj, Keban, Atatürk, Karkamış, Karakaya, Birecik barajlarını etkiliyor. Harran’ı besliyor. Ortadoğu’ya gidiyor. Ortadoğu’yu etkileyecek bir felaket yaşanıyor şu anda Türkiye’de”

 

İliç Savunucusu Sedat Cezayirlioğlu: Bütün Ortadoğu’yu etkileyecek bir felaket yaşanıyor

Kaynak: TELE1