İliç maden faciasında yeni gelişme! Tepkilerin ardından gözaltına alınan müdür adli kontrolle serbest bırakıldı

Yayın tarihi: 18 Şubat 2024 Pazar 11:06 am - Güncelleme: 18 Şubat 2024 Pazar 4:27 pm

Erzincan İliç’teki maden faciasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, gözaltıla alınan şirketin Türkiye’deki müdürü C.D. adli kontrolle serbest bırakıldı.

İliç’teki maden ocağında yaşanan faciaya ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında altın madeni ocağını işleten Anagold Madencilik isimli şirketin “Türkiye Ülke Müdürü” C.D. yakalanarak gözaltına alındı. İşlemlerinin ardından İliç Adliyesine sevk edilen zanlı, yurt dışına çıkış yasağı getirilerek adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Toprak kaymasına ilişkin soruşturmada, aralarında maden ocağını işleten firmanın Kanadalı yöneticisinin de bulunduğu 6 zanlı tutuklanmış, 2 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

RAPOR ÇIKTI, SORUMLULAR GÖZARDI EDİLDİ

Anagold şirketinin işlettiği altın madeninde 9 işçinin göçük altında kalmasına ilişkin Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlatılan Bilirkişi Ön Raporu’nda asıl işveren Anagold Madencilik asli kusurlu bulunmadı, alt işveren şirketlere denetim yapmadığı gerekçesiyle tali kusurlu olduğu ileri sürüldü. Rapora tepki yağdı

Maden faciasında ön bilirkişi raporu çıktı! Anagold asli kusurlu bulunmadı

FOTOĞRAFLAR ÇEKİLDİ, YETKİLİLER ÖNEMSEMEDİ

İşçilerin saatler önce çektiği fotoğraflar facianın göz göre göre geldiğinin bir diğer kanıtı oldu. Fotoğraflarda bölgedeki çatlaklar net bir şekilde görüldü. Madencilerin yetkilileri uyarmasına rağmen bu konuda herhangi bir adım atılmadığı öğrenildi.

İşçiler, bazı küçük taşeron firmaların tehlikeyi görerek işçilerini güvenlik nedeniyle alandan çektiğini, fakat Çöpler Altın Madeni’ni işleten Anagold firmasının bu konuda yetersiz kaldığını ve çalışanların güvenliğini sağlayamadığını dile getirdi.

İşçiler fark etti, yekililer umursamadı! Çatlakların fotoğrafları bilirkişi raporunda

 

ÇED OLUMLU RAPORU VEREN ŞİRKETTEN ÇIKTI

CHP İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer, tüm uyarılara rağmen açık tutulmaya devam eden ve yığın liç maden alanının çökmesi sonucu 9 işçinin toprak altında kaldığı Erzincan’ın İliç İlçesi’ndeki Çöpler Altın Madeni için “Çevresel Etki Değerlendirmesi” (ÇED) olumlu raporu veren şirketin yönetim kurulunda bulunan Ahmet Oğuz Öztürk’ün, Anagold Madencilik A.Ş.’nin de yönetim kurulunda yer aldığını söyledi.

Al gülüm ver gülüm! İliç madenine ‘ÇED olumlu’ raporu veren isim Anagold yönetiminde çıktı

BİNALİ YILDIRIM BU MADENİ SAVUNMUŞTU

Anagold Madencilik’in İliç’te işlettiği maden ocağı ilk günlerden bu yana hem çevrecilerin hem de köylülerin protestosu ile karşılaştı. Maden ocağının bulunduğu Sabırlı köyü sakinleri seslerini duyurmak için bölgede sık sık eylem yaptı.

Dönemin AKP Genel Başkan Yardımcısı Binali Yıldırım, köylülerin protestosu karşısında altın madenini şu sözlerle savunmuştu:

“Burada bir bilgi kirliliği var. Bilgi kirliliğinin sebebi şu. Bir takım küçük menfaatlerine halel gelenler ne yazık ki olumsuz propagandaları körüklüyorlar. Madenin ciddi anlamda İliç’e desteği var.

İliç eski İliç değil. Erzincan’dan da daha ileriye gitti, gurur duyuyoruz. Her türlü tedbir alınıyor, denetlemeler yapılıyor. Bu konuda hemşehrilerimizin her söylenene kulak asmamalarını ben özellikle rica ediyorum. Buna ihtiyacımız var, orada yüzlerce binlerce istihdam oluşuyor.

Vatandaşlarımızın ciddi anlamda hayat standardı yükseldi. Onları kaybetmenin bir anlamı yok.”

Binali Yıldırım İliç’i savunduğunu unuttu!

 

Kaynak: TELE1