İlhan Taşçı’dan RTÜK’e TELE1 tepkisi! “TELE1’in kapatılma sürecine giden yolun taşlarını döşeme çabasıdır”

Yayın tarihi: 6 Temmuz 2023 Perşembe 10:19 pm - Güncelleme: 6 Temmuz 2023 Perşembe 10:27 pm

AKP iktidarının bağımsız medyayı susturma çabaları hızla devam ediyor. TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasına neden olan çarpıtılan sözleri nedeniyle TELE1’e 7 gün ekran karartma ve yüzde 5 idari para cezası verildi. RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, TELE1 aynı maddeden bir ceza daha alırsa yayın lisansının iptal olabileceğini söyledi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, AKP ile Abdullah Öcalan’ın yeniden görüşerek tekrar çözüm sürecine başlayabileceklerini anlatmak için söylediği sözler nedeniyle trollerin hedefi oldu. Yanardağ’ın sözleri bağlamından kopartılarak sosyal medyada montajlanmış bir video ile servis edildi. Yanardağ, trollerin çarpıtması nedeniyle tutuklanarak eski adı Silivri Cezaevi olan Marmara Cezaevi’ne gönderildi. Yanardağ’ın çarpıtılan sözleri nedeniyle TELE1’e 7 gün ekran karartma ve yüzde 5 idari para cezası verildi.

TELE1’de Açıkça programına konuk olan RTÜK üyesi İlhan Taşçı, TELE1’e verilen cezanın Özellikle Halkı Kin ve Düşmanlığa tahrik maddesinden verildiğini belirterek,   “Hukukta suçla ceza arasında orantı her zaman aranır. Bu suçun ağırlığı ve cezanın ağırlığı birbirini takip etmesi gereken kıstaslardır. Bu evrensel bir değerdir. Ama bugünkü kurul kararına baktığımız zaman maalesef bu orantının fazlasıyla aşıldığını görüyoruz. Bir an için sayın Merdan Yanardağ’ın sözleri bir yaptırım gerektiren bir durum olmuş olsaydı bile RTÜK’ün kendi özel yasası 6 bin 112 sayılı yasaya göre bütün maddeleriyle ceza verilirdi. Tek bir istisnası var o da bugün üst kurulun cezaya uygun gördüğü B bendi. Onun dışındaki her şeye uydurabilirsiniz. Bir tek B’ye uyduramazsınız. Peki üst kurul bunu niye ısrarla örneğin RTÜK kararla D bendi vardı terörü övemezsiniz yayında. Örneğin T bendi vardır terör örgütlerini  güçlüymüş gibi gösteremezsiniz.  Bu tür maddeler varken neden Halkı kin ve düşmanlığa tahrik maddesine sıkıştırmaya çalışıyor. Nedeni şu RTÜK mevzuatı biraz karmaşık bir mevzuattır ama eğer ki Merdan Yanardağ’ın yayını düşünülmüş olsaydı sadece Merdan Yanardağ’ın programı durdurulacaktı ama alakasız bir maddeden ceza verildiği için 7 gün TELE1’in ekranı karartılacak.  20 dakika süren bir programı durdurmak yerine 7 gün boyunca ekranı karartacaksınız. Bu yönüyle çok özel olarak yasa içinden seçilmiş sadece ama sadece amacı ekranı karartmak olan bir madde tercih edilmiştir” dedi.

Celal Ülgen’den Yanardağ’ın tutukluluğuna ret kararına sert eleştiri!

“SÜREÇ ADIM ADIM ÖRÜLDÜ”

Taşçı ceza sürecinin adım adım örüldüğünü söyleyerek, “2’nci nokta ise Yayın tarihi 20 Haziran  5 gün boyunca kimsenin bir tepkisi yok. Ta ki 25 Haziran’da  bir video sosyal medya üzerinden yayına sokuldu. Onun üzerine 25 Haziran’da RTÜK Başkanı bir açıklama yapıyor. Açıklama bu yayınla ilgili bir inceleme başlattık demiyor. Alt metnini okuduğunuzda ‘böyle bir yayını tespit ettik gereğini de yapacağız. En ağır cezayı vereceğiz’ diyor.  3 Temmuz tarihinde RTÜK’ün izleme uzmanları bir rapor hazırlıyorlar.  Bu kronoloji bile bugünkü cezanın adım adım örülmüş bir sürecin sonucu olduğunu gösteriyor. Daha vahim bir durum var. En ağır cezayı vererek TELE1’in kapatılma sürecine giden yolun taşlarını döşeme çabasıdır bu. Çünkü RTÜK mevzuatında bir nüans vardır. Pek çok yasa maddesindeki yaptırımlar sadece bir kereye mahsustur. Ama A bendi, B bendi ve D bendi tekrarı halinde yayıncı kuruluş açısından lisans iptali sonucunu doğuracak maddelerdir. bugünkü karar sonucuna baktığımızda hem TELE1’in tek bir suçla hem B bendi yönünden hem de D bendinden cezalandırılıyor. Bu TELE1 B bendinden aldığı ikinci ceza üçüncü cezayı alması halinde  TELE1’in lisansının iptali tartışmasını yaşayacağız. 2024’e kadar eğer  aynı maddeden üçüncü kez ceza alırsa lisansı iptal sonucu doğar. Fotoğrafı büyütürsek önümüzdeki süreçte tüm özgür yayıncılık yapmaya çalışan tüm kanallar açısından da bir gözdağı niteliğindedir” ifadelerini kullandı.