İlhan İrem için AKM’de tören… Dakikalarca ayakta alkışlandı

Yayın tarihi: 30 Temmuz 2022 Cumartesi 11:07 am - Güncelleme: 30 Temmuz 2022 Cumartesi 2:01 pm

Türk müziğinin efsane ismi İlhan İrem böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Türkiye’yi yasa boğan vefatının ardından İlhan İrem için AKM’de tören düzenlendi. Törende konuşan sevenleri, İrem’i gözyaşları içinde anlattı. İmamoğlu da İrem’in adının İstanbul’da yaşatılacağını vurguladı.

Siyah gözlükleri, efsane şarkıları ve vatan sevgisiyle tanınan İlhan İrem bugün son yolculuğuna uğurlanacak. “Dünyaya geldiğim topraklar için kaygılanmak boynumun borcudur” diyen İlhan İrem’in, 2018 yılında AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Hepimiz aynı gemideyiz” sözlerine, karşılık “Biz ışıl ışıl Cumhuriyet Gemisindeyiz” yanıtı büyük bir yankı uyandırmıştı. Müziğini “popabesk” olarak tanımlayan efsane sanatçı askerlik döneminde 36 beste yaptı.

İlhan İrem, İşte Hayat, Boşver Arkadaş, Konuşamıyorum (Sazlıklardan Havalanan), Anlasana, Olanlar Olmuş, Sürgün Gibi Masallarda, Yemyeşil Bir Deniz Senin Gözlerin, Gemiler Döner Geriye, Ali Veli Maria, Halley, Yılan Isırığı, Hû, Dua, Bezgin, Ben Değilim gibi dillerden düşmeyen şarkılara imza attı.

Vasiyetini eşine bildiren efsane sanatçı, tabutunun Türk Bayrağı’na sarılmasını, cenaze töreninin Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenmesini ve Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verilmek istediğini söyledi. İlhan İrem’in naaşı bugün 09:00’da Maslak Acıbadem Hastanesi’nden alınarak 12:00’da AKM’de düzenlenecek tören alanına getirildi. İrem Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

BU DÜNYA’DAN İLHAN İREM GEÇTİ

İlhan İrem’in cenaze töreninde konuşan yakınları, usta sanatçının ardından şunları söyledi:

ALİ KOCATEPE: SUSMADI, SÖZÜNÜ ESİRGEMEDİ

Besteci Ali Kocatepe İlhan İrem’in ardından “İlk plağı yayınlandığında 18’indeydi. Onu tanıdıkça sevdik. Çok güzel şarkıların bestecisi ve yorumcusu olarak. Yeniliklere açıktı. 80’lerin sonunda Yeşiller Partisi’nin kurucuları arasında yer aldık. Ama siyaseti sevmedik. Değerli bir düşünce insanıydı. Susmadı, sözünü esirgemedi.” dedi.

COŞKUN DEMİR: ŞARKILARI EVLATLARI GİBİYDİ

Sanatçı Coşkun Demir yakın dostu İrem’in cenaze töreninde “80 yılında tanıştım. O kadar iyi dostuz ki her ay buluşur dertleşirdik. Bana bu piyasanın bütün inceliklerini anlatırdı. O kadar güzel günlerimiz anılarımız oldu ki. Şarkılarını kimse ile paylaşmazdı. Evlatları gibiydi. Son 1 yıldır ben onu göremedim.” diye konuştu.

 ONUR ATAMAN: İLHAN ABİ’DEN BÜYÜMEYİ ÖĞRENDİK

İlhan İrem’i anlatırken gözyaşlarını tutamayan Onur Ataman, “2015 yılından itibaren İlhan abi ile çalışmaya başladım. İlhan abiden büyümeyi öğrendik.” dedi.

MURAT MERİÇ: ‘KONUŞAMIYORUM’ DEDİĞİ YERDEYİZ

Törende İlhan İrem’i anlatırken sesi titreyen Yazar Murat Meriç, “Üstadın “Konuşamıyorum” dediği yerdeyiz. Konserden önce arardı beni. Murat Meriç konserime kaç kişi geliyorsunuz derdi. Çevre hareketinde, barış hareketinde en önde oldu. Kimsenin olmadığı zamanlarda en önde ortaya çıktı. Onun dik duruşu çok önemli.” ifadelerine yer verdi.

GÜVEN ERKİN ERKAL: SAHTE PEYGAMBERLERE KARŞI BÜYÜK SAVAŞ VERDİ

Yazar Güven Erkin Erkal, “Eğer isteseydi “ışık” ve “sevgiyle” sözcüklerini kullanarak bundan büyük bir rant elde ederdi. Ama bırakın bunu yapmayı İlhan İrem sahte peygamberlere karşı büyük savaş verdi.” sözleriyle usta sanatçıyı anlattı.

MURAT BEŞER: GERİCİLERE VE YOBAZLARA KARŞI LAİKLİKTEN YANAYDI

Yazar Murat Beşer, “İlhan İrem duruşuyla benzersiz sıfatını hak ediyordu. Bu ülkede gericilere ve yobazlara karşı laiklikten yana olan tutumu vardı.” diye konuştu.

İMAMOĞLU: İLHAN İREM İSTANBUL’A EMANETTİR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: “Bugün ne yazık ki değerimizi kaybettik. Ölüm haberini aldığımda yanımdaki arkadaşıma İlhan İrem’i kaybettik dedim. Çok seviyordum dedim. O lafı bana dedirtmesi çok tuhaf bir duyguydu. İnsanların aklına kazınan özel bir sanatçı. Atatürk’ün sanatçı tarifinde, alnında ışığı ilk hisseden tanımına uyan kişiydi. Yazılarıyla ne kadar öngörüsü olduğunu bize göstermişti. Keşke boş gündemin içinde bu sesleri daha sık duyabilseydik de bugünleri yaşamasaydık. Daima o güzel hisleriyle bizimle beraber olacak. Bu an itibaren İlhan İrem İstanbul’a emanettir. Eserlerini yaşatmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

İLHAN İREM KİMDİR?

İlhan İrem 1 Nisan 1955’te Bursa’da doğdu. 1969 yılında ortaokul son sınıftayken, okul orkestrasının solisti olarak müziğe ilk adımını attı. 1970 yılında Milliyet Gazetesi’nin düzenlediği liselerarası müzik yarışmasında Meltemler adını verdikleri orkestraları ile Marmara Bölgesi birincisi oldu. Meltemler ile 1970 – 1973 yılları arasında Bursa Çelik Palas Oteli ve Uludağ’daki çeşitli otellerde dans müziği şarkıcılığı yaptı.

1973 yılında kendi imkanları ile Diskotür firmasına yaptığı ilk 45’liği “Birleşsin Bütün Eller – Bazen Neşe Bazen Keder” ile beklediği başarıyı yakalayamadı. Plak firmasının bestelerini başka sanatçılara söyletme isteğini geri çevirdikten sonra yapmış olduğu ikinci 45’liği “Yazık Oldu Yarınlara – Haydi Sil Gözlerini” genç sanatçıyı bir anda en popüler sarkıcı konumuna getirdi. 1975 yılında yayınlanan üçüncü 45’liği “Anlasana” ile de başarısını devam ettirdi. 1976 yılında yayınladığı dördüncü 45’liğinde Tanrı’yı sorguladığı “Kuklacı Amca” 45’liği gelen şirketi tarafından piyasadan toplatıldı. 1976 yılında ilk LP çalışması olan “İlhan İrem 1973-1976” yayınlandı. “Üzülme Dostum”, “Havalar Nasıl”, “Ayrılık Akşamı”, “Sensiz de Yaşanıyor”, “Bal Ağızlım” gibi her yaptığı 45’lik liste başı oldu 1973-1981 yılları arasında toplam 10 adet 45’liği yayınladı.

1979 yılında yayınladığı senfonik yapıdaki “Sevgiliye” eseri ile ilk defa akademik bir çalışmayla müzik yaşamında yeni bir yola saptı. “Sevgiliye” albümünde ilk defa kendi yazdığı sözler dışında bir Nazım Hikmet şiiri olan “Hoş geldin”i besteler ve seslendirir. “Bir Yıldız” adlı bestesi 1979 Eurovision Türkiye finaline kalır ama yarışamadan askere alınır. 1981 yılında askerliğinde yaptığı bestelerden oluşan “Bezgin” yayınlanır. 1983 yılında yedi yıllık bir çalışmanın ürünü olan ve sanatçının kendisi tarafından “Rock senfonisi” olarak adlandırılmış üçlemesi “Pencere… Köprü… Ve Ötesi…” sırayla yayınlanmaya başlanır.

1984 yılında Türkiye’yi Bulgaristan’da düzenlenen Altın Orfe Yarışması’nda temsil eder. Dereceye giremez ama “Gazeteciler Özel Ödülü”nü kazanır. 1985 yılında üçlemenin ikinci ürünü olan “Köprü” ile birlikte “Pencere.. Köprü… Ve Ötesi…” (Hikaye) adında ilk defa bir plağın öyküsü çizgilerle anlatılmış olarak piyasaya çıkar. 1986 yılında sözlerini yazdığı “Halley” Melih Kibar tarafından bestelendi ve Türkiye’ye Eurovision Şarkı Yarışması’nda o yıla kadar alınan en iyi dereceyi getirdi. 1987 yılında üçlemenin sonuncusu “Ve Ötesi”, “Uzaklarda Biri Var” (Denemeler) ile birlikte yayınlandı. 1988 yılında “Dünden Yarına” adlı albümü, 1989 yılında “Uçun Kuşlar” albümleri yayınlandı. 1990 yılında üçüncü kitap olan “Katastrof” (Şiirler) ve “Pencere.. Köprü… Ve Ötesi…” yayınlandı. 1992 yılında “İlhan-ı Aşk” albümünü yayınladı.

1994 yılında yayınlanan “Koridor” ve “Romans” albümleri ile birlikte aynı yıl dördüncü kitap “Delirium” (Denemeler) piyasaya çıktı. 1995 yılında “Sevgililer Günü / The Best Of İlhan İrem 1”, 1997 yılında “Aşk İksiri & Cadı Ağacı / The Best Of İlhan İrem 2”, 1998 yılında “Hayat Öpücüğü / The Best Of İlhan İrem 3” albümü ve “Millenium / Sanalizasyon Fareleri, Yarasalar ve Diğerleri” (Denemeler) adlı beşinci kitap okuyucuya ulaştı.

2000 yılında eski çalışmaları olan “Bezgin”, “Pencere… Köprü… Ve Ötesi…” albümleri, bazı bölümleri yeniden mix edilmiş orijinal kayıtlarıyla “Bezginin Gizli Mektupları”, “Uçuk Mavi Pencere”, “Bulutlara Köprü”, “Düşler ve Ötesi” isimleriyle tekrar piyasaya çıktı. 2001 yılında “Seni Seviyorum” ve 2003 yılında son çalışması “Bir Meleğe Aşık Oldum” adlı albümü yayınlandı. 2004 yılında “Işık ve Sevgiyle 30 Yıl” albümü yayınlandı.

2006 yılında “Cennet İlahileri” albümünü, 2008 yılında çocuklar için hazırladığı “Tozpembe / Progressive Çocuk Şarkıları” isimli bir albümünü yayınladı. İlhan İrem sanat yaşamı boyunca 6 kez Altın Plak olmak üzere pek çok ödül aldı. Aralarında “Hey” ve “Ses” de olmak üzere çeşitli dergi, gazete ve kurumlar tarafından pek çok kez “yılın erkek sanatçısı” ve “yılın sanatçısı” ödüllerine layık görüldü. Birçok şarkısı ve albümü çeşitli dergi, gazete ve kurumlar tarafından “yılın şarkısı/yılın albümü” seçildi.

İlhan İrem, bir konserinde tanıştığı hayranı Hansu İrem ile 1 Ekim 1991 tarihinde evlendi.

Türk müziğine yaşamı boyunca büyük bir katkı sunan ve vatan sevgisiyle anılan usta sanatçı böbrek yetmezliği hastalığına yakalandı. Diyaliz tedavisi gören İlhan İrem’in durumu ağırlaşınca yoğun bakıma alındı. Türk müziğinin efsanesi tedavi gördüğü hastanede 67 yaşında hayata gözlerini kapattı.

‘FETUŞ’ YAZISI TAZMİNATA MAHKUM ETTİ

Usta sanatçı İlhan İrem’in, yıllar önce Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) lideri Fethullah Gülen’i anlattığı köşe yazısı vefatının ardından yeniden gündem oldu. Gülen’e “Fetuş” şeklinde hitap ettiği gerekçesiyle tazminata mahkum edilen İlhan İrem, yazısında “Bir sürü uluslararası anlaşma toplantılarında koltuğun boş kalıyor” ifadelerini kullanmıştı.

İrem’in yazısı şöyle:

“BİZ IŞIL IŞIL CUMHURİYET GEMİSİNDEYİZ”

İlhan İrem‘in, 2018 yılında AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Hepimiz aynı gemideyiz” sözlerine, karşılık “Biz ışıl ışıl Cumhuriyet Gemisindeyiz” yanıtı ülke gündeminde uzun bir süre konuşulmuştu.

Bu dünyadan İlhan İrem geçti! “Mustafa Kemal Atatürk sanatçısıydı”

 

İlhan İrem’i tazminata mahkum eden FETÖ yazısı: Fetuş