ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, pandemi sürecinde ergen kızların beyinleri hızla yaşlandı. Araştırma sosyal izolasyonun beyin gelişimini etkilediğini ortaya koydu.

Washington Üniversitesi tarafından yapılan ve pazartesi günü Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırma ilginç sonuçlar ortaya koydu.

New York Times'ın aktardığına göre, çalışma çocukları Covid-19 pandemisi öncesi ve sonrası dönemlerde test ederek ergen beyin gelişimini inceledi. Araştırma, beyin korteksinin incelmesi olarak bilinen süreci ölçtü.

Korteksin incelmesi genellikle olumsuz bir durum olarak değerlendirilmez; bazı bilim insanları bu süreci, beynin olgunlaşırken yeniden yapılandığını ve verimliliğini artırdığını belirtiyor.

Depremzede konteynerde ölü bulundu! Depremzede konteynerde ölü bulundu!

Ancak bu sürecim stresli koşullarda hızlanabileceği ve hızlanan incelmenin depresyon ve anksiyete ile ilişkili olduğu belirtildi.

KIZLARDA İNCELME DAHA FAZLA GÖRÜLDÜ

2021 yılında yapılan taramalar, hem genç erkeklerin hem de genç kızların hızlı bir kortikal incelme yaşadığını gösterdi. Ancak bu etki, genç kızlarda daha belirgindi olarak tespit edildi. Kortekslerinin incelmesi, ortalama 4.2 yıl beklenenden daha hızlı gerçekleşti. Erkeklerin beyinlerinde ise bu süreç ortalama 1.4 yıl hızlandı.

Washington Üniversitesi Öğrenme ve Beyin Bilimleri Enstitüsü direktörü ve çalışmanın yazarlarından Patricia K. Kuhl, “Bu, gerçekten çarpıcı bir fark,” dedi. Kuhl, “11 yaşında laboratuvara gelen bir kızın, 14 yaşında geri döndüğünde, beyin yapısının 18 yaşındaki bir bireyin beyni gibi göründüğünü” belirtti.

Kuhl, değişimin pandemi nedeniyle yaşanan sosyal yoksunluktan kaynaklandığını ve ergen kızların sosyal etkileşime daha bağımlı oldukları için daha fazla etkilendiklerini ifade etti. “Farklar çok net” diyen Kuhl, “Kızlarda etkiler beyin üzerinde her yere yayılmıştı; tüm loblar ve her iki yarımkürede de görülüyordu” şeklinde ekledi.

HASAR BELİRTİSİ OLARAK GÖRÜLMEMELİ

Pandemi sırasında gençlerin refahında bir bozulma olduğu yönünde bolca kanıt bulunmasına rağmen, bu çalışma fiziksel kanıt sağlıyor. Araştırmacılar, bulguların çarpıcı olduğunu ancak hızlanan kortikal incelmenin hasar belirtisi olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı.

Uzman Ronald E. Dahl, “İncelme, mutlaka bir sorun belirtisi değil; olgunlaşma değişiminin bir işareti olabilir,” dedi. “Hızlanan incelme problemli olarak yorumlanabilir, ancak bu kesin bir yargı değil.”

İLK ÖLÇÜMLER 2018'DE YAPILDI

Araştırma ekibi, 160 çocuk ve ergen ile başladılar ve ergenlik dönemindeki tipik değişimleri tanımlamayı amaçladı. İlk ölçümler 2018’de alındı. Ancak pandemi kapanmaları nedeniyle 2020’de ikinci veri toplama mümkün olmadı. 2021’de, denekler uzun süreli stres döneminden çıkarken, araştırma ekibi yaklaşık 130 denekle ikinci test turunu gerçekleştirdi. Sonuçlar, pandemi sonrası beyin gelişimini, ergenlik dönemindeki tipik gelişim modeliyle karşılaştırdı.

Pandemi stresinin kortikal incelmeyi hızlandırdığına dair birkaç önceki çalışma bulunmasına rağmen, bu çalışmada erkekler ve kızlar arasındaki değişiklikler karşılaştırıldı. “Bulgularımızın öneminden gerçekten etkilenmiş durumdayız,” diyen Dr. Corrigan, “Sonuçlar oldukça belirgindi. Küçük değişiklikler değil, Covid sonrası dramatik bir değişim yaşandı,” şeklinde konuştu.

https://tele1.com.tr/ikinci-el-arac-piyasasi-kan-agliyor-pandemi-doneminden-bile-daha-kotu-1109108/

Kaynak: HABER MERKEZİ