İletişim Başkanlığı’ndan ‘Kızılcık Şerbeti’ açıklaması

Yayın tarihi: 18 Nisan 2023 Salı 1:07 pm - Güncelleme: 18 Nisan 2023 Salı 1:15 pm

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) yayın durdurma kararı verdiği ‘Kızılcık Şerbeti’ dizisine ilişkin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan açıklama geldi.

Başrollerinde Sıla Türkoğlu, Doğukan Güngör, Evrim Alasya, Barış Kılıç, Müjde Uzman, Sibel Taşçıoğlu, Ceren Yalazoğlu Karakoç ve Settar Tanrıöğen’in yer aldığı Kızılcık Şerbeti dizisi, her bölümüyle adından söz ettirmeye devam ediyor.

RTÜK diziye, ailesi tarafından istemediği erkekle zorla evlendirilen ‘Nursema’nın evlendiği erkek tarafından camdan aşağı atıldığı sahne nedeniyle, 5 kez durdurma cezası vermişti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ise, diziye ilişkin bir bülten yayımladı. Bültende şu ifadelere yer verildi:

“Yapılan incelemelerin ardından dizinin tepki çeken bölümündeki sahnelerde kadına yönelik şiddetin yer aldığı tespit edilmiş, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında 6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin 1’inci fıkrasının s bendinde yer alan ‘Yayın hizmetleri, toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez.’ hükmü kapsamında ‘program durdurma’ cezası uygulanmıştır. RTÜK, daha önce de ‘kadına şiddet’ sahneleri içeren bir dizi filmle ilgili ‘program durdurma’ cezası uygulamıştır.”