İletişim Başkanlığı dezenformasyon bülteni hazırladı! Sayıştay raporunu görmeyip TELE1’i hedef aldı

Yayın tarihi: 10 Ekim 2022 Pazartesi 11:57 pm - Güncelleme: 10 Ekim 2022 Pazartesi 11:57 pm

Diyanet, 2018’deki Sayıştay denetiminde açıkça belirtilen faiz gelirini 2021’de ‘diğer gelirlere’ soktu. Diyanet’in faiz gelirini kabul eden açıklamasına rağmen İletişim Başkanlığı, ‘dezenformasyon bülteni’nde TELE1’i hedef aldı.

Sayıştay’ın 2018 raporunda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2 milyon 109 bin lira faiz geliri aldığı açıkça belirtildi. Diyanet, 2018’de gelen tepkilerin ardından açıklama yaptı. Diyanet, “Personelden yapılan bu istirdat (geri alma, tahsil) faizi hazineye irat kaydedilmektedir. Özetle, devletin bütçesinin zarara uğramasının önlenmesi söz konusudur” dedi.

Sayıştay’ın 2021 raporunda ise Diyanet’in birçok geliri, faiz gelir ile birlikte ‘Diğer Gelirler’ kısmına sokuldu.

TELE1, Sözcü’den Deniz Ayhan’ın imzalı haberini alarak “Diyanet ‘faiz’in adını ‘diğer gelirler’ yaptı” başlığı ile yurttaşlara duyurdu.

T24’ten Asuman Karaca’nın haberine göre; İktidarın sansür yasasının ardından  İletişim Başkanlığı, ‘dezonformasyon bülteni’ hazırlamaya başlaydı. Bültende TELE1’i hedef alındı.

Haberin açıkça 58 milyon liralık diğer gelirler içerisinde faiz gelirinin sokulduğunun belirtilmesine rağmen İletişim Başkanlığı, ‘dezenformasyon’ yaparak şunları dile getirdi:

Diyanet’in faiz geliri olduğunu göstere 2018 Sayıştay raporu şöyle:

 

 

Sayıştay’ın 2021 raporunda Diyanet’in faiz gelirlerini diğer gelirlere soktuğunu gösteren rapor ise şöyle:

 

 

 

 

Diyanet’in faiz gelirini 2018’de şu açıklama ile kabul etmişti:

“Bu durumun, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun değişik 71’inci maddesi gereği ortaya çıkan, devletin bütün alacaklarında uyguladığı kanuni bir zorunluluktur. Yoksa Başkanlığımızın bir işletme gibi gelirlerinden faiz elde ettiği ve kullandığı gibi bir durum söz konusu değildir. Personelden yapılan bu istirdat (geri alma, tahsil) faizi hazineye irat kaydedilmektedir. Özetle, devletin bütçesinin zarara uğramasının önlenmesi söz konusudur.”

 

Diyanet ‘faiz’in adını ‘diğer gelirler’ yaptı