İlber Ortaylı’dan eleştirilere yanıt: Cımbızlama yapıldı

Yayın tarihi: 13 Mayıs 2022 Cuma 10:08 am - Güncelleme: 13 Mayıs 2022 Cuma 10:08 am

Mülteciler ile ilgili iki farklı televizyon kanalında birbiri ile çelişen açıklamalar yapan Prof. Dr. İlber Ortaylı, kendisine gelen eleştirilere yanıt verdi. Sözlerinin cımbızla çekildiğini ifade eden Ortaylı, Suriyelilerin gönderilmesi gerektiğini söyledi.

İlber Ortaylı önceki gün programda “Senin atalım dediğin adamın içinde Uygur var, Türkmen var, Kırgız var, Afgan var, Afgan dediğin de hepsi öyle peştun değil, Türkmen olanlar var, İran’dan, Suriye’den, Irak’tan kaçan Türkmen var. Sen bütün zerzevatı atalım diyorsun. ‘Hepsini atalım’ bu iş öyle olmaz. Bilgi toplayacaksın” demişti.

SÖZLERİ ELEŞTİRİ ALMIŞTI

Türkiye’nin mülteciye ihtiyacı olduğunu ifade eden Ortaylı, sözlerine şöyle devam etmişti:

“Yaşlanıyoruz. Dua etmeliyiz ki bünyemiz bu yaşlılığı kaldırmaya müsait. Bize kan verecek, destek verecek unsurlar var. Nasıl İsrail’i Yahudilik besliyorsa bir yerde, nasıl ABD göç ülkesi vasfını koruyorsa -şüpheli ama- bizi de kültürel azınlıklarımız koruyacak, çok açık. Ve biz bu asrın ortalarına kadar kendi demografimiz itibariyle genç ülke olacağı, sonradan da ihtiyarlaşmayacağız onların sayesinde. Bu önemli.”

SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ

Yoğun eleştiri alan Ortaylı, gazeteci Candaş Tolga Işık’a konuştu. Ortaylı şunları söyledi:

“Sözlerimi cımbızla çekiyorlar. Bu eski adettir bizde kasaba adeti kardeşim. Bu kasaba fetvasıyla trollük yapılmaz. Vatandaşlık satılıyor bu memlekette bu büyük bir rezalettir. 500 bin dolara 400 bin dolara 250 bin dolara vatandaşlık satılmaz. Ayrıca evde satılmaz. Büyük şehirlerde Suriyeliler olmayacak. Her zaman söylüyorum, her mülteci aynı mülteci değildir. İki tane yayın kuruluşu da Halk TV ve A Haber de birbirine zıt şeyler çıkartıyorlar. Mülteci dediğimiz siyasal açıdan sığınma isteyen kişi demektir. Vatandaşlığı da aday olabilir. Bizim kanunumuzda Türk ırkından olanlar diyor bu ırkçılık değil. Türk kültür azınlıkları demek oluyor. Bunun ucu İran sınırlarından başlayarak Türk azınlığı Çin sınırına Uygurlara kadar gider ve bunlardan aday olur. Suriyelilerin içinde de vardır Halep Türkmenleri ama bizim bildiğimiz Suriyeli falan aday olmaz. Herkes vatandaş olamaz diyorum.”

“BUĞDAY ALAN ÜLKE OLDUK”

“Her yerde söylüyorum her mülteci aynı mülteci değildir. Senin çobanlığını yapacak, tahılını kaldıracak adama ihtiyacın var. Türkiye köyleri aniden boşaltıldı, boşaldı. İnsanlar şehirlere yığıldılar büyük bir problem var, ziraatten, hayvancılıktan koptular. Biz artık başka ülkeden buğday alan bir ülke olduk. Buğdayımız yok ortada. Kendi hayvanımız yok ihraç ettiğimiz. Onun için bu gibi kuvveti kullanmak zorundayız. Tabi ki ileride Kırgızistan, Uygur’dan gelecek insanları alacağız.”

“YAVAŞ YAVAŞ GÖNDERMEK LAZIM”

“Yavaş yavaş bir şekilde göndermek lazım. Vagona doldurup da kapıya yığacak değiliz. Oraya yığdığın an başlarlar kıyameti koparmaya sanki kendileri çok insani davranıyorlarmış gibi. Mülteci botlarını şişleyen komşumuz başlar, mültecileri gemiden denize dökenler başlar. Dikkatli davranmak zorundasın. Fil dükkana girerken endişeli değildin, şimdi çıkartırken böyle itersen daha fazla zarar versin. Bunların yavaş yavaş Türkiye sınırları dışına çıkartılması lazım”

İlber Ortaylı A Habere çıkınca fikir değiştirdi