İlber Ortaylı “Suriyeli İstanbul’u ne anlar” diye sordu: Bunu söylemek şovenizm sayılmaz

Yayın tarihi: 12 Eylül 2024 Perşembe 1:20 pm - Güncelleme: 12 Eylül 2024 Perşembe 1:20 pm

Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Çok fazla kalabalık var ve bu yetmedi Suriye’den adam getiriyorlar. Bu adam İstanbul’u ne anlar? Bunu söylemek de şovenizm sayılmaz” ifadelerini kullandı.

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı Beyoğlu Belediyesi tarafından gerçekleştirilen program kapsamında, “Türkiye’nin İlk Belediyesi: 6. Daire” konulu söyleşide, Beyoğlu Belediyesi Başkanlık Binası 6. Daire’nin hikayesi ile Beyoğlu’nun kültürü ve belleğini anlattı.

Beyoğlu’nun tarihine ve kültürüne değinerek ‘Pera’ olarak adlandırılan bölgenin sınırlarını çizen İlber Ortaylı, “Taşkızak Tersanesi’nin üzerine bugün bir otel yapıldı. Otelin ilk Taşkızak Tersanesi’ni kaale almadığını görüyoruz. Bunu söylediğim zamanlar kim bilir ne derler ama bazı insanların, bazı grupların milli miras diyeceğimiz, imparatorluk mirasına karşı bu kadar saygısız olmalarına tahammül edemem. Maalesef bu konuda Türkiye’de muhtelif gruplar arasında da uyuşma yok. Eski yapıların her biri milli mirastır, korunması gerekir. Hala nostaljik, estetik taraflarımızı tatmin edebileceğimiz bir Beyoğlu’nda yaşıyoruz. Türkiye’de maalesef bazı konuların katliamına girilince sağcısı solcusu olmadan herkes açgözlü” ifadelerini kullandı.

“BELEDİYENİN EL DEĞİŞTİRMESİNE ÇOK SEVİNDİK”

Beyoğlu’nda yapılan bazı şeylerin Beyoğlu’na uygun olmadığını dile getiren Ortaylı, “Belediyenin el değiştirmesine çok sevindik. İnşallah bu iyi olacak. İnşallah başarısızlık olmayacak, olmamasını temenni ediyorum. Bu parti meselesi değildir. Bazı konularda ters hareket edilirse herkes protesto eder” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. İlber Ortaylı 6. Daire’nin kuruluşuna da, “İstanbul birdenbire büyüdü. 1 milyona yaklaşan nüfus vardı. Savaş devam ediyordu. Kırım Savaşı’nın merkez üssü olması ve ister istemez gemilerin bu bölgeye uğramasının yarattığı problemler vardı. Buraya birdenbire 6. Daire dendi. Biliyorsunuz 6. Bölge Paris’in en kibar semtidir. Buraya da buna bakarak isim koymuşlar” cümleleri ile değindi.

“KALABALIK YETMEDİ SURİYE’DEN ADAM GETİRİYORLAR”

İstanbul’un 1970’lerden itibaren bir nüfus patlaması yaşadığını dile getiren Ortaylı, “Artık burada Osmanlı kültürü de kalmadı. Çok fazla kalabalık var ve bu yetmedi Suriye’den adam getiriyorlar. Bu adam İstanbul’u ne anlar? Bunu söylemek de şovenizm sayılmaz. İnsanlar dengeli olarak tenkitlere karşı durmalı. Türkiye’de 5 milyon Suriyeli bulunamaz. Yer yok, imkan yok ve onların buradaki ekonomiye bir katkısı olamaz. Böyle şeyleri körü körüne desteklemek olmaz. Yabancı göçmen istenen bir şeydir ama rastgelesi değil. Rastgelesi başka türlü hastalıklar yaratır ve Türkiye bunu kaldıramaz” ifadelerini kullandı.

Beyoğlu’nun kültür merkezi olduğu kadar eğlence merkezi de olduğunu anımsatan Ortaylı, “Beyoğlu bir alkol merkezi değildir fakat içkinin ciddi tüketildiği bir yerdir. Benim inancıma uymuyor derseniz Türkiye senin inancına uymakla uymamakla gitmiyor maalesef. Biraz realist olun. Türkiye’de rakının ve şarabın en büyük ıslahat gördüğü devir bu devirdir. Bunun önünü alamazsın. Bunu kaldırdığın takdirde menşei karanlık uyuşturucu gelir ve gençliğimizi mahveder. Bu kültürü yok ederseniz burası çok kısa zamanda uyuşturucu mıntıkası haline gelir ve çok yazık olur” dedi.

İlber Ortaylı’dan sevenlerini üzen haber! Tedavi gördüğünü açıkladı

Kaynak: ANKA