İlber Ortaylı neden el öpmeye çalıştığını açıkladı

Yayın tarihi: 25 Temmuz 2019 Perşembe 5:13 pm - Güncelleme: 25 Temmuz 2019 Perşembe 5:42 pm

İmza gününde kadın düşmanı Cerrahi tarikatı üyesi Ömer Tuğrul İnançer’in elini öperek tepki çeken İlber Ortaylı’dan açıklama geldi. Ortaylı, “Ben onun elini öpmüyorum. O benim elimi öpüyor ben de onun elini öpüyorum. Bu çok eski bir İstanbul adetidir, yobazlık değildir.” sözleriyle kendini savundu.

İlber Ortaylı herkesi şaşırttı! Kitap imzalarken bir anda elini öpmeye kalktı! Ömer Tuğrul İnançer kimdir?

Sosyal medyada paylaşılan videoda, bir imza gününde olduğu görülen Ortaylı, İnançer ve eşini görünce ayağa kalkıyor ve İnançer’in elini öpüyor.

İlber Ortaylı’nın elini öpmeye çalıştığı Ömer Tuğrul İnançer: Hamile kadın sokakta gezmesi uygun değil

Görüntü İlber Ortaylı’nın bir imza gününde çekilmiş. Tarihçi Ortaylı’nın kitaplarını imzaladığı standa eşiyle birlikte İnançer geliyor. Ortaylı İnançer’i görünce ayağa kalkıyor ve elini öpmeye çalışıyor.

“ABLALARA DA BÖYLE YAPARIZ”

Görüntülerin sosyal medyada yayılması üzerine Ortaylı’dan açıklama geldi. Tarafsız Haber Ajnası’na konuşan Ortaylı, İnançer’in elini öpmesinin şeyh olmasıyla ilgisi olmadığını söyleyerek, “Benim çok eski bir arkadaşımdır. Bu arkadaşlığa binaen bu yapılır. Biz okul arkadaşımız olan ablalara da böyle yaparız” ifadelerini kullandı.

“BU ÇOK ESKİ BİR ADETTİR, YOBAZLIK DEĞİL”

İlber Ortaylı tartışılan görüntüyü “Ben onun elini öpmüyorum. O benim elimi öpüyor ben de onun elini öpüyorum. Bu çok eski bir İStanbul adetidir, yobazlık değildir” sözleriyle açıkladı.

ORTAYLI’NIN ELİNİ ÖPMEYE ÇALIŞTIĞI ÖMER TUĞRUL İNAÇER KİMDİR?

İlber Ortaylı’nın elini öpmeye çalıştığı Cerrahi tarikatı üyesi Ömer Tuğrul İnançer, “Hamile kadınların sokakta gezmesi doğru değil’ ve “Çalışan kadın ben kocama muhtaç değilim deyip yuvasını dağıtıyor. Kocasına muhtaç değil ama elin adamının patronunun hizmetinde olmayı haysiyetine uygun buluyor” sözleriyle gündeme gelmiş ve büyük tepki toplamıştı.

İnançer, TRT’deki programında kadının ekonomik özgürlüğü için ‘aldatmaca’ demiş ve ‘Çalışan kadınların yuvasını dağıttığını’ iddia etmişti. İnançer ayrıca ”Eş yoktur, zevce vardır” sözleriyle de tepki toplamıştı.

İnançer’in sözleri şöyleydi:

‘EKONOMİK HÜRRİYET ALDATMACA’

Evlilik kurumunun bugünkü empoze edilen, ‘Ben kendi ayaklarımın üzerinde dururum’, ‘kadının ekonomik hürriyeti’ gibi aldatmacalardan vazgeçilmesi lazımdır. İstatistikle meşgul olanlar boşanmaların kimler arasında olduğunu bir istatistiki anket yapıversinler.

‘PATRONUN HİZMETİNİ YAPIYOR’

Çalışan kadından bahsediyorum. ‘Ben kocama muhtaç değilim’ diye evvela ailesini dağıtıyor. Kocasına muhtaç değil ama elin adamının patronunun hizmetinde olmayı haysiyetine uygun buluyor. Kocasının emrinde olmayı haysiyetine uygun bulmuyor.

‘EŞİM DEĞİL ZEVCEM OLUR’

Ben eş demem. Eş yoktur, eşitlik yoktur. Ben karımla, çocuğumla eşit değilim. Eşim değil, zevcem olur. Karı da kurumsallığı anlatmak için kullanılır.

İnançer, Meclis çatısı altında ”Bu ülkede inkilaplaştırma (köpekleştirme) yapıldı” demişti.

HAMİLE KADIN SOKAĞA ÇIKMASIN’

Cerrahi Tarikatı’nın şeyhleri arasında anılan İnançer en son “Hamile kadının sokakta gezmesi uygun değil” sözleriyle büyük tepki çekmişti.
Gerici açıklamalarıyla dikkat çeken Ömer Tuğrul İnançer, “Çalışan kadın ben kocama muhtaç değilim deyip yuvasını dağıtıyor. Kocasına muhtaç değil ama elin adamının patronunun hizmetinde olmayı haysiyetine uygun buluyor” sözleriyle de biliniyor.

Öte yandan Ortaylı, 1947; İnançer, 1946 doğumlu.