İlay Aksoy Suriye’den gözlemlerini aktardı! “Hükümet iskan politikası uyguladı”

Yayın tarihi: 10 Temmuz 2023 Pazartesi 10:24 pm - Güncelleme: 10 Temmuz 2023 Pazartesi 11:03 pm

Suriye’ye giden ve ülkedeki mevcut durumu gözlemleyip çalışmalarda bulunan Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy, Türkiye’de bulunan Suriyelilerin bilerek yerleştirildiğini belirterek, “Hükümet çok ciddi bir iskan politikası uyguladı” dedi.

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy, TELE1’de yayınlanan Gündem Özel’in konuğu oldu. Aksoy, Suriye’ye göçü sahada analiz etmek için gittiğini belirten Aksoy, Türkiye’de göç problemi yaşayan her ilin kendine has sorunları olduğunu söyledi.

Aksoy, Tarım olan illerimize İdlib’ten gelen Suriyeli mültecilerin, sanayi kentlerimize Halep’ten gelen Suriyeli mültecilerin daha fazla yerleştirildiğini kaydederek, “Hükümet Suriyelilerde çok ciddi bir iskan politikası uyguladı” dedi.

“HÜKÜMET AYNI İMKANLARI SAĞLADI”

Yaşanılan hiçbir şeyin tesadüf olmadığını aktaran Aksoy, yerleştirilen insanlara olağanüstü fırsatlar yaratıldığının altını çizdi. “Peki bu bize tanınmayan olağanüstü fırsatlar niye onlara tanındı ve niye bu insanlar gitmek istemiyor?” diye soran Aksoy şu ifadeleri kullandı:

“Onların devleti zaten bu imkanları onların topraklarında sağlıyor. Eğitim tamamen ücretsiz, üniversite dahil. Yurt hizmeti veriyor, bütün öğrencilere, yılda 3 dolara.

Öğrencilerimiz her sene çok ciddi barınma problemi yaşarken dünya akdar paralar bulmak zorunda kalırken barınmaları için, oradaki Suriyeli öğrenciler 3 dolara devlet onların adına çözüyor.

DP’li İlay Aksoy Türkiye’den Suriye’ye gidiş prosedürünü anlattı!

Tanzim pazarları açıyor devlet ve ‘Zeki Kart’ diye bir kart veriyor ve inanılmaz ucuza ekmek, yağ, su, şeker. Temel ihtiyaçların hepsi var”

Aksoy, Suriye’ye uygulanan ilaç ambargosuyla ilgili de ülkenin iç savaş öncesi zaten kendi kendine yetecek kadar ilaç üretim sanayinin olduğunu ve halen kendi halkının ihtiyaçlarını karşılayacak kadar üretimin devam ettiğini söyledi.

“Kendi ülkelerindeki şartların aynısını hükümet Türkiye’de sağladı onlara” diyen Aksoy bu yüzden Suriye’den gelen mültecilerin ülkelerine dönmek istemediğini belirtti.

“FETO’DAN AYRI TUTAMAZSINIZ”

Bu göç politikasının yalnızca AKP’nin düşündüğü bir ‘proje’ olmadığını söyleyen Aksoy, “Fethullah Gülen operasyonundan da bağımsız tutamayız bunu. Çünkü kamplarda çok ciddi anlamda.. Kamp sorumluları FETO ile ilişkili olan insanlardır. Kilis özellikle çok iyi bir örnektir” dedi.

Aksoy sözlerini şöyle sürdürdü:

“Suriye Devleti’ne ilk isyan eden havacılardır. İki sene devletin topraklarını geri alamamasının nedeni hava desteğinin olmaması. Havacılık boşalmıştı neredeyse. Dolayısıyla bizimd e 15 Temmuz’a baktığımızda havacılıktan başlamıştı. Yani Suriye Göç meselesini Fethullah Gülen’den ayrı tutamazsınız”