İktisatçı Mahfi Eğilmez’den dolar yorumu: Faiz sonuçtur ve sonuçtan giderek sorun çözülmez

Yayın tarihi: 9 Ağustos 2020 Pazar 9:04 pm - Güncelleme: 9 Ağustos 2020 Pazar 9:04 pm

İktisatçı Mahfi Eğilmez Türkiye’de yaşanan Amerikan Doları’nı değerlendirdi. Eğilmez ”1 yıl faizle uğraştık ve sonunda yine geldik aynı yere. Niçin? Çünkü faiz sonuçtur ve sonuçtan giderek sorun çözülmez.” dedi.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik sorunları ele aldı. Faizlerin düşüklüğüne dikkat çeken Eğilmez, ” Türkiye ekonomisinin 1993 yılından bu yana en ciddi sorunu ekonominin dört temel unsurundan (ücret, kâr, rant ve faiz) birisi olan faizi sanki ekonomi dışı bir unsurmuş gibi görmekten kurtulamamış olmasıdır. Bu sorunu aşamadığımız için sürekli aynı noktaya geri geliyoruz.” dedi.

MAHFİ EĞİLMEZ’İN KALEME ALDIĞI ”GELDİK YİNE FAİZE” YAZISI

Bugün içinde bulunduğumuz sıkıntılı durumda önce kanamayı durdurmamız, bunun için de faizi yükseltmemiz gerekiyor. Merkez Bankası bu eylemi el altından yürütüyor. Politika faizini aynı noktada tutuyor görünse de ortalama fonlama faizini artırmaya başladı. Gösterge faiz yüzde 13’e yükseldi, bankalar da yüzde 7’ye kadar düşürdükleri mevduat faizini artırmaya başladılar. Ne var ki bu adımlar iki nedenle yetersiz kalıyor: (1) Faizler (vergi sonrası bakıldığında) beklenen enflasyona göre hala düşük bulunuyor. (2) Merkez Bankası’nın politika faizini artırmak yerine dolaylı yoldan faiz artırımına gitmesi yeterince cesur önlemler alamadığı izlenimi verdiği için beklenen olumlu etkiyi yaratamıyor.

Türkiye ekonomisinin 1993 yılından bu yana en ciddi sorunu ekonominin dört temel unsurundan (ücret, kâr, rant ve faiz) birisi olan faizi sanki ekonomi dışı bir unsurmuş gibi görmekten kurtulamamış olmasıdır. Bu sorunu aşamadığımız için sürekli aynı noktaya geri geliyoruz.

Yazının tamamı için tıklayın