İktisatçı Aziz Konukman TÜİK’e yaptıkları çağrıyı yineledi

Yayın tarihi: 3 Ağustos 2022 Çarşamba 2:25 pm - Güncelleme: 3 Ağustos 2022 Çarşamba 2:25 pm

TÜİK’e göre Temmuz ayı enflasyon verileri yüzde 2.37 artarak yüzde 79.60’a yükselirken ENAG’a göre aynı ayın enflasyon verileri yüzde 176.04 oldu. Prof. Dr. Aziz Konukman enflasyon verilerini Tele1 canlı yayınında değerlendirdi.

Pahalılığın ve hayat şartlarının her geçen gün daha da kötüleştiği Türkiye’de, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları tepki çekmeye devam ediyor. TÜİK’e göre Temmuz ayında yüzde 2.37 artan enflasyon, ENAG verilerine göre yüzde 5.03 arttı. Tele1’de yayınlanan Gerçek Haber Gerçek Ekonomi programında Murat Taylan’a konuk olan Prof. Dr. Aziz Konukman, “Şu anki durum herhangi bir tedbir alınmadığını gösteriyor” dedi.

“YATIRIM MALİYETLERİ ARTIŞ GÖSTERECEK”

Prof. Dr. Aziz Konukman, Tele 1 canlı yayınında yaptığı açıklamada durumun geçen aydan farklı olmadığını ve gıda enflasyonunun önemli olduğunu söyledi. Kritik kalemlerde durumun kötüye gittiğini aktaran Konukman, “Diğer sektörleri etkileyen temel girdilere baktığımız zaman durum kötüye gidiyor. Rakamların telaffuzu bile zor. Enerji yüzde 350. İleride yatırım maliyetlerinin ne kadar artacağına işaret ediyor bu durum. Sermaye mallarının fiyat artışları üç haneye doğru ilerliyor” dedi. Gıda enflasyonunda da üç haneye yaklaşma olduğunu ve herhangi bir tedbir alınmadığını belirten Konukman, “Enflasyonda durum saldım çayıra mevlam kayıra” diye konuştu.

TÜİK’E YAPTIKLARI ÇAĞRIYI YİNELEDİ: EMEKÇİLERİN ENFLASYONU ÖNEMLİ

Toplu sözleşmelere dikkat çeken ve sınıfları dikkate alan enflasyon rakamlarının açıklanmasını söyleyen Konukman, “Ben ısrarla toplu sözleşmelerde rakamların önemi olmadığını söylüyorum. İki tür enflasyon rakamının açıklanması gerekiyor. Birleşik Metal İş Sendikası’nın akademisyenler grubu olarak TÜİK’e seslendik. Sınıfları dikkate alan bir enflasyon rakamı talep ettik. Emekçilerin enflasyonu ne durumda? Memur işçi fark etmez. Bunları bilmek zorundayız. Milli gelirden ücretlerin, sermayenin, rantçıların payını biliyoruz ama enflasyon oranlarını bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜİK’e tekrar çağrıda bulunan Konukman, tüm sınıfların enflasyon oranlarının açıklanmasını isteyerek “Arka plandaki sınıf ilişkilerini görmek gerekiyor. Önümüzdeki dönemde sınıf mücadelesi tarihinde önemli gelişmeler olacak” şeklinde konuştu.

“NAS NEREDE?”

Kredi faizi oranlarının oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Konukman, “Hani yüzde 14, nerede? Biz dini anlamda nas’a çok uyuyoruz. Yüzde 14 uygun da, 50 ne, 35 ne, 22 ne? Yüzde 14 bankalar ve Merkez Bankası arasındaki bir olay. Kur korumalı mevduata yüzde 17’den faiz veriliyor ve üzerine kur farkı ekleniyor. Nerede nas?” dedi. Ekonomi yönetiminin ciddi bir iş olduğunun altını çizen Konukman şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanı bir zamanlar açıklama yapmıştı. ‘Benim atadığım herkes liyakatsiz’ der gibiydi. Cumhurbaşkanı bunu diyemez diye itiraz ettim ama görüyoruz ki atadıklarına baktığımız zaman böyle bir problem var.”

“NET DÖVİZ SÖYLENDİĞİ KADAR DEĞİL”

2006 yılında Bakanlar Kurulu tarafından düzenleme yapıldığını söyleyen Konukman, “Kurumlar vergisi 30. maddesinin 7 no’lu bendi kıyı bankalarında bulunan kuruluşlara Türkiye’den her türlü döviz transferi yüzde 30 stopaja tabiidir. Bunda Başbakan Erdoğan’ın ve Bakanlar Kurulu’nun imzası var. Vergi cennetlerinin listesini yayınlasınlar” dedi.

Konukman, Türkiye’nin ihracatının sanayiciler için ithal girdilere bağımlılığı olduğunu belirterek şöyle konuştu: “İhracat dövizlerinin hepsi Merkez Bankası’na gitmiyor, bir kısmı ithalat için kullanılıyor. Net döviz söylendiği kadar değil, çarpıtmasınlar.”

TUİK, ENAG’ın 7 aylık enflasyonunu yıllık olarak açıkladı