İktidarın kredi sevdası vatandaşı vurdu!

Yayın tarihi: 5 Mayıs 2020 Salı 9:25 am - Güncelleme: 5 Mayıs 2020 Salı 9:25 am

İktidarın, salgın sürecinde yaşadıkları gelir kaybını borçlanarak aşmaları için teşvik ettiği yurttaşların tüketimi azalmasına karşın borçları sürekli artıyor. Vatandaşların bankalara ve finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçları bir haftada 7,5 milyar lira artarak 637,5 milyar liraya yükseldi.

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, ekonomik kriz sürerken salgın krizine yakalanan yurttaşlar tüketimi kıstı, ancak borçları artıyor. Yurttaşlar, 17-24 Nisan haftasında 7.5 milyar TL daha fazla borçlandı. Bankalar geçen yılın aynı dönemine göre net karını yüzde 26,4 oranında artırarak 15,8 milyar liraya kadar yükseltti.

CHP TBMM Grup Ekonomi Danışmanı Önder Doğan’ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile milletvekilleri için yaptığı haftalık ekonomi değerlendirme raporunda önemli tespitlere yer verildi. Rapora göre, yurttaş salgın ortamında daha az harcadı, bankalara daha fazla borçlandı, batık krediler büyüdü, bankaların kârı arttı.

Raporda yer alan tespitler ana başlıkları ile şöyle:

BATIK KREDİLER 152 MİLYAR LİRA

Zamanında ödenmediği için takibe alınan krediler ise yılbaşından bu yana 640 milyon lira azalarak 28 Nisan itibariyle 151,5 milyar lira oldu.

VATANDAŞ BORÇLANIYOR

İktidarın, salgının yol açtığı ekonomik kriz nedeniyle gelir kaybına uğrayan ve bu nedenle “gelir kaybını bankalara daha çok borçlanarak aşmaları” için teşvik ettiği ve bankaları da borç vermeye zorladığı bu dönemde tüketici kredileri artmaya başladı.

Vatandaşların bankalara ve finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçları 17-24 Nisan haftasında 7,5 milyar lira artarak 637,5 milyar liraya yükseldi. Söz konusu hafta içerisinde tüketici kredileri 7,1 milyar lira, kredi kartı borçları ise 400 milyon lira arttı.

Tüketici kredisi ve kredi kartı borçları yıl başında bu yana ise 47 milyar lira arttı. 24 Nisan itibariyle 637,5 milyar lira olan bu borcun 531 milyar lirası tüketici kredilerinden, 106,4 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor. Bu dönemde tüketici kredileri 56,5 milyar lira artarken kredi kartı borçları ise 9,5 milyar lira azaldı.

BATIK KREDİLER

Vatandaşların vadesinde geri ödemesini yapamadıkları için bankaların takibe aldığı tüketici kredisi ve kredi kartı borcu ise yılbaşından bu yana 337 milyon lira azalarak 24 Nisan itibarıyla 20,4 milyar lira oldu.

KOBİ’LER BORCA SARILDI

Kovid-19 salgınına karşı alınan önlemler kapsamında mart ayı ortalarında önemli bir bölümü idari kararla kapatılan KOBİ’lerin bankalara olan kredi borçları bu yılın ilk üç aylık döneminde 47,1 milyar lira artarak 662,5 milyar liraya kadar yükseldi. Üç ayda yaşanan 47,1 milyar dolarlık artışın 21,5 milyar doları mart ayında gerçekleşti.

BANKALARIN KÂRI

Bankacılık sektörü bu yılın ilk üç aylık döneminde net karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,4 oranında artırarak 15,8 milyar liraya kadar yükseltti.

Sektörün bu yılın ilk üç aylık döneminde 8,5 oranında büyüyen toplam aktifleri son bir yıllık dönemde yüzde 17,7 oranında artarak mart sonunda 4,9 trilyon lira oldu.

Sektörün öz kaynaklarında ise bu yılın ilk üç aylık döneminde sadece yüzde,1,5 oranında artış kaydedildi. Bu bankaların öz kaynaklarının reel olarak azaldığı anlamına geliyor. Öz kaynaklarda son bir yılda ise yüzde 15,4 oranında büyüme kaydedildi.

BANKALARA ÖDEDİĞİ FAİZ

Vatandaşların tüketici kredisi ve kredi kartı borçları nedeniyle bankalara bu yılın ilk üç aylık döneminde ödediği faiz geçen yılın aynı dönemine göre 938 milyon lira artarak 19,6 milyar liraya yükseldi.

AKP’nin iktidarda bulunduğu dönemde (Ocak 2003- Mart 2020) vatandaşların bankalara ödediği toplam faiz ise 562,5 milyar lirayı buldu.