‘İktidar, Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu’nda köklü değişiklikler yapmaya hazırlanıyor’

Yayın tarihi: 9 Eylül 2020 Çarşamba 8:02 am - Güncelleme: 9 Eylül 2020 Çarşamba 8:03 am

Hürriyet gazetesinin AKP kulislerine yakın yazarı Abdülkadir Selvi, iktidarın Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu’nda köklü değişiklikler yapmaya hazırlandığını öne sürdü.

Hürriyet gazetesinin AKP’ye yakın yazarı Abdülkadir Selvi, “Seçim barajının düşürülmesi, yüzde 1 oy alan partilerin dahi Meclis’te temsili yönünde çalışmalar yapılıyor” diyerek, yeni seçim sisteminin en çok ittifakları etkileyeceğini ifade etti.

“Ama eğer seçim yasası 2021 yılında değişirse, bu aynı zamanda seçimlerin 2021 yılında yapılmayacağı anlamını taşıyor” diyen Selvi’nin, ‘Erken seçim mi, yoksa 2023 mü?’ başlıklı yazısındaki ilgili kısım şöyle:

“Muhalefetin bir kısmında 2021’de seçim olacakmış gibi bir hava var. Cumhurbaşkanı adayı olmayı planlayanlar, erken seçim ihtimaline hazırlıksız yakalanmamak istiyorlar. O nedenle hem siyasette hem medyada hazırlıklara başladılar. Türkiye’de erken seçim denilince ilk akla gelen isim olan MHP Lideri Bahçeli de seçimlerin 2023’te yapılacağını açıkladı. Muhalefet liderleri arasında, “Erdoğan erken seçime gitmez. 2023’e kadar ülkeyi yönetir” düşüncesinde olanlar da var.

1 Ekim’de Meclis’in açılışından sonra erken seçim tartışmalarını daha sık yapacağız. Çünkü iktidar Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu’nda köklü değişikliklere hazırlanıyor. Seçim barajının düşürülmesi, yüzde 1 oy alan partilerin dahi Meclis’te temsili yönünde çalışmalar yapılıyor. Seçim sistemi en çok ittifakları etkileyecek. Şimdilik bununla yetinelim.

Ama eğer seçim yasası 2021 yılında değişirse, bu aynı zamanda seçimlerin 2021 yılında yapılmayacağı anlamını taşıyor. Çünkü Anayasa’nın 67. maddesinde ‘Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz’ deniliyor.”

AHMET ŞIK NE DEMİŞTİ?

Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık, iktidarın kaybedeceği bir seçimi yapmayacağını ve ona göre seçim sistem düzenleyeceğini söylemişti.