İklimin krizinin engellenemeyen sonucu! Buzullar eridi, 10 bin yavru penguenin ölüsü bulundu

Yayın tarihi: 25 Ağustos 2023 Cuma 4:12 pm - Güncelleme: 25 Ağustos 2023 Cuma 4:13 pm

Antarktika’da mevsimsel buz tabakalarının erimesinden kaynaklı olarak yaklaşık 10 bin penguen yavrusunun öldüğü tespit edildi.

Antarktika’da Bellingshausen Denizi’nde buz tabakası, penguen yavrularının okyanusta yüzebilmek için gerekli su geçirmez tüyleri oluşmadan önce kırıldı. Bundan kaynaklı olarak binlerce penguenin boğulduğu veya donarak öldüğü tahmin ediliyor. 2022’nin Kasım ayında gerçekleşen olay, uydu görüntülerinin analiziyle fark edildi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, bilim insanları yüzyıl sonuna kadar imparator pengueni kolonilerinin yüzde 90’ından fazlasının yok olacağını tahmin ediyor. Bunun nedeniyse, küresel ısınmanın her geçen yıl artması sonucu Antarktika’nın mevsimsel buz tabakalarının erimesinden kaynaklanıyor.

British Antarctic Survey’den (BAS) Dr. Peter Fretwell ve iş arkadaşları, penguenlerin ölümünü Communications Earth & Environment adlı bilimsel dergide duyurdu.

BU YOK OLUŞ GELECEKTE YAŞANACAKLARIN HABERCİSİ

Bu yok oluşun gelecekte yaşanacak şeylerin habercisi olduğunu söyleyen Dr. Fretwell, “Ama hâlâ çok geç değil. Küresel ısınmaya yol açan karbon salımımızı azaltabiliriz. Azaltmazsak bu güzel kuşların soyu tükenebilir.” dedi.

Araştırmada Avrupa Birliği’nin Sentinel-2 uydularından gelen verileri inceleyen bilim insanları, uzaydan bile görülebilen penguen dışkıları sayesinde kolonilerin nerede ve yaklaşık ne sayıda olduklarını da tespit etti.

Yetişkin penguenler Güney Yarımküre’nin kış aylarına yaklaştığı Mart’ta tekrar avlanmak için denize çıkıyor. Ardından buz tabakasına dönerek kur yapıyor, çiftleşiyor, yumurtluyor ve kuluçkaya yatıyor. Yavruların yumurtadan çıktıktan sonra denize girebilecek kadar olgunlaşması da zaman alıyor. Bu normalde Aralık ve Ocak’ta gerçekleşiyor ve yavrular okyanusa doğru yürüyüşe geçiyor.

BU KIŞ DA TÜM YAVRULAR ÖLEBİLİR

Fakat araştırma ekibi, geçen yıl penguen yavruları gelişemeden bu buz tabakasının yok olduğunu tespit etti. Bunun sonucunda dört ayrı koloninin o yıl doğan tüm yavruları öldü. Sadece en kuzeydeki Rothschild Adası’ndaki kolonilerin yavrularının bir kısmı hayatta kalabildi.

En kötü iki yıl ise son iki yıldı, bu süreçte Bellingshausen’deki buzlar tamamen eridi. Dahası, bu yıl buz oluşumun yavaş ilerlemesi yüzünden bu kış da kolonilerin tüm yavrularının öleceği tahmin ediliyor.

Antarktika’da çileğe benzeyen 20 kollu deniz canlısı keşfedildi