İklim felaketleri 143 milyon insanı yerinden edecek

Yayın tarihi: 29 Temmuz 2022 Cuma 6:37 pm - Güncelleme: 29 Temmuz 2022 Cuma 7:39 pm

Birleşmiş Milletler’in (BM), yayınladığı ‘Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli’ raporunda doğal afetler nedeniyle 30 yıl içinde 143 milyon insanın göç edeceği öngörüldü.

Yükselen denizler, kuraklık, kavurucu sıcaklar ve diğer iklim felaketleri dünyayı etkilemeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) şubat ayında yayınlanan raporuna göre, fosil yakıtların kullanılması, orman yangınları, ada ülkelerinde yükselen deniz seviyesi ve dünyanın çeşitli yerlerinde çatışmaların yarattığı kuraklık gibi sebepler milyonlarca insanı yerinden ediyor.

30 YIL İÇİNDE 140 MİLYON İNSAN GÖÇ EDECEK

Doğal afetlerden kaynaklı olarak her yıl dünya çapında ortalama 21,5 milyon kişi iklim göçmeni oluyor. Mültecilerin yüzde 90’ı iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor. BM tarafından bu yıl yayınlanan Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli raporuna göre ise doğal afetler nedeniyle 30 yıl içinde 143 milyon insanın göç etmesi bekleniyor.

Öte yandan, iklim göçmenlerini kabul eden ülkelerin sayısı giderek artıyor. Örneğin Arjantin, doğal afetler nedeniyle Meksika, Orta Amerika ve Karayipler’den göç etmek zorunda kalan insanlara üç yıllık vize veriyor.

BM Özel Raportörü: Türkiye’yi İstanbul Sözleşmesi’ni tanımaya teşvik ediyorum