Amazon’un patronundan İklim değişikliğine karşı 10 milyar dolar bağış

Yayın tarihi: 19 Şubat 2020 Çarşamba 9:45 am - Güncelleme: 19 Şubat 2020 Çarşamba 9:51 am

Amazon’un patronu Jeff Bezos iklim değişikliğine karşı 10 milyar dolar bağışlamayı göze aldı.

Amazon’un sıra dışı patronu, kişisel servetinden 10 milyar dolar bağışlayarak dünyanın iklim değişikliğine karşı savaş çabalarına destek olmak istiyor.

Bezos’un çevre sorunları için fon yaratacak olan bu girişim, Bezos Earth Fund adı altında yaz aylarından itibaren 10 milyar doları dağıtacak. Fon, uygun bulduğu sivil toplum kuruluşları, üniversiteler veya projelere de bağışta bulunacak.

İklim değişimiyle mücadele etmek oldukça önemli bir sorun. Öyle ki dünyanın ısınması bu hıza devam ederse, şu anda yaşayan jenerasyonların yaşam süreleri içinde deniz seviyelerinin en az 60 metre yükselmesi bekleniyor. Bunun anlamı,  dünyadaki neredeyse tüm kıyı şehirlerinin su altında kalması. Örnek vermek gerekirse, İstanbul’da denizin 15 Temmuz Şehitler Köprüsü seviyesine kadar yükselmesi gibi. Eski adıyla Boğaz Köprüsü, denizden sadece 64 metre yükseklikte.

Bezos ayrıca şirketlerinin de artık çevreye karşı duyarlı kararlar alması yönünde yöneticilerini uyarıyor. Örneğin, Amazon’un kargo teslimatları için alınacak 100 bin aracın, elektrikli olmasını istemesi gibi.

İşin ilginç tarafı Jeff Bezos’un çevreye olan duyarlılığı daha önce bu kadar keskin değildi. On binlerce Amazon çalışanı, dev şirketin bu konuda daha duyarlı olması için baskı yapmaya başlaması fikrini değiştirmiş olabilir. Ne de olsa dünyanın en zengin insanları arasında gösterilen Bezos, bu baskılar karşısında imajının kötü etkilenmemesi istememiş olabilir.

Kaldı ki Bezos, ABD’yi en önemli uluslararası çevre sözleşmelerinden çektiği için tepki toplayan Başkan Trump’ın da en büyük düşmanlarından biri. Trump’ın çevreye karşı düşmanca tutumu karşısında Bezos’un da çevre duyarlığını ile ön plana çıkarması da oldukça manidar . Tam da seçimler öncesinde Bezos’un Trump’a karşı bir tür gizli güç gösterisi yaptığı düşünülüyor.

Huawei Band 4 ile hem spor yapın hem de sağlıklı uyuyun