İkizdere’ye gece operasyonu: Devletin değil Cengiz’in kanunu

Yayın tarihi: 17 Mayıs 2021 Pazartesi 7:42 am - Güncelleme: 17 Mayıs 2021 Pazartesi 7:42 am

Rize İkizdere’de Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taşocağı projesine karşı köylülerin direnişi sürüyor.  İkizdere’de köylülerin tapulu arazilerine kurdukları direniş çadırları jandarma tarafından gece saatlerinde söküldü. Bölge halkından Teoman Baş, “Devletin kanunları değil Cengiz’in kanunları işliyor” dedi.

Birgün’den Yaren Çolak’ın haberine göre, İkizdere’de  tapulu arazilerinde çadır kurarak bölgede nöbet tutan köylülerin önceki gece saat 02.30’da jandarma tarafından çadırları izinsiz aranarak söküldü. İl Hıfzıssıhha Kanunları gereği çadırların kaldırıldığını söyleyen jandarmaya yurttaş tepkili. Jandarma tarafından yapılan işleme tepki gösteren Avukat Yakup Okumuşoğlu, “İçinde insan olmayan çadırlara ceza kesiyorlar” diyerek hukuki sürecin başlatılacağını belirtti.

BU CESARETİ KİMDEN ALIYORLAR?

Bölgede nöbet tutanların sayısını artırdıklarını belirten bölge halkından Teoman Baş, “Vicdansızlar gece operasyonuyla geldiler çadırlarımızı kaldırdılar. Hatta parçaladılar. Jandarmaya gittik. Şikayette bulunacağız. Jandarma biz yaptık diyor. Hıfzıssıhha Kanunları’na aykırıymış. Valilik öyle demiş. Evrak verin diyoruz. Savcılığa gidin oradan alın diyor. Devletin kanunları değil de Cengiz’in kanunları, polis kanunları işliyor. Bu kadar vicdansızlık olmaz ki. Git Cengiz’in makinasını koru, bize bunu yap. Her şey taş için” diye konuştu.

Jandarma tarafından çadırların toplandığı anı cep telefonuyla kaydeden bir köylü şu ifadeleri kullandı: “Kendi tapulu arazimize kurduğumuz çadırlarda jandarma arama yaptı. Bu cesareti kimden aldılar bilmiyoruz? Biz ışıklarımızı yaktığımızda koşarak çadırdan uzaklaştılar” dedi.

İÇİNDE İNSAN OLMAYAN ÇADIRA CEZA KESİYORLAR

Jandarmanın çadırlara hangi gerekçeyle el koyduğunu araştırdıklarını kaydeden İkizderelilerin avukatı Yakup Okumuşoğlu, “Ortada suç yok bir şey yok. İçinde insan olmayan çadırlara ceza kesiyorlar” diyerek tepki gösterdi. Adliyelerin kapalı olduğunu aktaran Yakup Okumuşoğlu, en kısa zamanda hukuki işlemleri başlatacaklarını belirtti.