İkizdere’de köylülerin direnişi sürüyor: Müteahhitin değil, bizim askerimizsin

Yayın tarihi: 25 Nisan 2021 Pazar 12:31 pm - Güncelleme: 26 Nisan 2021 Pazartesi 10:30 am

Rize’nin İkizdere İskencedere Vadisi’nde Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağına karşı köylülerim direnişi sürüyor. Eylemlerinin 4’ncü gününde, jandarma köylülere müdahale etti. Çıkan arbedede İkizdere Dernekler Federasyonu Başkanı Ziya Yıldırım ile birlikte 8 kişi gözaltına alındı.

Cengiz İnşaat, Rize İkizdere’de bulunan ve biyolojik çeşitlilik nedeniyle koruma altında olan İşkencedere Vadisi’nde taşocağı çalışmalarına başladı. Çalışmanın doğa katliamına yol açacağını belirten yöre halkı ise katliama karşı çıkmak için alandaki nöbetini sürdürüyor.

Sokağa çıkma yasağına rağmen, yine sabahın erken saatlerinde yollara düşen köylüler, orman yollarından çalışmaların yürütüldüğü vadiye ulaştılar. İş makinelerinin önüne yatan köylüler, çalışmayı durdurdu. Ayşe Baş, yorgunluktan baygınlık geçirirken, bölgedeki vatandaşlar jandarmalara “Sizlerin bizi koruması gerekir. Bizim çocuklarımız PKK ile savaştı. Şimdi siz kiminle savaşıyorsunuz. Müteahhitin askeri değilsiniz, bizim askerimizsiniz. Bize müdahale etmeyin. Eylemden vazgeçmeyeceğiz. Burayı vermeyeceğiz” diye seslendiler.

CHP heyeti ile birlikte bölgeye gelen Giresun Milletvekili Necati Tığlı da halka destek verdi.

JANDARMA MÜDAHALE ETTİ

Eylemlerin 4’ncü gününde, bölgede bulunan köylülere ceza yazılmak istendi. Bunun üzerine yaşanan arbedede İkizdere Dernekler Federasyonu Başkanı Ziya Yıldırım ile birlikte 8 kişi gözaltına alındı.

NE OLMUŞTU?

İkizdere’de koruma altında olan İskencedere Vadisi’ne yapılmak istenen taş ocağına karşı bölge halkı nöbet başlattı. AKP’ye yakınlığıyla bilinen Cengiz İnşaat’ın yapacağı taş ocağının doğayı tahrip edeceğini söyleyen İkizdereliler, “Biz vadimizi Cengiz İnşaat’a vermiyoruz” diyor.

CHP’lilerin ve HD’lilerin destek verdiği köylüler iş makineleri önünde direnişe geçti. Şirket, jandarma desteği ile önceki gün bölgeye girerek direnen yurttaşların üzerine kepçe sürdü, alanda bekleyenlere jandarma ve polis tarafından müdahale edildi. Yurttaşlar kepçenin önünde dursa da İşkencedere Vadisi’ne girmesine engel olamadı. Polis ve jandarma, barikatlar kurarak vadiyi araç ve yaya trafiğine kapattı.

MHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANINDAN DA KÖYLÜYE DESTEK

İkizdere’nin MHP’li Belediye Başkanı Hakan Karagöz’de bölge halkına destek verdi. Yatırım olarak çay fabrikası, kenevir fabrikası, yüksekokul, hastane, turizm yatırımı, turizm lisesi, jeotermal sağlık tesislerini desteklediklerini belirten başkan Karagöz, şunları söyledi:

“Bu gibi yatırımlar bölgenin gelişimine katkı sağlar. Ancak 75 yıl işletilecek, yılda 31 milyon ton taş alınacak olan ve 92,4 hektarlık bir ormanlık alanın yok edilmesinden bahsediyoruz. Çevreye ve İkizdere’ye vereceği tahribatı, zararı düşünebiliyor musunuz? Bu taş ocağının İkizdere’mize zarardan başka vereceği bir şey yoktur. Bu taş ocağı bu bölgede hayata geçirilirse Gürdere köyü, Cevizlik köyü, Ihlamur köyü, Şimşirli köyü direkt etkilenecek. Yanında İkizdere Belediyesi mücavir sınırları içinde kalan iki mahallemiz de zaman içinde bundan zarar görecek.”

İkizdereli kadınlar doğa nöbetinde: Vadimizi Cengiz İnşaat’a vermiyoruz