İkinci Yargı Paketi tamamlandı: İstismar faillerine af için ortaklık aranıyor

Yayın tarihi: 27 Şubat 2020 Perşembe 8:09 am - Güncelleme: 27 Şubat 2020 Perşembe 5:40 pm

İkinci Yargı Paketi üzerinde uzun süredir çalışma yürüten AKP, hazırlıklarını tamamladı. Pakette, çocukların cinsel istismar failleriyle evlendirilerek affedilmesine yol açan düzenleme yer almadı. “Af” düzenlemesinin ayrı bir paket olacağı öğrenildi.

Tarafsız Haber Ajansı’ndan Mehtap Gökdemir’in haberine göre; AKP 74 maddeden oluşan İkinci Yargı Paketi’ni hazırladı. Pakete son rötuşlar yapılıyor. Biraz daha üzerinde çalışıldıktan sonra Meclis’e sevk edileceği öğrenildi.

İkinci Yargı Paketi’nde genel olarak hukuk usulüne ilişkin düzenlemeler yer alacak. Hukuk usulünde yargılamaların hızlanması, hukuk yargılamaları anlamında birtakım düzenlemeler olacak.

İNFAZ DÜZENLEMESİ AYRICA YAPILACAK

Edinilen bilgiye göre İkinci Yargı Paketi’nde infaz düzenlemesi yok. İnfaz düzenlemesi ayrı bir paket olarak gelecek. İnfaz düzenlemesinin de üç hafta içinde Meclis’e geleceği belirtildi.

KAPSAM DIŞI BIRAKILACAK SUÇLAR

İnfaz düzenlemesinde 6 suç kapsam dışında bırakılacak. Adam öldürme, cinsel istismar, terör, organize suçlar, uyuşturucu, mükerrer suçlar infaz düzenlemesinin dışında olacak. Bunlar yararlanamayacak.

‘CİNSEL İSTİSMAR FAİLLERİNE AF’ BU TASARIDA YOK

Pakette, kamuoyunda “erken yaşta evlilik” olarak bilinen çocukların cinsel istismar failiyle evlendirildiğinde affedilmesine yönelik düzenleme yer almayacak.

AKP ORTAKLIK KURMAK İSTİYOR

AKP’ye göre söz konusu düzenleme, diğer gruplarla müzakere edilerek ve anlaşarak gelebileceğini belirterek, “Diğer siyasi parti grupları da istiyorsa ortak bir önerge ile yapılması gerekiyor. Bu konu kamu vicdanını yaralamamalı” değerlendirmesini yapıyor.

BİR DEFAYA MAHSUS ÇIKARTMAYA ÇALIŞACAKLAR

Muhalefette kabul ederse söz konusu düzenleme komisyon sırasında önergeyle teklife girecek. Söz konusu düzenleme “gerçek evlilikler” için olacak. Bir kereliğine çıkacak, kalıcı olmayacak. Geçici bir madde olacak. Erken yaşta evlenmeyi suç olmaktan bir defaya mahsus çıkaracak.

DÜZENLEME 20 BİN KİŞİYİ ETKİLEYECEK

Meclis kulislerinde getirilecek infaz düzenlemesinin beklentiyi karşılamayacağı konuşuluyor. Cezaevinde yaklaşık 300 bin kişi olduğu, getirilecek düzenlemeyle 20 bin kişinin çıkacağı ifade ediliyor.