İkinci el araç satışında ‘komisyon dolandırıcılığı’ iddiası! “Enflasyon ahlaklı insan bırakmamış”

Yayın tarihi: 20 Temmuz 2023 Perşembe 12:24 pm - Güncelleme: 20 Temmuz 2023 Perşembe 2:41 pm

Yüksek enflasyon ve artan kur karşısında araba fiyatları fahiş seviyelere yükselirken, yeterli birikimi yapan vatandaşlar sıfır araçta stok bulamıyor. İkinci el otomobillerin fiyatı ise sıfır araç fiyatlarına yakın. Bakanlığın açıkladığı tedbirlerin ardından ikinci elde fahiş fiyatlara para cezası uygulanırken, şimdi de ‘komisyon dolandırıcılığı’ iddiaları ortaya çıktı. Polat Erdi isimli kişi, araç satın alma sürecinde yaşadıklarını sosyal medyada paylaştı.

İkinci el araç piyasısı fahiş seviyelere yükselirken, bakanlık fiyat yükselterek haksız kazanç elde etmeye çalışan kişilere para cezası uygulamaya devam ediyor. Bakanlığın uyguladığı tedbirlerin ardından şimdi de ‘komisyon dolandırıcılığı’ iddiaları öne sürülmeye başladı. Sosyal medyada bir kullanıcı araç satın almak için gittiği şehirde başına gelen olayı paylaştı.

Polat Erdi isimli sosyal medya kullanıcısı, otomobil alım satımında internet ilan sitesi üzerinden ‘komisyon dolandırıcılığı’ yapıldığını iddia etti.

Erdi’nin paylaşımına göre, Kahramanmaraş’ta yaşayan bir kişi aracını 1 milyon 32 bin lira karşılığında satışa çıkardı. Erdi, ilanın sahbi ile görüştü ve aracı satın almak için Kahramanmaraş’a gitti.

Ticaret Bakanlığı’ndan ‘ikinci el araç’ kararı

Aracı inceledikten ve satın almaya karar verdikten sonra ilan sahibinin elden 100 bin lira komisyon talep ettiğini öne süren Erdi, “Piyasa iyice zıvanadan çıkmış arkadaşlar. Enflasyon ahlaklı insan bırakmamış. Araç alırken komisyon alıp almadıklarını sorun” sözleriyle yaşadığı duruma tepki gösterdi.

Polat Erdi isimli sosyal medya kullanıcısının paylaşımları şöyle:

“Bugün araba almak için atladım Kahramanmaraş’a geldim. Arabam eskiydi sattım. Çok param yok yeni bir şey alayım dedim. Bir araca karar verdim. Tabii anlaşma öncesi Malatya’da başka bir kişiden aynı araç için yüz yüze görüşerek fiyat almışım. Telefonda aynı fiyatı söylemiş. Hatta notere gideceğiz. Abi yedek anahtarı yok yarına kalsın” dedim ona. Maraş’taki araçta yedek anahtar var. Atladım Maraş’a geldim. Neyse Maraş otogarda buluştuk. Araca baktım. Anlaştık. Öğle arası yemek yedik. Notere gittik. Daha sonra telefonda benimle ve aynı zamanda hanımla belli bir fiyata anlaşan şahıs, ‘abi 100 bin lira da komisyon var, aracın fiyatı 100 bin fazla’ demez mi noterin önünde? Bir anda tepem attı. Atlamışım yol gelmişim, masrafı geç, çocukları bırakmışım hanımın annesine.”

İkinci el araç fırsatçılığına yasak kararı da engel olamadı! Yeni yöntemleri ortaya çıktı

“Bak sen şu an dolandırıcılık peşindesin. Beni buraya kadar getirdin. Doktorsun bir de, bir yerlerden çakallık öğrenmişsin. Vazgeç bu muhabbetten. Ben araç bulmuştum zaten. Senin o istediğin 100 bin komisyon da yoktu. Yedek anahtarı yok diye almadım’ dedim. İşte ‘abi istersen hiç kaçırma hemen onu al, çok iyi fiyat’ dedi.  ‘Sen gittikçe zıvanadan çıktın. Git al ne ya? Madem getirttin buraya, dürüst ol. Gel emniyete gidelim. ETS kayıtları var. Her şey ortada’ dedim. ‘Ben bu fiyatı verdim + bu da komisyon. Abi benim işim olmaz emniyetle falan, ben dediğimi biliyorum’ dedi. Ben de, ‘Seni dolandırıcılıktan ihbar ederim. Meslektaş olduğuna şükret’ dedim. Annesi de yanında; emekli öğretmenmiş… ‘Abla benim yol masrafımı verin, biletimi kesin, bana bu yaptığınız ayıp’ dedim.”

Dedi ki “İşte bizim ahiret inancımız var, biz paraya tamah etmeyiz. Biz saygın bir aileyiz falan filan. Dedim ki ” Ya ahiretle ne alakası var. Varsa bir kusur buyurun, emniyete gidelim HTS kayıtları var. Çıkarsınlar. Her şey çıksın ortaya. Mağdur edip sonra ahiret inancı ne alaka? Komisyon ayağına beni buralara kadar getirdiniz, madem inancınız var: hakkımda haram olsun”… Döndüm gidiyorum şimdi. Yol biletimi onun kartı ile aldırdım, yol paramı da aldım, kapora vermiştim onu da aldım.

“ENFLASYON AHLAKLI İNSAN BIRAKMAMIŞ”

Piyasa iyice zıvanadan çıkmış arkadaşlar. Araç alırken sorun komisyon alıyor mu almıyor mu ? Meslek sahibi olmuş, o olmuş bu olmuş fark etmiyor. Enflasyon ciddi ahlaklı insan bırakmamış piyasada. Başımıza her gün bir şey geliyor. Bu da yenisi. Bu da almaya niyetlendiğim komisyonlu araç. İhbar serbest. Yine arabasız kaldık.