İkinci El Araba Mı Sıfır Araba Mı?

Yayın tarihi: 6 Ağustos 2020 Perşembe 10:11 pm - Güncelleme: 8 Ağustos 2020 Cumartesi 1:15 pm

Sıfır araç fiyatlarının yüksek döviz kurundan ötürü yüksek olması ve COVID-19’dan ötürü sıfır araç üretimlerinin yavaşlaması ikinci el arabalara olan ilgiyi artırmaktadır.

Değerleri özellikle son aylarda çok hızlı bir şekilde artan ikinci el arabalar, buna rağmen hala çok ciddi bir şekilde talep görmeye devam etmektedir. Sıfır araç fiyatlarının yüksek döviz kurundan ötürü yüksek olması ve COVID-19’dan ötürü sıfır araç üretimlerinin yavaşlaması ikinci el arabalara olan ilgiyi artırmaktadır. Bu durumu somut bir avantaj veya dezavantaj olarak görmek doğru olmayacaktır. Kabul etmek gerekir ki, elindeki aracı şu anda satmayı planlayan araç sahiplerinin eline, normalden %30 – 40 oranında fazla para geçmektedir. Fakat, aracını yenilemek isteyen kişilerin satın almayı planladığı araçların fiyatı da artmış durumdadır ve bu artış hız kesmeden devam etmektedir. Bu bağlamda, farklı segmentlerde bulunan araçların fiyatları arasındaki makas da giderek açılmaktadır.

İkinci El Araba Fiyat Artışı Ne Zaman Duracak?

İkinci el araba fiyatlarındaki bu artışın nereye kadar devam edeceği hakkında kesin bir görüş birliğine varılabilmiş değil. Devletin sıfır araçlara yönelik sunduğu kredi paketleri dahi, ikinci el piyasasının cazibesini kıramamıştır. Hatta, birçok arabada, ikinci el fiyatlarının sıfır fiyatlarını geçtiğine şahit olmaktayız. İkinci el araba fiyatlarının öngörülenden çok daha hızlı bir şekilde artması, bu konuyla ilgili devlet eliyle somut bir düzenleme yapılması gerektiği yönünde beklentiler oluşturmaktadır. Fakat her koşulda, ikinci el araba fiyatlarının en iyi ihtimalle sabit kalacağı, düşüş olsa bile bunun dönemsel faktörlerden kaynaklanacağı görüşü ağır basmaktadır.

İkinci El Arabamı Aldım Ne Yapacağım

İkinci el araçlarla ilgili fiyat konusuna değindikten sonra biraz da alım – satım işlemlerine bakalım. Artan fiyatlara rağmen, ikinci el araç satın almanın hala birçok avantajı bulunmaktadır. Eğer doğru bir seçim yapılırsa ve en önemlisi de gerektiğinde hızlı bir şekilde satılabilecek bir araç alınırsa, ikinci el araçlardan kısa ve uzun vadede kâr elde etmek mümkündür. Bu durumda, ikinci el piyasasında ilgi gören markalara yönelmek avantaj sağlayacaktır.

İkinci el araçların en önemli dezavantajlarından biri de haliyle kullanılmış bir araba satın alındığından, sıfır araçlara göre arıza riskinin yüksek olmasıdır. Bu nedenle, her ne olursa olsun (tanıdık / güvenilir birinden veya galeriden alınsa dahi) satın alınan araçlara ekspertiz yapılmalıdır. Ayrıca, satın alınan araçların işletme maliyetleri de hesaba katılmalıdır. Örneğin, yakıt fiyatlarının çok yüksek olduğu ülkemizde büyük hacimli motorlar ve özellikle benzinli araçlar ne yazık ki çok ilgi görmemektedir. Fakat, benzinli araçların dizel araçlara göre birçok noktada daha avantajlı olduğu göz önünde bulundurulmalı ve fiyat – performans oranına bakılarak araç seçimi yapılmalıdır.

İkinci el araçlarla ilgili bir diğer önemli gider kalemi ise tabii ki sıfır araçlar da olduğu gibi bakım ve tamir masraflarıdır. Bazı araç markalarının yedek parçaları ve bakımları uygun fiyatlı olurken bazı araçlarda bu durum tam tersidir. Bunun yanında, bazı araçlarda yedek parça bulmak oldukça zor olabilmektedir. Bu da hem bakım / tamir süresini uzatmakta hem de maliyetleri artırmaktadır. Bu nedenle, ikinci el araç alımında, ülkemizde piyasası hareketli, yedek parçası bol ve ucuz, yakıt masrafları cep yakmayan bir markaya yönelmelisiniz.

İkinci El Araba Giderleri

İkinci el araç alırken sigorta, kasko, vergi, muayene vb gibi konulara da dikkat edilmelidir. Satın alacağınız aracın motorlu taşıtlar vergi borcu olup olmadığını, kasko değerini, ortalama sigorta ücretlerini ve muayene durumunu da kontrol etmelisiniz. Bilindiği üzere ticari araçlarda muayene yılda bir, binek araçlarda iki yılda bir muayene yapılmaktadır. Aracınıza kasko yaptırmayı düşünüyorsanız, araç fiyatının kasko değerinden yüksek olmamasına da dikkat etmemelisiniz. Bu gibi konularla ilgili gerek finansal gerekse hukuksal sorunlar yaşamak istemiyorsanız, almayı planladığınız araç hakkında detaylı bir araştırma yapmalısınız.

İkinci el araç almaya karar verdiniz. İkinci el aracınızı internet üzerinden kolayca bulabilirsiniz. Bu konuda size ikinci el seri ilan siteleri yardımcı olacaktır. Bu platformlardan biride 2elarabam.com, istediğiniz marka model ve yaşta aracı bulabilirsiniz.