İki yıldır uyuşturucu akışı neden durmuyor?

Yayın tarihi: 17 Mart 2023 Cuma 6:23 pm - Güncelleme: 17 Mart 2023 Cuma 6:38 pm

Suç örgütü lideri Sedat Peker‘in gündeme getirdiği “Türkiye’nin de içinde olduğu uyuşturu rotası” iddiasının ardından Dilovası Yılport Limanı ve Mersin Limanı’nda peş peşe gerçekleştirilen operasyonlarda rekor miktarda uyuşturucu ele geçirildi. Son 6 ayda yalnızca Mersin Limanı’nda 149 kilo kokain yakalandı. Uluslararası Türk şirket olan ve Dilovası’nda bulunan Yılport’da da 540 kilo yakalanmıştı.

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in YouTube üzerinden yayınladığı video dizisinde, ‘uyuşturucu rotası’ iddialarını gündeme getirmesinin üzerinden 1 yıl 9 ay geçti.
İfşaatlara rağmen Türkiye’de limanlarda gerçekleştirilen operasyonlarda yüklü miktarda kokain ele geçirilmeye devam edildi. Mersin Limanı kokain sevkiyatında kilit liman oldu. Uluslararası Türk şirket Yılport da kokain ele geçirilen bazı gemilerin, aktarma yaptığı limanları işlettiği gerekçesiyle dikkat çekti.

26 AĞUSTOS 2020 YILPORT’TA 540 KİLO KOKAİN

Brezilya’dan Kocaeli Dilovası’ndaki Yılport Limanı’na gelen geminin içindeki bir konteynerde 540 kilo kokain ele geçirildi. Uyuşturucu madde ilk aramada bulunamadı. İkinci kez arandıktan sonra kokainin ortaya çıkarılması kamuoyunda uzun süre tartışıldı.
Gazeteci Timur Soykan, konuyla ilgili kaleme aldığı yazıda “İkinci aramanın talimatını veren Mehmet Ali Arslan, 6 ay sonra Ticaret Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığı’na atanmış. Yani tenzili rütbe… Bir nevi ceza” ifadelerini kullandı.

6 MAYIS 2021: YILPORT’UN İŞLETTİĞİ LİMANDAN TÜRKİYE’YE

Orta Amerika ülkesi Panama’da, son durağı Mersin Limanı olan konteynerde muz kutuları içinde 616 paket kokain yakalandı. Konteynerin geldiği Ekvador’daki Bolivar Limanı’nı ise Türk şirket Yılport’un işlettiği öğrenildi.

9 HAZİRAN 2020: KOLOMBİYA’DAN TÜRKİYE’YE 4.9 TON KOKAİN

9 Haziran 2020’de Kolombiya’nın Bueneventura Limanı’ndan Türkiye’deki Ambarlı limanına hareket edecek olan geminin iki farklı konteynerı içerisinde 4.9 ton kokain ele geçirildi. Yakalanan kokainin piyasa değeri 265 milyon dolardı. Kolombiya Savunma Bakanı Carlos Holmes Trujillo geminin varış noktasının Türkiye olduğunu açıkladı.

16 HAZİRAN 2021: MERSİN’DE REKOR MİKTARDA KOKAİN YAKALANDI

16 Haziran 2021 tarihinde düzenlenen operasyon ise Türkiye adına dönüm noktası oldu. Ekvador’dan yola çıkan gemiye Mersin Limanı’nda operasyon düzenlendi. Ekiplerin araması sırasında gemiye muz kutularına yerleştirilmiş halde 1.3 ton kokain ele geçirildi. Operasyon, Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu baskını olarak tarihe geçti.

Sedat Peker video yayınlayacak mı? Avukatından peş peşe paylaşımlar

1 HAFTA SONRA 463 KİLOGRAM DAHA KOKAİN YAKALANDI

Rekor miktarda uyuşturucunun ele geçirildiği operasyonun ardından yine Mersin Limanı’nda Ekvador’dan gelen bir başka gemide yapılan aramalarda 463 kilogram kokain ele geçirildi.

“PEK ÇOK KOKAİN SEVKİYATINDA GEMİLER YILPORT’UN İŞLETTİĞİ LİMANLARDAN GELDİ”

Daha önce Timur Soykan yazısında şu ifadeleri kullanmıştı: (Pek çok kokain sevkıyatında gemiler Yılport’un işlettiği limanlardan gelmişti. Yılport dünyada 22 liman işlettiğini ve tüm güvenlik önlemlerini aldıkları yönünde açıklama yapmıştı.)

MECLİS’TE “ARAŞTIRILSIN” ÖNERİSİNE CUMHUR’DAN RET

Öte yandan kamuoyunda sıkça tartışılan “Türkiye’nin uyuşturucu rotasındaki rolü” TBMM gündemine de taşındı. Muhalefet siyasetçilerinin soru ve araştırma önergeleri, AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi.

TÜRKİYE HALA UYUŞTURUCU ROTASINDA!

Son 6 ayda Mersin Limanı’nda gerçekleştirilen operasyonlarda 149 kilo kokain ele geçirildi.

-5 EKİM 2022: Mersin Limanı’nda konteyner gemisinde 48 kilo kokain ele geçirildi

-6 OCAK 2023: Mersin Limanı’nda uyuşturucu operasyonu: 45 kilo kokain ele geçirildi

-16 OCAK 2023: Mersin Limanı bir kez daha kokain operasyonuyla haber konusu oldu. Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin Limanı’na Ekvator’dan gelen gemide 56 kilo kokain ele geçirildi.

Ajanslar tarafından servis edilen haberlerde, geminin Ekvator’daki limandan çıktığı bilgisi yer alırken, limanın kimin tarafından işlettiği bilgisine ise yer verilmedi. Daha önceki operasyonlarda ismi gündeme gelen Yılport’un Ekvator’da da bir limanı olduğu biliniyor.

AKIŞ NEDEN DURMUYOR?

Peker’in “kokain rotasını” gündeme getirdiği günden bu yana Türkiye’de rekor miktarda kokain ele geçirilirken, son 6 ayda Mersin Limanı’ndaki uyuşturucu akışı devam etti. 5 Ekim 2022, 6 Ocak 2023 ve 16 Ocak 2023 tarihlerindeki üç farklı operasyonunda toplamda 149 kilogram kokain yakalandı. BM raporunda da son yıllarda Türkiye’de yakalanan kokain miktarındaki artışa dikkat çekildi. Tüm bu verilere rağmen Türkiye’deki limanların sevkiyat rotası olarak tercih edilmesi, akıllara ‘Akış neden durmuyor’ sorusunu getirdi.