İki kritik hafta: ‘Olmak ya da olmamak’

Yayın tarihi: 3 Haziran 2021 Perşembe 2:41 pm - Güncelleme: 3 Haziran 2021 Perşembe 2:41 pm

Emekli büyükelçi Namık Tan, 14 Haziran’da ilk kez yüz yüze görüşecek AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasındaki görüşmenin Türkiye için ‘olmak ya da olmamak çizgisinde cereyan edeceğini’ yazdı.

Emekli Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ve ABD Büyükelçisi Namık Tan, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında ilk kez 14 Haziran’da Brüksel’deki NATO Liderler Zirvesi’nde yapılacak yüz yüze görüşmeyle ilgili ‘Olmak ya da olmamak: Erdoğan-Biden görüşmesine doğru’ başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Görüşmenin önemine vurgu yapan Tan, “Türk tarafında da bu ziyaretin öneminin nihayet kavranabildiğine ilişkin bazı işaretler görülüyor. Her ne kadar, Sherman’a, sıradan bir ziyaretçi muamelesi yapıldığı izlenimi yaratıldıysa da kapalı kapılar ardında çok farklı bir tutum benimsendiğini anlıyoruz. İki ülke arasındaki sorunların giderilmesine yönelik içerikli ve anlamlı mesajlar verildiğine dair somut bir habere rastlamamış olsak da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ABD’li küresel şirketlerin yöneticileriyle geçen hafta başında yaptığı görüşmede; ‘Sayın Biden ile NATO zirvesinde gerçekleştireceğimiz görüşmenin yeni dönemin habercisi olacağına inanıyorum’ şeklindeki ifadeleri dikkat çekiyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin demokrasi ve özgürlükler alanında inandırıcılığı kalmadığına işaret eden Tan, şöyle devam etti:

“Önümüzde tam iki hafta var. Zaman kaybetmeden, Kongre de dahil olmak üzere, hazırlık temaslarını yoğunlaştırarak, sürdürmeli ve müzakere pozisyonumuz hakkında muhataplarımızı aydınlatmalıyız. Görüşmeye, bilinen tutumumuzu ve yaklaşımımızı ısrarla tekrarlamak üzere değil, yaratıcı ve yapıcı önerilerle gitmeliyiz. Çelişkili ve tutarsız açıklamalardan kaçınmaya da özen göstermeliyiz. Zira bu görüşme ABD ile ilişkilerimiz açısından, tıpkı Hamlet’in tiradındaki ‘olmak ya da olmamak’ çizgisinde cereyan edecek ve bizim açımızdan belki de son fırsat olacak.”

YAZININ TAMAMI