İki ilde koronavirüs alarmı! Vaka sayısı 20 kat arttı

Yayın tarihi: 28 Temmuz 2020 Salı 4:22 pm - Güncelleme: 28 Temmuz 2020 Salı 5:20 pm

Kayseri’de günlük vaka sayıları 5’ten 100’e çıkarken, Mardin’de sağlık altyapısının yetersizliğiyle birlikte sağlık çalışanları ve halk arasında salgın kol geziyor.

Normalleşme adımlarının ardından resmi rakamlar Türkiye genelinde vaka sayılarının binin altına düştüğünü söylese de il bazında yüksek vaka artış hızları mevcut.

“Kayseri’de günlük vaka sayısı 5’tene 100’e çıktı”

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, “Kayseri’de günlük 5’e kadar düşen vaka sayısı şimdi 100’ü geçti. Bu durum ikinci pikin kapıda olduğunu gösteriyor. Büyük bir tehdit karşımızda duruyor” dedi. Demirören Haber Ajansı’na konuşan Yıldız, pik olma ihtimaline değinerek şunları kaydetti:

“İlk pik döneminin yaşandığı Nisan ayını hatırlayacak olursak o dönemde biz büyük bir endişe taşıyorduk. Vaka sayıları artacak, hastane kapasiteleri zorlanacak, yoğun bakımlar dolacak endişesi ile ciddi bir tehdit ile karşı karşıya olduğumuzu söylüyorduk. Bu dönem Mayıs ayında azaldı. Kayseri’deki günlük vaka sayıları 5’e kadar inmişti. Bu durum gereksiz bir rahatlamaya neden oldu. Tedbirlerin azaltılmaması gerektiğini vurgulamamıza rağmen tedbirler gevşetildi. Yaz aylarının da getirdiği rehavetle Kayseri’de günlük 5 olan vaka sayısı şimdi 100’ü geçti. Bu durum ikinci pikin kapıda olduğunu gösteriyor. Tekrar sil baştan olaya yeniden başlayacağımızı gösteriyor. Bizim arzu ve isteğimiz hastalık nedeniyle kapasitelerin zorlanmamasıdır. Büyük bir tehdit karşımızda duruyor”

“Mardin’in sağlık altyapısı yetmiyor”

Mardin’deki hastane ve yurtlarda COVID-19 nedeniyle yer kalmadı. Sağlık sisteminin çöktüğü kentte sağlıkçılar, “Bayramda vaka sayısında patlama yaşanabilir” uyarısında bulundu.

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine göre, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mardin Şubesi önceki gün yaptığı açıklamayla kentteki vaka sayısının 5 bine yaklaştığını duyurdu. Kentte 200 sağlık çalışanının salgına yakalandığı, hastane ve yurtların tamamen dolduğu, teşhis konulanların çevre illerdeki hastanelere sevk edildiği belirtilen açıklamanın ardından kentte test sayısının da günlük 140 ile sınırlandırıldığı öne sürüldü. Salgının Mardin’de kontrolden çıktığı belirtilirken, konuya dair yetkililerden ise herhangi bir açıklama gelmedi. Ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün yaptığı açıklamada, kentteki vaka sayısına değinmeden zatürre hastalarında en yüksek artışın yaşandığı 4 kentten birinin Mardin olduğunu kaydetti.

Mardin Tabip Odası Eş Başkanı Dr. Derya Ethem, gönderilen testlerin Mardin Devlet Hastanesi’ndeki ünitenin kapasitesini aştığını belirtti. Yerelin bir sağlık politikası geliştirme imkanı olmadığını dile getiren Dr. Ethem, Türkiye’de bir “normalleşmeden” bahsedildiği andan itibaren kapasite aşımı nedeniyle uygulanması gereken sağlık tedbirlerinin uygulanamadığını kaydetti. Hekimler ile sağlık çalışanlarının yoğun bir emek harcayarak, çalışmalarını yürüttüğünü söyleyen Etem, “Yetmiyor; şu anda Mardin’in sağlık alt yapısını aşan bir düzey de hızlı bir vaka durumu ortaya çıkıyor” dedi.

Yaşlı ve engelli vatandaşlara bayramda moral izni

Erdoğan’dan bayram ricası