İki biraya 70 bin TL ceza!

Yayın tarihi: 16 Kasım 2021 Salı 1:31 am - Güncelleme: 16 Kasım 2021 Salı 1:31 am

Adıyamanlı esnaf işletmecisi Kâzım Karagöz hakkında 15 Kasım 2021 tarihinde dudak uçuklatan bir cezaya hükmedildi. Karagöz’e, saat 22.00’dan sonra iki adet bira satışı yaptığı için 70 bin 980 TL’lik para cezası kesildi.

Devletin Alkol Politikalarını İzleme Platformu’ndan Çağın T. Eroğlu’nun yazısında göre, alkol satışının yasak olduğu saatlerde iki adet bira satışı yapan Kazım Karagöz isimli esnafa 70 bin 980 TL para cezası uygulandı. Yirmi beş senedir bu mesleği icra etiğini ifade eden Karagöz, ilk defa böyle bir uygulamayla karşılaştığını söyledi. Evli ve dört çocuk babası olduğunu, dükkanının ve evinin kira olduğunu, söz konusu cezayı karşılamayacağını ifade etti.

Konuya ilişkin bir çağrıda bulunan Devletin Alkol Politikalarını İzleme Platformu ise, şu ifadelere yer verdi:

“Saat 22:00’dan sonra içki satışının kategorik olarak yasaklanmasının hukukî yerindeliği şöyle dursun, yalnızca belirlenen saatlerin dışında iki adet bira satmış olduğu için bir esnaf işletmecisi hakkında 70 bin Türk Lirası idari para cezasına hükmedilmesini hukukun evrensel prensiplerinden biri olan ölçülülük ilkesine aykırılık teşkil ettiği kanaatindeyiz. 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu’nun 6. maddesinin 5. fıkrasının 2. cümlesi ile düzenlenen yasağın aynı kanunun 7. maddesinin 1. fıkrasının (e) bendinin 4733 sayılı Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanunun 8. maddesinin 1. fıkrasının (k) bendine yaptığı atıf ile 20.000 TL alt sınır ve 100.000 TL üst sınır olmak suretiyle hükme bağlanan idari para cezasının bu bağlamda hakkaniyeti ve hak ve hürriyeti göz önünde bulundurmak suretiyle yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini savunuyoruz”

CHP’li Yavuzyılmaz, sansürlenen Karayolları Raporu’nu açıkladı