IKEA’dan flaş Türkiye kararı

Yayın tarihi: 6 Ekim 2021 Çarşamba 11:04 pm - Güncelleme: 6 Ekim 2021 Çarşamba 11:04 pm

İsveç merkezli mobilya şirketi IKEA, Türkiye’deki mevcut üretimine ek olarak koltuk, kanepe, kitaplık, gardırop ve mutfak dolapları kategorilerini de büyük montanlı olarak Türkiye’de ürettirerek Türkiye üzerinden ihraç etmeyi planlıyor.

İsveç merkezli mobilya devi, pandemi döneminde küresel olarak yaşanan üretim ve sevkiyat kesintilerinin yanı sıra artan navlun maliyetlerinin ardından, Türkiye’den daha fazla alım yapmak için harekete geçti. Konuya ilişkin olarak Reuters’a konuşan IKEA Türkiye Genel Müdür Vekili ve CFO’su Kerim Nişel, “Son dönemde pandemi ile birlikte gelen lojistik krizi ile Türkiye’de üretim yaptırma konusunda çok ciddi bir hareketlenme var. IKEA’nın özellikle mobilya kategorisinde kitaplıklar, gardırop, mutfak dolapları vb. ürünlerin de Türkiye’de üretilmesine ilişkin birtakım girişimleri mevcut. Bunların büyük montanlı olarak Türkiye’de üretilmesi için çalışmalar devam ediyor” dedi. Nişel, IKEA’nın Türkiye’den dünyaya yaptığı ihracat tutarı ile ilgili bilgi vermedi. Ancak IKEA’nın Türkiye’den ihraç ettiği ürün miktarının Türkiye’ye ithal ettiği ürün miktarının yaklaşık 3 misli olduğunu belirtti. Navlun maliyetlerinin şu anda büyük önem kazandığını vurgulayan Nişel, Uzakdoğu’dan bir konteynerin pandemi öncesinde 2,000 dolara geliyorken şu anda bu fiyatın 12,000 dolara çıktığına işaret etti.

IKEA halihazırda tekstil, cam, seramik ve metal başta olmak üzere birçok kategorideki ürünleri Türkiye’de ürettirip dünyanın çeşitli ülkelerindeki Ikea mağazalarında satılmak üzere ihraç ediyor. İkea mevcut durumda Türkiye’de 20-25 civarı üretici ile çalışıyor.

Af Örgütü: 43 ülkeden 445 bin kişi bu kararı bekliyor