İhtiyaç kredisi almak zorlaştı!

Yayın tarihi: 11 Ağustos 2022 Perşembe 10:14 am - Güncelleme: 11 Ağustos 2022 Perşembe 11:04 am

İhtiyaç kredisi almak isteyen tüketicinin işi eskisinden daha zor bir hal aldı. Bankalar, kredi talebinde bulunan tüketiciye parasını dövize yatırmayacağının sözünün yanı sıra üç aylık kaşeli maaş bordrosu ve kredinin nereye harcanacağının detaylı açıklamasını da istiyor.

Dünya Gazetesi’nden Şebnem Turhan’ın haberine göre; ihtiyaç kredisi almak için başvuru yapan tüketicilerden parayı döviz, altın, kripto varlık gibi alımlarda kullanmayacağına dair belgenin yanı sıra artık nereye harcayacağının ayrıntılı açıklaması isteniyor.

DAHA ÖNCE İSTENMİYORDU

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredilerin nereye aktarıldığına ilişkin sıkı takip edilmesine yönelik yaptığı duyurular sonrası bankalar kredi kullandırdıklarında hem ticari hem de bireysel müşterilerine bir belge imzalatmaya başladı.

Bir süredir ihtiyaç kredisi kullanan müşteriler bu kaynakla döviz, altın veya kripto varlık almayacaklarına dair bankaya söz veriyor. Ancak yeni dönemde artık bankalar işi biraz daha sıkı tutmaya başladı. Bir bankadan 50 bin TL ihtiyaç kredisi çekmek isteyen bir bireysel müşteriden banka son üç aylık kaşeli imzalı maaş bordrosu isterken imzalayan kişinin de imza sirkülerinin belgelere eklenmesini talep etti. Bunun yanı sıra kullanılacak tüketici kredisinin ne için talep edildiğinin ve sebebinin ayrıntılı olarak bankaya yazılı bildirilmesi istendi.

Bankaların ihtiyaç kredisinde uyguladıkları bu durumun daha ilginci ise kredili mevduat hesaplarındaki limit artışlarında da yaşanıyor. Maaş müşterisi olduğu bankadan Kredi Mevduat Hesabı (KMH) hesabında limit artırımı talep edildiğinde onay formları arasında tıpkı ihtiyaç kredisi çekerken imzalatılan ‘döviz, altın, kripto para almayacağım’ sözü yer alıyor. Bankalar daha önce KMH limiti artışlarında böyle bir belge talep etmiyordu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Firmalarımız talep ettikleri kredileri alamıyor