İhsan Eliaçık’tan cemevi kararnamesine tepki: Onlar para değil tanınmak istiyor

Yayın tarihi: 22 Nisan 2024 Pazartesi 11:40 pm - Güncelleme: 22 Nisan 2024 Pazartesi 11:55 pm

Haber: Özlem Aktürk

İlahiyatçı İhsan Eliaçık, Cemevleri’nin elektrik faturasının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ödenecek olmasını yorumladı. TELE1’e katılan Eliaçık Alevilerin asıl sorununun tanınmak olduğunu belirterek, “Onlar para istemiyorlar. Elektrik parasını, su parasını istemiyorlar. Aleviler tanınmayı istiyorlar” dedi.

TELE1’de yayınlanan Türkiye’nin Gündemi programına konuk olan İlahiyatçı İhsan Eliaçık, cemevlerinin elektrik giderlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ödenmesini yorumladı. ‘Aleviler para değil tanınmak istiyor’ diyen Eliaçık, ” Yargılayamazsınız. Tanımlayamazsınız. Demokratik devlet gider ve bir dini inanç topluluğuna ‘ne istiyorsunuz’ diye sorar. Aslında sormasına da gerek yok. Kültür Bakanlığı’na mı bağlayacaksın, Diyanet’e mi bağlayacaksın? Ya da onlar ne istiyor? Acaba onlar bağlanmak istiyor mu? Bana göre, onlar para istemiyorlar. Elektrik parasını, su parasını istemiyorlar. Aleviler tanınmayı istiyorlar.  Askerde şehit olunca komutanların ya da devlet erkanının bahçede olmasını kabul etmiyorlar. Bu çok acıtıcı bir durumdur. Siz önce tanıyacaksınız. Oraya buraya bağlamaya, para vermeye kalkışmayacaksınız. Hiç bir ritüeline, erkanına İslamın içinde dışında diye tanım getirmeden devletin kabul etmesi gerekir” dedi.

‘Yaşayan Kur’an’ kitabı hakkında toplatma kararı kaldırıldı

İktidara Alevi tanımı yapmayın diyen Eliaçık, “Adalet eşitsizliğin olduğu yerde olur. Allah da adaleti emrettiğine göre sizin Aleviler konusunda adaletle hareket etmeniz Müslümanız diyorsanız Allah’ın emridir.  Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına tabiiyiz diyorsanız demokratik laik hukuk devletinin gereğidir. Bundan kaçış yok. Kendiniz Alevilik tanımı yapamazsınız. İktidar erkanında böyle bir zihniyet yok. Kendilerini Sünni olarak görüyorlar. Cemevinde olanları yargılamaya kalkıyorlar” ifadelerini kullandı

Kaynak: TELE1