İfade özgürlüğü genişleyecek mi? İşte Yargı Paketi’ndeki yedi temel değişiklik

Yayın tarihi: 5 Eylül 2019 Perşembe 10:42 am - Güncelleme: 5 Eylül 2019 Perşembe 10:53 am

Son aşamaya gelen yeni yargı düzenlemesinde yedi temel değişiklik yapıldı. “Yargı Reformu Strateji Paketi” Adalet Bakanlığı tarafından 1 Ekim’de açılacak TBMM’ye sunulacak.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve Meclis’in açılmasıyla beraber ilk gündem maddesi olacak ‘Yargı Reformu Stratejisi Belgesi’ hakkındaki yasal düzenleme ile ilgili çalışmalara başlandı. Paket ile, ifade özgürlüğü konusunda alan açılması, yargının iş yükünün azalması ve infaz rejimi değişikliği ile binlerce kişinin cezaevlerinden tahliyesine imkan sağlanması bekleniyor.

İŞTE PAKETTEKİ DEĞİŞİKLİKLER

1 – Düşünce ve ifade özgürlüğü başta olmak üzere bazı suçlarla ilgili istinafta kesinleşen 5 yılın altındaki cezalara da Yargıtay’da temyiz yolu açılacak.

2 – Terörle Mücadele Kanunundaki terör propagandası suçuna ilişkin maddeye, “Haber verme sınırını aşmayan ve eleştiri düzeyinde kalan açıklamalar suç oluşturmaz” hükmü eklenecek.

3 – Soruşturma aşamasında suçunu itiraf eden sanık için ceza indirimi öngörülerek iddianame hazırlanacak. Bu madde, terör gibi bazı suçlar için geçerli olmayacak.

4 – En az 15 yıl süreyle fiili avukatlık yapanlara Hizmet (Yeşil) pasaport verilecek. Hukuk Fakülteleri 5 yıla çıkarılacak.

5 – Cumhuriyet savcıları suç unsuru olacak kesin delilleri saptamadan dava açamayacak. Aksi halde iddianame tartışmasız iade edilecek. Hakim ve savcı yardımcılığı makamı oluşturulacak.

6 – Tutuklama için “kuvvetli şüphe” değil, “Kuvvetli şüphenin varlığını gösteren somut delil” aranacak. 6 aydan fazla tutuklu kalan şüpheli, davası açılmazsa tahliyesini isteyebilecek.

7 – İnternet ortamında işlenen suçlarda tüm site kapatılmayacak sadece suç konusu olan haber engellenecek.

Kaynak (Sözcü)