ÖHO şoförü kural tanımadı! Köpeğiyle otobüse binmek isteyen kadını zorla indirdi

Yayın tarihi: 24 Temmuz 2023 Pazartesi 2:08 pm - Güncelleme: 24 Temmuz 2023 Pazartesi 2:46 pm

İstanbul Kağıthane’de ağızlığı bulunan köpeğiyle seyahat etmek isteyen bir kadına İETT’ye bağlı özel halk otobüsü şoförü izin vermedi. Aracını yol kenarında durduran ve hareket etmeyen şoför, İBB’nin kararına göre seyahatine engel bir durum olmadığını belirten kadını, “Ben almıyorum” diyerek zorla araçtan indirdi.

Olay, İstanbul’un Kağıthane ilçesine bağlı Cendere Caddesi’nde meydana geldi. DHA’nın haberine göre, Aybike Çağlar isimli kadın, köpeğini gezdirmek için dışarı çıktı. Bir süre köpeğiyle yürüyen Çağlar, hava sıcaklığı nedeniyle köpeğinin ayaklarının yanmaması için evine İETT’ye bağlı özel halk otobüsüyle dönmek istedi.

Gültepe-Şişli Hattında çalışan otobüse binmek isteyen Aybike Çağlar’a otobüs şoförü köpekle binemeyeceğini söyledi. Şoför ile tartışmaya başlayan kadın, köpeğinin ağızlığının olduğunu ve köpeğin herhangi bir engelinin olmadığını söyledi. Şoför ise köpekle binebilmesi için İETT Hareket Amirliğinden izin alması gerektiğini belirti.

Bir süre daha otobüsün içinde devam eden tartışma şoförün kadını ve köpeğini otobüsten indirmesi ile son buldu. Tartışma anları ise köpeğin sahibi tarafından cep telefonu kamerası ile kaydetti. Görüntülerde köpeğin sahibi, köpeğinin tasması ve ağızlığının olduğunu, şoförün ise köpekle binemeyeceklerini söylediği görülüyor.

Çığlık çığlığa beklediler! Gözü dönmüş grup İETT otobüsüne saldırdı

İBB’NİN YÖNETMELİĞİ NE DİYOR?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2 Ekim 2022’de yaptığı değişiklikle birlikte, belediyeye bağlı toplu ulaşım araçlarında evcil hayvanların da seyahat edebileceği bildirildi.

Düzenlemedeki koşullar şöyle:

*Rehber Köpekler, günün her saati refakat ettikleri kişi ile birlikte sisteme kabul edilir.

*Küçük köpekler (5 kilodan küçük), tasma ve ağızlık takılı olmak şartı ile sadece kucakta taşınarak günün her saati seyahat edebilir.

*Orta boy ve büyük köpekler, (5 kilodan büyük) 07.00-10.00 ve 16.00-20.00 saatleri dışında tasma ve ağızlıkları takılı olmak şartı ile seyahat edebilirler. Kediler, özel tasarlanmış kedi çantaları, sepetler ya da kafesle taşınmak şartı ile seyahat edebilir.

*Küçük evcil kuş türleri kafeste taşınmak şartı ile istasyon ve araçlara kabul edilir.

*Rehber köpekler de sisteme girişine izin verilen tüm köpekler gibi uzunluğu 50 cm.’yi geçmeyecek bir tasma ve ağızlığı takılı olarak sahibi tarafından kontrol altında seyahat edebilir.

*Kedilerin okul çantası, pazar çantası, spor sırt çantaları, malzeme kutuları, koliler, el çantaları ve benzeri malzemeler ile taşınmasına izin verilmeyecek. Belirtilen koşullarda taşınmayan kedilerin tasmasıyla ve kucakta taşınsa dahi seyahatine izin verilmeyecek.

*Kafesler ve kafes dışında taşınıyor ise tüm köpekler, araç içerisinde zeminde ve sahibinin yakınında bulunacak. Kafesin hiçbir şekilde koltuklara konulmasına ve köpeklerin koltuklara oturtulmasına izin verilmeyecek.

*İşletme tarafından belirlenmiş “Köpekle Seyahat Kuralları”na aykırı davranışlar halinde, köpek sahipleri hakkında Türk Borçlar Kanunu 67-68. Maddeleri ve Türk Ceza Kanunu 177. Maddesi uyarınca gerekli yasal girişimlerde bulunulacak.

*Şahıslar, ekipmanlar ve kullanım alanlarının uğradığı her türlü zararın tazmininden ve hayvanların sebep olacağı kirliliğin (dışkı, idrar vb.) temizlenmesinden köpek sahipleri sorumlu olacak.

*Herhangi bir şekilde serbest kaldığında diğer yolculara zarar verebilecek yırtıcılar, sürüngenler, eklem bacaklılar, böcekler, primatlar, yabani kuşlar ile çiftlik hayvanları toplu ulaşım istasyon ve araçlarına hiçbir şekilde kabul edilmeyecek.